Annonce
Annonce
Film & tv

»Redmayne er for smuk og ung til at spille Lili«

Interview: Dag Heede har beskæftiget sig med Gerda Wegener og Lili Elbe, og han mener, at filmen er historisk ukorrekt.

Dag Heede

Mag.art. og ph.d. i litteraturvidenskab Dag Heede har i en årrække beskæftiget sig med Gerda Wegener og Lili Elbe. Han har været ekstern og ulønnet konsulent for instruktør Tom Hooper før indspilningen af 'The Danish Girl'. Og han mener, at filmen på flere punkter er historisk ukorrekt.

»Jeg har to hovedindvendinger imod ’Den danske pige’. Den ene er, at jeg synes, at Eddie Redmayne er for smuk og alt for ung til at spille Lili. I filmen ser Lili ud til at være sidst i 20’erne, da hun dør i 1931 efter at være blevet opereret i Tyskland for sidste gang«.

»I virkeligheden var Gerda og Einar Wegener jo sidst i 40’erne, da Einar blev opereret. De var reflekterede og modne mennesker, som havde haft et langt liv. I filmen fremstår de som bohemeagtige unge mennesker, der nærmest leger sig frem til de skæbnesvangre beslutninger«.

»Min anden hovedindvinding er portrætteringen af Gerda Wegener. Jeg synes, hendes karakter er sentimentaliseret, infantiliseret og banaliseret«.

»Hun fremstår i filmen som en kvinde, der ofrer sig selv og sin kærlighed som en martyr, så hendes mand kan skifte køn«.

REPORTAGE Hollywood kom til Ishøj og viste, hvor langt vi er kommet

100 år efter er Lili tilbage i Danmark

1 af 11. Ifølge filmen 'Den danske pige' var det, da han poserede for sin kone Gerda til netop dette billede, at Einar Wegener opdagede, at han gemte på en 'Lili' inderst inde. Fra Arkens Gerda Wegener-udstilling i Ishøj. Foto: dalsgaard miriam

2 af 11. Plakaten til 'Den danske pige' er forsiden på filmselskabets pressemateriale. Foto: dalsgaard miriam

3 af 11. Svenske Alicia Vikander og britiske Eddie Redmayne spiller det kontroversielle kunstnerægtepar fra 20'ernes København og Paris, Gerda og Einar Wegener. Foto: dalsgaard miriam

4 af 11. Venter på Lili. Foto: dalsgaard miriam

5 af 11. Eddie Redmayne prøver at efterligne en af Lilis positurer på Gerda Wegeners billede. Til venstre for ham Alicia Vikander, der slog igennem i den danske 'En kongelig affære' og nu har en international karriere. Foto: dalsgaard miriam

6 af 11. Redmayne, instruktøren Tom Hooper og Alicia Vikander til pressemøde midt i Arkens særudstiling af Gerda Wegeners værker. Foto: dalsgaard miriam

7 af 11. Eddie Redmayne, der vandt sidste års Oscar for bedste mandlige hovedrolle for 'Teorien om alting', på Arken. Foto: dalsgaard miriam

8 af 11. Skuespilleren Alicia Vikander og en pokkers masse blitzlys. Foto: dalsgaard miriam

9 af 11. En evigt beredvillig Eddie Redmayne, der slog igennem som den unge mand, der har en affære med Marilyn Monroe i 'My Week With Marilyn', på Arken, omgivet af fotografer og journalister. Foto: dalsgaard miriam

10 af 11. Mens vi venter. Arken i Ishøj før det store rykind. Foto: dalsgaard miriam

11 af 11. Dagens tre triumfatorer foran billeder af Gerda Wegener: Tom Hooper, Alicia Vikander og Eddie Redmayne. Foto: dalsgaard miriam

»Min opfattelse af Gerda Wegener – og jeg vil understrege, at jeg jo heller ikke sidder inde med den historiske sandhed – er en anden. Banalt sagt var hun den, der havde bukserne på i ægteskabet«.

»Derfor synes jeg også ud fra et feministisk synspunkt, at Gerda Wegeners personlighed er trivialiseret og faktisk fornægtet i filmen«.

»Jeg tror overhovedet ikke, at hun var kærlighedsmartyr«.

Lili som modig transpioner

»Derimod tror jeg, at Einars udvikling til Lili i høj grad var hendes eller i højere grad deres fælles projekt. Gerdas malerier af Lili var meget sensuelle, og hun malede desuden en del lesbisk erotica, hvilket antyder, at hun i hvert fald var åben for fantasier om kvindesex. I højere grad end filmen ser jeg Lili-projektet som et samarbejde mellem de to. Jeg tror aldrig, Einar kunne have gennemført sin proces uden Gerdas hjælp. Det var også hende, der tjente pengene og formodentlig betalte de bekostelige operationer på en tysk privatklinik«.

»Dog forstår jeg udmærket, hvorfor filmens Lili er så ung og smuk. Det hænger sammen med, at der i 2016 er en fuldt forståelig sult efter positive fortællinger om transheltinder og -pionerer. Transkønnede er med god grund trætte af årtiers mere eller mindre nedladende billeder og patetiske fremstillinger af stakkels og sølle transpersoner«.

»Fortællingen om Lili som modig transpioner skal have lov til at florere. Jeg kan bare ikke selv reproducere den fortælling. Dertil kender jeg for godt den tekst, som udkom kort efter hendes død under titlen ’Fra mand til kvinde. Lili Elbes bekendelser’. Genrebetegnelsen, bekendelser, lægger op til, at det var en bog, Lili selv skrev, men det er ikke tilfældet. Lili Elbe fortalte sine memoirer til en tysk ghostwriter, Ernst Hathern-Jakobsen, som utvivlsomt har sat sit præg på Lilis tekst, omformuleret den og fiktionaliseret den«.

Kindben.  Fortolkningen af den første kønsoperede mand bliver for smuk, mener Dag Heede. Her ses Eddie Redmayne til pressemøde i Danmark forud for premieren. Foto: Miriam DalsgaardLÆS OGSÅBogen bag filmen 'The Danish Girl' er fuld af fejl og krukket sprog

»I øvrigt er der i bekendelserne elementer, som indiskutabelt er historisk fejlagtige. Blandt andet står der i dem, at Lili skal opereres en sidste gang, så hun kan blive i stand til at føde et barn, og at lægen har lovet hende det. Det strider imod andre udtalelser, hvor lægen har sagt, at Lili aldrig ville kunne føde et barn«.

»I det hele taget er bekendelserne en besværlig og mudret blandingstekst, hvor det er uklart, hvem der taler. I den fortælling gør Lili sig stor umage for at fremstå dum. Dumheden skal være et bevis på, at hun er en sand kvinde. Og dele af Lili Elbes tekst udviser misogyne, antifeministiske og homofobe træk«.

»En anden tekst har også haft betydning for filmen: David Eberhoffs roman ’The Danish Girl’ fra 2000. Den er ikke dokumentarisk. Den er en fiktiv fantasi på baggrund af Lilis historie, men med et helt andet udgangspunkt end den virkelige historie. Mest radikalt i sammenligning med forlægget har Eberhoff gjort Gerda Wegener til amerikansk kvinde«.

LÆS OGSÅDanskerdag på Lidoen var på godt og ondt

»Ingen af os kender den fulde, sande historie om Lili Elbe. Men ud fra mange forskellige historiske kilder kan hendes historie til dels rekonstrueres. Nu har vi fået en film om Lili Elbe, der leverer ét bud. En film og eventuelt en roman om Gerda Wegener har vi stadig til gode. Og hun er efter min mening den mest spændende skikkelse i denne historie. Der er stadig en masse gåder, der fortsat kan inspirere til nye kunstproduktioner«.

For abonnenter
Redaktionen anbefaler

En troværdig, men oversentimental fortælling om at være transkønnet

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce