Annonce
Annonce
Annonce
Film & tv

Oscar-favoritterne begynder at tegne sig

De nominerede til Screen Actors Guild er fundet og peger frem mod Oscar-festen.

Gem til liste

Det er sjældent, at en fagforenings prisuddelinger har en hel verdens interesse.

Men som sædvanlig er tingene anderledes i Hollywood.

Screen Actors Guild er Hollywood-skuespillernes fagforening, og deres SAG Awards er blevet mere og mere interessante at følge.

Dels fordi SAG Awards er den første af de store prisuddelinger i ’The Award Season’, der afslører sine nomineringer inden for filmområdet, og dels fordi de er en indikation af, hvordan Oscar-akademiet tænker om årets filmpræstationer på skuespilområdet.

Klare favoritter tørner frem
Blot for at tage eksemplet fra i år, så vandt Jean Dujardin, Viola Davis SAG Awards for bedste mandlige og kvindelige hovedroller og Christopher Plummer og Octavia Spencer vandt for bedste mandlige og kvindelige biroller. Lige med undtagelse af Viola Davis, gik alle videre til at vinde Oscar-statuetter i de samme kategorier.

Nomineringerne til SAG Awards 2013 blev afsløret natten til torsdag dansk tid, og blandt filmene var der nogle klare vindere.

Vinderfeltet er indtil videre ret tæt på, hvad de fleste spår om Oscar-feltet. Favorit-filmene er ’Argo’, ’Silver Linings Playbook’, ’The Best Exotic Marigold Hotel’, samt musicalbraget ’Les Misérables’ og Steven Spielbergs længe ventede ’Lincoln’-film.

Disse er alle nomineret i kategorien for bedste ’holdindsats’, altså hvor hele ensemblet bliver belønnet.

LÆS OGSÅ Dansk kongefilm ligger lunt i Oscar-svinget

Når det gælder bedste mandlige hovedrolle, står kampen mellem Denzel Washington for sin præstation i ’Flight’, Daniel Day-Lewis for sin titelrolle i ’Lincoln’, Hugh Jackman for sin rolle i ’Les Misérables, John Hawkes for ’The Sessions’ og hjerteknuseren Bradley Cooper for ’Silver Linings Playbook’.

Unge kræfter mod rutinerede kvinder
Ganske overraskende, men formentlig ganske indikerende for Oscar-nomineringerne, blev Joaquin Phoenix’ intense præstation i Paul Thomas Anderson’s ’The Master’ ikke nomineret.

LÆS OGSÅ Dansk producer-veteran: Oscar-kapløbet handler altid om den gode historie

Blandt de kvindelige skuespillere finder man blandt andet Jennifer Lawrence, der i ’Silver Linings Playbook’ viser at hun kan meget mere end spille med i teenagefilm som ’The Hunger Games’. Hun er dog oppe mod rutinerede kræfter som Helen Mirren, der er nomineret for sin rolle som Alfred Hitchcocks kone i ’Hitchcock’, samt Naomi Watts i ’The Impossible’ og Marion Cotillard i ’Rust and Bone’.

Jessica Chastain er også nomineret for sin hovedrolle i filmen om jagten på Osama Bin Laden, ’Zero Dark Thirty’, der allerede inden dens premiere har skabt en hel del debat i USA.

PolitikenPlus
 • Ernest og Celestine Fantastisk og prisbelønnet tegnefilm. Nomineret til en Oscar for bedste animationsfilm.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 100 kr. Køb
 • Oscarvinder Astronauterne Ryan Stone og Matt Kowalski er på en rutinemæssig rumvandring, da katastrofen rammer. Deres rumfærge tilintetgøres, og de er nu mutters alene i verdensrummet ? kun tøjret til hinanden.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Rush Rush er et biografisk drama om formel 1 køreren Niki Lauda og om en sport, hvor der ikke er plads til fejl.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Antboy 12-årige Pelle Nørhmann bliver ved et skæbnetræf bidt af en myre og opdager, at han har fået dens styrke og egenskaber.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Sorg og glæde Nils Malmros har gennem en række film genskabt sin opvækst, barndom og ungdom og fortalt om forelskelsen i de uopnåelige piger.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb