Annonce
Annonce
Annonce
Film & tv

Pensioneret filmfotograf sagsøger Nordisk Film for 250.000

Danmarks Folkemindesamling har uberettiget solgt rettighederne til Bakken-film, mener Frank Paulsen.

Gem til liste

Fakta

Ophavsretsloven
I lovens paragraf 16, som Frank Paulsen mener, Dansk Folkemindesamling har overtrådt, står der blandt andet, at offentlige arkiver og institutioner gerne må gengive og sprede eksemplarer af arkivmateriale, »såfremt det ikke sker i erhvervsøjemed«.

Med salget af filmen 'Bakken' har samlingen forbrudt sig mod denne lov, mener den nu pensionerede filmfotograf og -producent.

Frank Paulsen opdagede det faktisk ved et tilfælde.

I anledning af at medieselskabet Substanz i 2009 fejrede femårsjubilæet for deres dvd-serie ’Danskernes egen historie’, var den pensionerede filmfotograf og æresmedlem af Dansk Filmfotograf Forbund inviteret til reception i selskabets lokaler, og han blev glad for at se, at hans historiske film ’Bakken’ fra 1966 blev fremvist.

Receptionen gav næring til en idé, han havde gået med længe: Han ville genudgive filmen og forsøge at tjene den investering på over 800.000 nutidskroner, filmen repræsenterede, ind igen.

Men da han fortalte en bekendt om ideen, fandt han ud af, at en sådan udgivelse nok ikke ville kunne indtjene mange penge. Filmen var nemlig allerede udgivet af Substanz som del af netop ’Danskernes egen historie’.

Hjalp med finansiering
Medieselskabet havde i 2006 købt filmen for 14.400 kroner af Dansk Folkemindesamling, som hører under Det Kongelige Bibliotek. Det må samlingen ikke, mener Frank Paulsen. Samtidig sagsøger han nu Nordisk Film, der ejer dvd-serien ’Danskernes egen historie’, for 250.000 kroner.

»De ødelægger simpelthen min mulighed for at genudgive min film. Det kan jeg godt glemme alt om«, siger han.

Frank Paulsen mener, at Dansk Folkemindesamling overtræder ophavsretsloven, som lyder, at offentlige institutioner ikke må sprede arkivmateriale, som for eksempel ’Bakken’, i »erhvervsøjemed«. Altså må de kun udlåne genstande, men ikke sælge.

Dansk Folkemindesamlings overarkivar, Else Marie Kofod, mener, at samlingen – fordi ’Bakken’ blev produceret for samlingen, og fordi den hjalp til med at søge pengene til den hos Tuborg Fonden – har rettigheder på lige fod med Frank Paulsen.

Salg i forhold til egne rettigheder
På grund af den verserende sag vil hun dog ikke udtale sig om, hvorvidt den offentlige institution overhovedet har måttet sælge filmen, før hun har rådført sig med Kammeradvokaten, der repræsenterer samlingen.

De ødelægger simpelthen min mulighed for at genudgive min film. Det kan jeg godt glemme alt om

Frank Paulsen

»Men jeg kan sige, at vi ene har givet tilladelse til Substanz’ film i forhold til vores egne rettigheder til ’Bakken’«, siger hun.

Ordene om, at samlingen skulle have rettigheder til ’Bakken’, giver Frank Paulsen dog ikke meget for:

»Den daværende direktør for Folkemindesamlingen, Iørn Piø, var hjælpsom med filmen, og de fik da også en kopi af den til udlån, men det er mig alene, der har lavet filmen, og derfor er det mig, der har rettighederne til den. At han hjalp mig en smule og sparrede med mig, giver dem ingen ophavsret«.

Nordisk Film: Nej til kvart million
Professor i ophavsret ved Københavns Universitet Jens Hemmingsen Schovsbo siger, at det er en speget sag, som er svær at tage umiddelbar stilling til.

»Det almindelige udgangspunkt må være, at når man som bibliotek eller samling får noget ind, kan man faktisk godt videresælge det, hvis man ikke længere har brug for det. Biblioteket har jo været ejer af eksemplaret«, siger han.

»Men jeg kan heller ikke sige mig fri for, at Frank Paulsen har ret i at tænke, at når han indleverer noget, bliver det ikke solgt. Det kunne han jo lige så godt selv have gjort, men den mulighed har han ikke længere«.

Nordisk: Selskab brød ophavsret
Den daværende ejer af Substanz, Troels Uhrbrand Rasmussen, ønsker ikke at udtale sig, men henviser til Nordisk Film, der altså ejer medieselskabet og rettighederne til 'Danskernes egen historie' i dag.

Nordisk Film anerkender, at Substanz i sin tid ikke fik clearet rettighederne til ’Bakken’ godt nok og dermed altså forbrød sig mod ophavsretten, men siger, at erstatningskravet fra Frank Paulsen er alt for voldsomt, til at de vil efterkomme det uden videre.

»Det overstiger den samlede bruttoindtægt for hele dvd’en«, siger kommerciel direktør Paw Borregaard.

PolitikenPlus
 • Ernest og Celestine Fantastisk og prisbelønnet tegnefilm. Nomineret til en Oscar for bedste animationsfilm.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • Oscarvinder Astronauterne Ryan Stone og Matt Kowalski er på en rutinemæssig rumvandring, da katastrofen rammer. Deres rumfærge tilintetgøres, og de er nu mutters alene i verdensrummet ? kun tøjret til hinanden.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Rush Rush er et biografisk drama om formel 1 køreren Niki Lauda og om en sport, hvor der ikke er plads til fejl.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Antboy 12-årige Pelle Nørhmann bliver ved et skæbnetræf bidt af en myre og opdager, at han har fået dens styrke og egenskaber.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Sorg og glæde Nils Malmros har gennem en række film genskabt sin opvækst, barndom og ungdom og fortalt om forelskelsen i de uopnåelige piger.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb