Annonce
Annonce
Film & tv

Her er Bodil-vinderne: Fortælling om vestkystens rædsler blev bedste film

Filmkritikere tildeler 'Under Sandet' tre priser ved årets Bodiluddeling.

Instruktør Martin Zandvliets film ’Under sandet’ blev topscorer med tre Bodilstatuetter ved aftenens uddeling af de danske filmkritikeres pris i Bremen Teater i København.

Fortællingen om de tilfangetagne tyske soldater, der midt i den danske fredsrus i sommeren 1945 blev sat til at rydde miner langs den jyske vestkyst, fik ikke blot prisen som bedste danske film.

Under sandet er et Spielbergsk Skagensmaleri med nerverne uden på tøjet og hjertet oppe i halsen.

Bodil-juryen om vinderfilmen 'Under Sandet'

Efterkrigsdramaet modtog også en Bodil i kategorien bedste mandlige hovedrolle for Roland Møllers spil i rollen som den danske sergent Carl Leopold Rasmussen, der forsøger at holde den hårde linje over for et hold ganske unge tvangsmineryddere.

LÆS OGSÅ Fortælling om tyske tvangsmineryddere er grusom hitchcocksk suspense

Prisen for bedste mandlige birolle gik til den tyske skuespiller Louis Hoffman for rollen som den unge tyske soldat Sebastian Schumann, som Carl Leopold Rasmussen udvikler et særligt venskab med.

'Under Sandet' er »et fokuseret og fortættet drama, hvor Martin Zandvliet drastisk udbygger sine allerede berømmede evner som personinstruktør. Samtidig sætter han denne gang en ære i at lave klassisk flotte billeder. Under sandet er et Spielbergsk Skagensmaleri med nerverne uden på tøjet og hjertet oppe i halsen«, lød det blandt andet i kritikernes motivation for præmieringen af 'Under Sandet'.

Nouvelle vague-stjerne fik Æresbodil

Skuespilleren Mille Lehfeldt modtog årets Bodil for bedste kvindelige hovedrolle for sin præstation som Ellen i komedien 'Lang historie kort', mens Trine Pallesen blev bedste kvindelige birolle for sin rolle i Michael Noers 'Nøgle Hus Spejl'.

Fakta

De vandt årets Bodilpriser

Bedste danske film: 'Under Sandet' instrueret af Martin Zandvliet.

Bedste kvindelige hovedrolle: Mille Lehfeldt

Bedste mandlige hovedrolle: Roland Møller

Bedste kvindelige birolle: Trine Pallesen

Bedste mandlige birolle: Louis Hoffman

Bedste ikke-amerikanske film: Mommy instrueret af Xavier Dolan

Bedste amerikanske film: Birdman instrueret af Alejandro Gonzalez Iñárritu

Bedste fotograf: Magnus Nordenhof Jønck

Bedste dokumentarfilm: 'The Man Who Saved the World' instrueret af Peter Anthony

Særbodil: Peter Albrechtsen

Æresbodil: Anna Karina

Henning Bahs-prisen: Mia Stensgaard

Bedste manuskript: May el-Toukhy og Maren Louise Käehne for Lang historie kort

Kathrine Windfelds mindelegat: Manuskriptforfatter Maja Ilsøe, konceptuerende instruktør Pernilla August og skuespiller Trine Dyrholm for tv-serien Arvingerne

Den 76-årige danskfødte skuespiller Anna Karina modtog på scenen en Æresbodil for sit virke i international film, hvor hun især blev kendt for sine roller under den nye bølge i fransk film, kendt som la nouvelle vague og i særdeleshed for samarbejdet med instruktøren Jean-Luc Godard, som hun kom til at danne par med gennem en række år.

LÆS OGSÅ Det koster penge at komme i betragtning til at vinde en Robert

Her blev det til roller i blandt andre Godards 'En kvinde er en kvinde' fra 1961, som indbragte hende prisen som bedste kvindelige skuespiller ved filmfestivalen i Berlin samme år, 'Den Lille Soldat' (1963), 'Made in USA' (1966) og 'Livet skal leves' (1966).

Særlig hæder for kvindeportrætter

Ved årets prisuddeling blev det nyoprettede Kathrine Windfelds mindelegat uddelt for første gang til minde om den danske filminstruktør, som døde pludseligt sidste år, mens hun lagde sidste hånd på en film i anledning af 100-året for kvinders valgret.

Instruktørens engagement for ligestilling mellem mænd og kvinder har inspireret til legatet, som fremover dedikeres udvøvende, der på kunstnerisk vis markerer sig i samme retning.

LÆS OGSÅ Trine Dyrholm slår vild Robert-rekord

Manuskriptforfatter Maja Ilsøe, konceptuerende instruktør Pernilla August og skuespiller Trine Dyrholm modtog førsteudgaven af legatet på 50.000 kroner for deres »nuancerede portrætter at kvinder« i tv-serien 'Arvingerne' på Danmarks Radio.

Ugens film er barsk kost og en flot, flot film

Kilde: politiken.tv / Kim Skotte. Producer: Henrik Haupt

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce