Annonce
Annonce
Film & tv

Sådan ser Carl Mørck ud - på film

Nikolaj Lie Kaas spiller den handlekraftige, plagede politimand fra 'Afdeling Q'.

Afdeling Q

Jussi Adler-Olsens bøger om Afdeling Q og Carl Mørck har herhjemme indtil videre solgt ikke mindre end 1.250.000 eksemplarer.

I Danmark har serien både modtaget Læsernes Bogpris, Harald Mogensen prisen og De gyldne Laurbær, mens 'Flaskepost fra P' har modtaget Glasnøglen for bedste nordiske spændingsroman.

Også i udlandet er Jussi Adler-Olsen et hit. I Tyskland har han med Afdeling Q-serien igennem to år været den bedst sælgende forfatter i landet overhovedet.

Bøgerne er udkommet i 32 lande. Det samlede salg for Adler-Olsens spændingsserie runder snart seks millioner bind, og lige nu stiger tallet med 6.000 bind - om dagen.

Allerede tilbage i maj kom det frem, at 39-årige Nikolaj Lie Kaas skal lægge krop og ansigt til Jussi Adler-Olsens skarpsindige plotknuser Carl Mørck i filmatiseringerne af den danske succesforfatters romaner.

I dag kunne man så for første gang se, hvordan den kendte skuespiller kommer til at se ud i rollen som den - i bøgerne - aldrende vicekriminalkommisær. Det skete i Filmbyen i Avedøre, hvor Zentropa netop nu er i gang med at indspille 'Kvinden i Buret', den første af de på nuværende tidspunkt planlagte fire film baseret på Jussi Adler-Olsens spændingsromaner i 'Afdeling Q'.

Optagelserne har været i gang siden oktober i bl.a. Allerød og på Bornholm og fortsætter frem til januar.

»Det, vi optager i dag, er den første gang, jeg kommer ind på Afdeling Q, nede i kælderen under politigården. Politiledelsen tror, at det bare skal være et skånejob for Carl Mørck, og at han er en udbrændt politimand. Men her i Afdeling Q, blandt alle de lukkede sager i arkivet, finder han en sag, hvor der er noget, der ikke stemmer«, siger Nikolaj Lie Kaas.

LÆS OGSÅLie Kaas skal spille hovedrollen i Adler-Olsens krimiserie

Lie Kaas' går sin egen vej
Han er iklædt lang frakke, skjorte og slips. Hans hår er en anelse kortere end normalt. Men derudover ligner Lie Kaas sig selv.

Han står midt imellem sagsmapper, bunker af papir og udrangerede arkivskabe. I kælderen i en barak i Avedøre, der skal forestille at være inde i dybet af politigården. Et andet sted i kælderen udsteder Mikkel Nørgaard, der instruerer 'Kvinden i Buret', ordrer til filmholdet.

Nikolaj Lie Kaas har de seneste år fejret store succeser med filmrollen som Dirch Passer i 'Dirch', i teaterversionen af 'Bliktrommen' på Betty Nansen Teatret og senest i rollen som Borch i 'Forbrydelsen 3' . Lie Kaas har forpligtet sig til at være med i minimum de første fire filmatiseringer af Jussi Adler-Olsens bøger.

Men nu og her gælder det 'Kvinden i Buret'. Og der er masser af forventninger tilknyttet projektet, samt til hvordan Nikolaj Lie Kaas vil menneskeliggøre den intelligente og handlekraftige, men også dybt plagede, politimand, Carl Mørck.

»Der er nok mange, der vil mene, at jeg er for ung til at spille ham. Og alle har jo en mening om Carl Mørck. Men vi har besluttet at gøre ham lidt yngre end i bøgerne. Det gør det komplekst og interessant. Og jeg vil prøve at give Carl Mørck den intensitet, han har. Jeg prøver at finde min egen vej i at skabe et billede af ham«, siger Nikolaj Lie Kaas.

LÆS OGSÅDansk romanseriesucces bliver til fire spillefilm

Dyr film
Premieren på 'Kvinden i Buret', som har et budget på 39 millioner kroner, er sat til efteråret 2013. De øvrige af Adler-Olsens titler i serien er 'Fasandræberne', 'Flaskepost fra P' og 'Journal 64', som kommer på film i de kommende år.

Jussi Adler-Olsens serie om Afdeling Q har herhjemme solgt over 1.250.000 eksemplarer. Alle romanerne har høstet priser og førstepladser på bestsellerlisterne i både indland og udland.

Bag filmatiseringerne står Zentropa og TV 2.

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce