Annonce
Annonce
Annonce
Film & tv

Filminstitut: Vi skal blive bedre til at undgå etniske stereotyper

Filminstituttets Claus Ladegaard erkender, at det etniske mangler.

Gem til liste

Hvorfor er brugen af folk med anden hudfarve i dansk film så stereotyp?

»Vi får meget få ansøgninger med farvede i hovedrollerne, og det tror jeg skyldes en vis nervøsitet for, at det ikke er gavnligt for billetsalget. Man kan se på de film, der tidligere har haft et etnisk cast, at de ikke er gået særlig godt«, siger områdedirektør Claus Ladegaard fra DFI.

LÆS OGSÅEksperter: Etniske stereotyper skal ud af dansk film

Kunne det ikke hænge sammen med, at det er film om etniske minoriteter, som få kan identificere sig med?

»Jo. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hvis man brugte farvede skuespillere til at spille almindelige roller, hvor det var ligegyldigt, at de var farvede, ville de sandsynligvis gå meget bedre. Der er ingen som helst grund til, at en romantisk komedie ikke kan have et farvet cast«.

LÆS OGSÅKulturministeren forsvarer støtteafslag til film med etniske skuespillere

Hvorfor sørger I så ikke for det?

»Vi er ikke sat i verden for at føre en bestem form for integrationspolitik eller ligestillingspolitik. Vi går jo ikke ind og siger: Hovedkarakteren skal skifte køn og i øvrigt være brun. En af de ting, der gør, at dansk film står så afsindig stærkt, er, at vi ikke har haft en masse andre ting, vi også skulle opfylde. Vi har alene skullet tage stilling til, om det her var en god film eller en dårlig film«.

LÆS OGSÅUheldigt afslag til film bar på en sandhed

Hvad kan I så gøre ved det?

»Vi skal blive meget bedre til at monitorere problemet. Repræsentationen af farvede er helt skæv i dag. Vi skal sørge for, at farvede skuespillere ved, hvad de skal gøre for at komme med i film. Og så skal vi i dialog med uddannelserne, så der hele tiden er et godt udvalg af dygtige farvede skuespillere«.

PolitikenPlus
 • Ernest og Celestine Fantastisk og prisbelønnet tegnefilm. Nomineret til en Oscar for bedste animationsfilm.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • Oscarvinder Astronauterne Ryan Stone og Matt Kowalski er på en rutinemæssig rumvandring, da katastrofen rammer. Deres rumfærge tilintetgøres, og de er nu mutters alene i verdensrummet ? kun tøjret til hinanden.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Rush Rush er et biografisk drama om formel 1 køreren Niki Lauda og om en sport, hvor der ikke er plads til fejl.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Antboy 12-årige Pelle Nørhmann bliver ved et skæbnetræf bidt af en myre og opdager, at han har fået dens styrke og egenskaber.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Sorg og glæde Nils Malmros har gennem en række film genskabt sin opvækst, barndom og ungdom og fortalt om forelskelsen i de uopnåelige piger.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb