Annonce
Annonce
Film & tv

Bookmakerne spår: Maltrakterede Leo og den dansk-svenske pige snupper Oscaren

Se vinderchancerne for den oplagte, underdog'en og den næsten danske.

Oscars 2016

Her de nominerede i de vigtigste kategorier:

Bedste film

‘The Revenant’

‘The Big Short’

‘Spionernes Bro’

‘Brooklyn’

‘Mad Max: Fury Road’

‘The Martian’

‘Room’

‘Spotlight’

Bedste instruktør

Adam McKay, 'The Big Short'

George Miller, 'Mad Max: Fury Road'

Alejandro G. Iñárritu, 'The Revenant'

Lenny Abrahamson, 'Room'

Tom McCarthy, 'Spotlight'

Bedste kvindelige hovedrolle

Cate Blanchett, 'Carol'

Brie Larson, 'Room'

Jennifer Lawrence, 'Joy'

Charlotte Rampling, '45 Years'

Saoirse Ronan, 'Brooklyn'

Bedste mandlige hovedrolle

Bryan Cranston, 'Trumbo'

Matt Damon, 'The Martian'

Leonardo DiCaprio, 'The Revenant'

Michael Fassbender, 'Steve Jobs'

Eddie Redmayne, 'The Danish Girl'

De er gyldne, måler knap 35 centimeter, og så er de noget nær det ypperste, en skuespiller eller filminstruktør kan opnå.

På søndag bliver oscarstatuetterne for 88. gang uddelt til de film, som ifølge oscarakademiet har udmærket sig særligt i løbet af det forgangne år. Som altid er der kamp om at forudsige, hvem der mon får lov at tage en af de gyldne fyre med hjem, og den kamp vil Politiken også være med i. Derfor har vi kigget dybt i digitale tidsalders svar på krystalkuglen: bettinghjemmesiden bet365.com.

Her kan du se, hvem bookmakerne anser for næsten selvskrevne vindere til Oscaruddelingen, hvem det kræver en veludviklet hasardspiller-gen at sætte pengene på, og hvordan det ser ud for de nationale interesser.

Den oplagte

Bedste mandlige skuespiller: Leonardo DiCaprio

Kraftpræstation.  Leonardo DiCaprio blev belønnet for sin præstation i 'The Revenant' til både Bafta og Golden Globe. Oddsene tyder på, at det samme sker ved oscaruddelingerne på søndag. Foto: AP

Pelsjæger-eposset 'The Revenant' er generelt set et godt bud på en Oscar-vinder. Filmen, der skildrer pelsjægere blandt grizzlybjørne og indianere i 1820'ernes amerikanske vildmark, topper nomineringslisten med ikke mindre end 12 Oscar-nomineringer, blandt andet bedste film og bedste instruktør.

LÆS ANMELDELSENDiCaprio yder mandfolkeindsats i intenst drama om den barske vildmark

Allerstørst er forventningerne til Leonardo DiCaprio, der intager hovedrollen som pelsjægeren Hugh Glass, der bliver maltrakteret af en bjørn, men kæmper sig igennem smerterne, bidende vinterkulde og fjendtlige indianere for at hævne drabet på sin søn. Oddsene er så meget til hans fordel, at man kun får pengene 1,01 gang igen, hvis man satser på ham på hjemmesiden bet365.com.

'The Revenant' løb da også med mange af de største priser ved både Bafta- og Golden Globe-uddelingerne, hvor Leonardo DiCaprio vandt henholdsvis en Bafta-statuette for bedste mandlige skuespiller og en Golden Globe for bedste mandlige hovedrolle i et drama.

På en måde mangler det også bare, at han bliver belønnet med en af de eftertragtede guldmænd. Manden har trods alt sovet i et bjørnekadaver, spist rå moskusokse og taget på jævnlige svømmeture i tilfrosne søer for at forberede sig på rollen.

Underdog'en

Sværvægter.  Det skorter hverken på filmstjerner eller anmelderhjerter i Steven Spielbergs 'Spionernes Bro'. Alligevel spår bookmakerne den ikke mange vinderchancer. Foto: AP

Bedste film: 'Spionernes Bro'

Det virker som lidt af en tilsnigelse at kalde Steven Spielberg en underdog, uanset sammenhængen. Men netop i opløbet om oscarstatuetten for bedste film taler oddsene altså for, at han er netop det.

Spielberg er med i kampen om statuetten for bedste film med den historiske film 'Spionernes Bro', et koldkrigsdrama med Tom Hanks i hovedrollen og Coen-brødrene som medforfattere på manuskriptet.

LÆS ANMELDELSENTom Hanks er på toppen i Spielbergs nervepirrende koldkrigsdrama

Filmen fik fem hjerter i Politikens spalter, men ifølge bookmakerne har den ikke en kinamands chance for at vinde. Skulle det alligevel ske, vil der i hvert fald være nogle heldige hasardspillere, der får deres penge hele 250 gange igen.

Den ikke-hvide

Favorit.  Mexicanske Alejandro González Iñárritu står bag årets helt store oscarfavorit, 'The Reventant'. Han skiller sig også ud som en af få latinoer og sorte. Foto: AP

Bedste instruktør: Alejandro González Iñárritu

LÆS PORTRÆTFra 'Birdman' til 'Love is a bitch' - se gennemgang af Iñárritus film

Allerede inden priserne er blevet delt ud, står det klart, at vinderne får meget svært ved at få mere opmærksomhed end dem, der slet ikke blev nomineret. Med #OscarsSoWhite-kampagnen, massiv kritik fra store dele af branchen og en række kendissers meldinger om boykot af oscaruddelingerne har debatten om den manglende diversitet sat sig massivt på årets oscaruddelinger.

Det er da også svært at få øje på andet end blege teints blandt de nominerede i showets største kategorier. Det nærmeste, feltet kan komme det, er den mexicanske instruktør Alejandro González Iñárritu. Han står bag storfavoritten 'The Revenant', der topper listen med sine hele 12 oscarnomineringer - blandt dem kategorien bedste instruktør, som Iñárritu tidligere har vundet for filmen 'Birdman'. Det bliver altså en forsvarende mester, der skal stå sin prøve på søndag.

Det lyder måske som en usandsynlig præstation, men ikke desto mindre spår bookmakerne ham en god chance. En statuette til Iñárritu giver kun pengene 1,1 gang igen, mens en sejr til hans nærmeste konkurrent, 'Mad Max'-instruktøren George Miller, giver pengene 7,5 gange igen.

De danske

Gennemborende.  En af filmene med dansk islæt er Joshua Oppenheimers dokumentarfilm 'The Look of Silence', som handler om folkemordet i Indonesien i 1960'erne. - Foto: Final Cut for Real

Bedste dokumentar: 'The Look of Silence'

Bedste udenlandske film: 'Krigen'

I forbindelse med årets oscaruddeling kan man dårligt sige »dansk« uden også at sige »krig«. Med to danske nominerede er Danmark er usædvanligt godt repræsenteret, og for begge oscaraspiranters vedkommende gælder, at de har et noget dystert udgangspunkt.

I kategorien 'bedste udenlandske film' er dansk film repræsenteret ved Tobias Lindholms drama 'Krigen', som har Pilou Asbæk i hovedrollen. Plottet kredser om en soldat, der har været udsendt til Afghanistan og hjemsøges af en beslutning, som fik fatale følger.

LÆS ANMELDELSEN'Krigen' er den helt nødvendige spillefilm om Danmarks krigsførelse

Mindst lige så alvorligt er udgangspunktet for Joshua Oppenheimers dokumentarfilm 'The Look of Silence', der er nomineret i kategorien 'bedste dokumentarfilm. Ligesom sin - også oscarnominerede - forgænger, handler filmen om det indonesiske folkedrab. Denne gang er synsvinklen skiftet til ofrenes side, personficeret i optikeren Adi, der kæmper for at tilgive de mænd, der myrdede hans bror, og som stadig går frit omkring.

LÆS ANMELDELSENOscarnomineret instruktør fortsætter opgøret med det fortiede folkemord

Af de to ser 'The Look of Silence' ud til at have bedst chancer. Hvis den vinder, får man pengene 12 gange igen, mens en sejr til 'Krigen' vil give pengene hele 41 gange igen. Mest sandsynligt er det ifølge bookmakerne, at det ungarske Anden Verdenskrigsdrama 'Sauls Søn' løber med prisen for bedste udenlandske film, mens dokumentaren om sangerinden Amy Winehouse, 'Amy', ligner en sikker vinder i dokumentarkategorien.

Den næsten danske

'Dansk'.  Svenske Alicia Vikander spiller den danske kunstner Gerda Wegener i 'Den Danske Pige'. Det er vel dansk nok til, at vi godt kan tage en lille del af æren, hvis hun vinder. Foto: Focus Features via AP

Bedste kvindelige birolle: Alicia Vikander

Hun er godt nok ikke dansk. Ikke sådan rigtigt. Men hun fik sin første internationale eksponering som dansktalende dronning i Nikolaj Arcels 'En Kongelig Affære' fra 2012, og nu er hun nomineret til en Oscar for filmen 'The Danish Girl', hvor hun spiller den danske kunstner Gerda Wegener.

LÆS ANMELDELSENEn troværdig, men oversentimental fortælling om at være transkønnet

Derfor kan man med lidt god vilje mene, at Danmark kan tage lidt af æren, hvis den svenske skønhed Alicia Vikander tager en Oscar-statuette med sig hjem fra uddelingen i Hollywoods Dolby Theatre. Heldigvis, for Vikander ser ud til at være det bedste bud på en oscarvinder, der lugter bare lidt af Danmark. I hvert fald får man kun pengene knap halvanden gang igen, hvis hun vinder.

Redaktionen anbefaler

Politikens anmeldere: Oscar, din kridhvide gamle bandit! Hvad skal vi stille op med dig?

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce