Annonce
Annonce
Film & tv

Forargede fans af Netflix-serien 'Making a Murderer' kræver handling fra Obama

Dokumentarserien 'Making a Murderer' har affødt protester. Fra underskriftindsamlinger, fra Anonymous - og på anmeldersitet Yelp.

En tilfældig Netflix-seer fra Colorado i USA har fået ganske stor opbakning i sin kamp mod de lokale myndigheder et helt andet sted i landet, Manitowoc County i Wisconsin.

Efter at have set dokumentarserien om den morddømte Steven Avery, 'Making a Murderer', har seeren Michael Seyedian i frustration over den »uretfærdighed« i det amerikanske retsvæsen, som seriens 10 afsnit ifølge ham viser, startet en underskriftindsamling for at få Avery løsladt fra sin livstidsdom.

ANMELDELSENetflix' nye truecrime-serie, 'Making a Murderer', er uafrystelig

Mere end 160.000 personer har i skrivende stund fulgt hans opfordring og skrevet under på hjemmesiden Change.org. De vil alle have den amerikanske præsident, Barack Obama, til at benåde Steven Avery, seriens hovedperson, da de mener, at han er uskyldig dømt.

Yderligere 19.000 personer har givet deres støtte til en lignende underskriftindsamling på Det Hvide Hus' officielle hjemmeside for borgeranmodninger.

Myndighederne kritiserer dokumentarserie

Serien, der er optaget over en årrække, præsenterer historien om Steven Averys nærkamp med det amerikanske retsvæsen. Det begynder sådan rigtigt i 1985, hvor Avery anklages og hurtigt dømmes for grov voldtægt og mordforsøg i hjembyen, det lille lokalsamfund Manitowoc County i delstaten Wisconsin.

Siden, 18 år senere, frifindes Avery for selvsamme forbrydelse, da dna-materiale dokumenterer hans uskyld. Men han når knap nok at få greb om friheden, før den tages fra ham igen.

LÆS OGSÅTrue crime har konsekvenser: Hvad skete der med Adnan Syed og Robert Durst?

I 2005 bliver Avery endnu engang - og ifølge serien formentligt uretmæssigt - genstand for retsvæsenets søgelys. En kvindelig fotograf, Teresa Halbach hedder hun, er forsvundet, og da hendes lig dukker op i Averys baghave, anklages han for mordet på hende. Avery er den sidste, som har været i kontakt med fotografen, og hendes bilnøgler finder politiet tilmed inde i hans hus.

Mens seriens portræt af retssagen har skabt vrede hos tusinder af seere, der oplever Avery som et uskyldigt offer for et plot, har myndighederne selv afvist, at der er sket fejl i sagen.

De kritiserer i stedet dokumentarseriens instruktører for at præsentere sagens forhold ude af deres rette kontekst. De kalder dokumentarserien, der har fået seks hjerter af Politikens anmelder, »en film«.

Retter kritik mod anklager på Yelp

Andre seere og mange af dem har kanaliseret deres vrede ud gennem anmeldersitet Yelp, hvor anklageren i sagen mod Steven Avery, Ken Kratz, der spiller en central rolle i serien, har en profil. Den er blevet overdynget med negative kommentarer siden premieren på dokumentarserien d. 18. december.

TRE TRUE CRIME-DOKUMENTARER, DER FIK KONSEKVENSER

The Thin Blue Line af Errol Morris, USA, 1988

Da den forhenværende privatdetektiv og senere dokumentarist Errol Morris fik færten af et justitsmord, gav han ikke op. I 'The Thin Blue Line' optrevlede han baggrunden for den livstidsdom, som manden Randall Adams fejlagtigt fik for at have myrdet en politimand i Dallas i 1976. I sin film skabte Morris tvivl om mordsagens udfald, og det fik konsekvens: Et år efter dokumentarens premiere blev Randall Adams frikendt og løsladt.

Paradise Lost af Joe Berlinger og Bruce Sinofsky, USA, 1996, 2000 og 2011

Gennem en dokumentarfilmstrilogi indspillet over næsten 20 år såede instruktørerne Joe Berlinger og Bruce Sinofsky så megen tvivl om tre dømtes skyld, at de blev frigivet. Sagen i 'Paradise Lost'-filmene tog sin begyndelse i 1993, da tre drenge blev fundet myrdede og seksuelt misbrugte i West Memphis i Arkansas. Tre teenagedrenge blev dømt for mordene. De vedholdene instruktører interviewede alle i nærheden af sagen. Kort tid før premieren på trilogiens sidste del blev dommen omstødt, og de tre uretmæssigt dømte blev løsladt efter 18 års fængsel.

Dear Zachary af Kurt Kuenne, USA, 2008

I november 2001 blev Andrew Bagby myrdet af Shirley Turner, fordi han dage forinden havde afsluttet deres forhold. Shirley Turner, der var gravid på gerningstidspunktet, blev fængslet og fødte drengen Zachary, som Andrew Bagbys forældre fik forældremyndigheden over. Men Turner ankede sagen, blev løsladt imod kaution og fik delvis forældremyndigheden over sin søn. I 2003 tog Shirley Turner sin 13 måneder gamle søn med sig i døden, da hun begik selvmord. På baggrund af arkivbilleder og interviews skabte Andrew Bagbys ven Kurt Kuenne filmen 'Dear Zachary', der var med til ændre canadisk lovgivning, så barnets tarv kom i centrum.

Tekst og research: Dorthe Hygum Sørensen

Så mange, at Yelp har set sig nødsaget til at rydde ud i kommentarerne, hvilket de pænt gør opmærksom på, når man træder ind på hjemmesiden.

Yelp har igangsat en såkaldt »active cleanup alert«, der fortæller, at anmeldersitet fjerner både »positive og negative kommentarer, som lader til at være foranlediget af nyhedsdækningen snarere end brugerens kundeoplevelse hos virksomheden«.

Også hackergruppen Anonymous har meldt sig i kampen for den morddømte Steven Avery. De mener at kunne dokumentere hans uskyld, forklarede gruppen kort efter seriens premiere i slutningen af december. I en besked på Twitter har hackerne truet med at offentliggøre en stribe dokumenter med beviser for Averys uskyld, hvis ikke anklagemyndigheden selv lægger dem frem.

Revival til true crime-dokumentarer

'Making a Murderer' er langt fra den første nervepirrende, dokumentariske fortælling om en kriminalsag, som har fanget offentlighedens blik.

De senere år har dokumentarserier som 'The Jinx' og 'Serial' ikke bare skabt overskrifter, men også influeret de juridiske sager, som behandles i serierne. Adnad Syed, hovedpersonen i podcasten 'Serial', der er dømt for at have dræbt sin ekskæreste, Hae Min Lee, fik for eksempel i november i år genåbnet sin sag. Ligesom hovedpersonen i The Jinx i dag sidder fængslet over afventer det videre sagsforløb.

De mange protester mod myndighedernes rolle i sagen mod den morddømte Steve Avery fra Wisconsin har dog endnu ikke fået nogen juridiske konsekvenser.

Redaktionen anbefaler

True crime har konsekvenser: Hvad skete der med Adnan Syed og Robert Durst?

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce