Skuespiller og manuskriptforfatter Louisette Geiss (til venstre) indkaldte til tårevædet pressemøde, da sagen om Harvey Weinstein begyndte at rulle. Hun fortæller, at Weinstein havde forsøgt at få hende til at se på, mens han onanerede.

Til højre ses hendes advokat Gloria Allred. Foto: AP
Foto: Richard Vogel/AP

Skuespiller og manuskriptforfatter Louisette Geiss (til venstre) indkaldte til tårevædet pressemøde, da sagen om Harvey Weinstein begyndte at rulle. Hun fortæller, at Weinstein havde forsøgt at få hende til at se på, mens han onanerede. Til højre ses hendes advokat Gloria Allred. Foto: AP

Film og tv

Få overblik: Nye navne kommer til i Harvey Weinstein-sagen, mens alle venter på Oscar-akademiet

Listen over navne af kvinder, der har haft ubehagelige oplevelser med Weinstein vokser og vokser. Oliver Stone tager ham i forsvar, og Oscar-akademiet debatterer, om han skal udelukkes. Sagen om Harvey Weinstein ruller videre.

Film og tv

Her er en opdateret oversigt over, hvad vi ved indtil videre om de mange anklager mod stjerneproducer Harvey Weinstein. Og hvilke spørgsmål, der endnu er ubesvarede.

  • Mindst otte gange er kvinder blevet betalt for at holde mund

Sagen begyndte at rulle i sidste uge, da New York Times på baggrund af et længerevarende resarch fortalte om otte sager, hvor anklager om sexchikane var endt i forlig. Afsløringen fik vægt af, at flere af disse kvinder stod frem ved navn, blandt andre skuespillerinden Rose McGowan, der på grund af forligets natur ikke har kunnet fortælle, hvad der er sket med hende.

I et nyere tweet fra hendes hånd taler hun dog om »voldtægt«.

I samme historie fortalte skuespillerinden Ashley Judd om en oplevelse med at blive inviteret op på Harvey Weinsteins hotelværelse, hvor han foreslog, at hun skulle se på, han tog et brusebad.

Efter New York Times' offentliggørelse, tog historien fart.

  • Talrige kvinder fortæller om seksuelle overgreb, herunder voldtægt

I tirsdags offentliggjorde magasinet The New Yorker en længere artikel, der flytter sagen om Harvey Weinstein til et nyt niveau.

I artiklen, som er kulminationen på en 10 måneder lang undersøgelse, fortæller 13 kvinder, at de i perioden fra 1990'erne og frem til 2005 har oplevet seksuelle overgreb. Tre af dem fortæller om decideret voldtægt, hvor Weinstein har tvunget dem til at give ham oralsex, eller har givet dem oralsex mod deres vilje. To af voldtægtsanklagerne kommer fra kvinder, der står frem ved navn.

Lucia Stoller blev tvunget til at give Harvey Weinstein oralsex, og Asia Argento fortæller, at han brugte fysisk magt for at sprede hendes ben og give hende oralsex. »Det var vanvittigt. En stor tyk mand, der ville slikke dig«, fortæller hun. Hun har haft voldsomme fysiske og psykiske reaktioner på sit forhold til Weinstein, der efterfølgende også bestod af sex med samtykke, hvilket hun indvilligede i for at få hans støtte og økonomiske hjælp, fortæller hun.

»Efter voldtægten vandt han«, siger hun.

Efter offentliggørelsen af denne artikel indkaldte skuespillerinde og manuskriptforfatter Louisette Geiss pressen og fortalte om en oplevelse, hvor Harvey Weinstein havde forsøgt at få hende til at se på, mens han onanerede.

Siden er talrige kvinder stået frem i pressen og har fortalt om ubehagelige oplevelser med Weinstein. Det gælder Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Cara Delevigne med mange flere (se boks).

  • Hvad siger han selv?

Efter historien i New York Times sagde Harvey Weinstein i en skriftlig udtalelse undskyld til de, han måtte have gjort ondt.

Efter historien i The New Yorker med fortællinger om voldtægt udsendte en af hans advokater en udtalelse, hvor Weinstein »afviser alle beskyldninger om sex uden samtykke«.

Senest har han sagt til NBC News, der fangede ham på vej ind i en bil, at han »ikke har det så godt«.

»Jeg skal have hjælp. Ved I hvad? Vi begår alle fejl. En chance til, håber jeg«,

  • Overgrebene og chikanen foregik tilsyneladende systematisk

I artiklen i The New Yorker fortæller såvel navngivne som anonyme kilder, hvordan Harvey Weinstein anvendte bestemte metoder til at lokke unge kvinder i enrum med ham. Eksempelvis kunne en kvindelig ansat arrangere mødet og være til stede til at begynde med for senere at trække sig tilbage og dermed efterlade den unge kvinde alene med chefen. Man blev som kvindelig ansat brugt som en »honningkrukke«, fortæller en kvinde -  altså som en, der skulle lokke potentielle ofre til at møde op. Selv sagde kilden gentagne gange nej til at deltage i den slags møder.

En anden kvinde fortæller, at der var en gængs praksis blandt Weinsteins assistenter, at man holdt styr på hans kvindelige bekendtskaber med forkortelsen 'F.O.H', hvilket stod for 'friends of Harvey'. Flere taler om »en tavshedskultur« omkring seksuelle overgreb i både Miramax og Weinstein Company.

Sagde man fra over for Weinsteins tilnærmelser, risikerede man at få ødelagt sin karriere, fortæller mange kvinder. Også dette synes at være foregået ganske systematisk. Skuespillerinden Rosanna Arquette fortæller, at hun har mistet flere filmroller på grund af et skænderi som følge af hendes afvisning af hans fysiske tilnærmelser.

At den slags afvisninger kunne have konsekvenser for en ung kvindes karriere i filmbranchen afviser Harvey Weinstein kategorisk.

For den britiske skuespiller Sophie Dix behøvede Weinstein slet ikke spænde ben for hende, fortæller hun til The Guardian. Efter en ubehagelig oplevelse med ham valgt hun selv at droppe drømmen om at blive skuespiller.

Hun fortæller, at han prøvede at få tøjet af hende, hvorefter hun flygtede ind på badeværelset og låste døren. Da hun til ville prøve at gå ud, stod han og onanerede foran hende, og hun skyndte sig atter at låse døren. Da room service kom, flygtede hun.

  • Metoden til at holde dem hemmelige fremstår lige så systematisk

Som beskrevet flere steder var det en del af ansættelsesproceduren i Weinsteins virksomheder, at man underskrev en omfattende tavshedsklausul. I det hele taget har jurister i årenes løb arbejdet hårdt på at lukke munden på de mange kvinder, der nu står frem. Det har virket, og det virker til dels stadig - en af de navngivne kilder i The New Yorkers historie trak sig i sidste øjeblik af frygt for konsekvenserne.

Jeg ved, at alle - og jeg mener - i Hollywood ved, at det sker

Mange, mange kilder fortæller dog om de seksuelle overgreb som noget, alle vidste.

Den franske skuespillerinde Emma de Caunes er en af dem. Hun var lidt ældre end mange af Weinsteins andre ofre, i begyndelsen af trediverne, og hun turde, modsat mange andre, sige skarpt nej, gå sin vej og smække med døren efter et møde på hans hotelværelse, hvor filmproduceren pludselig kom ud fra badeværelset, nøgen og med erektion. De følgende år hørte hun lignende historier fra sine venner, fortæller hun til The New Yorker.

»Jeg ved, at alle - og jeg mener alle - i Hollywood ved, at det sker. Han skjuler det ikke engang, jeg mener, så mange mennesker er involveret, så mange mennesker ser det ske. Men alle er bange for at sige noget«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skuespilleren Ben Affleck, som har spillet store roller i Weinstein-film, har forsvoret, at han var bekendt med Weinsteins overgreb og chikane, hvorefter skuespillerinden Rose McGowan gik i rette med ham på Twitter. Ben Affleck vidste det, siger hun. De to var nemlig kærester, dengang Weinstein forgreb sig på hende, og hun fortalte ham om det.

»Du lyver«, har hun skrevet til Ben Affleck på Twitter.

  • En ubehagelig lydfil

På The New Yorkers hjemmeside kan man desuden høre en lydoptagelse af et møde mellem Harvey Weinstein og modellen Ambra Battilana Gutierrez. Dagen inden havde Weinstein taget hende på brysterne og forsøgt at føre en hånd op under hendes nederdel.

Hun meldte det til politiet, og da Weinstein ringede tilbage til hende næste dag, lyttede politiet med. Ligesom de lyttede med, da hun senere mødtes med Weinstein i gangen til hans hotelværelse. I løbet af deres samtale, hvor Weinstein skiftevis tigger og truer hende for at få hende ind på hans værelse, indrømmer han, at han havde taget hende på brysterne.

Hvis sagen var kommet for retten, ville Weinstein formentlig have fået tre måneder i fængsel. Det skete aldrig. Pludselig begyndte tabloidpressen at trykke historier om Gutierrez om hendes sexliv og om, at hun for år tilbage angiveligt havde indgivet falske anklager om seksuelle overgreb. Til sidst vurderede anklagemyndigheden, at man ikke kunne vinde sagen.

  • Hvem tager afstand, hvem er tavse - og hvem forsvarer ham?

Hvem har taget afstand fra Harvey Weinsteins årelange overgreb mod kvinder?

En lang række mennesker var hurtigt ude med stor afstandtagen fra Harvey Weinstein og støtte til de, der står frem. Det gælder eksempelvis manuskriptforfatter Lena Dunham, skuespiller Mark Ruffalo, skuespillerinde Jessica Chastain, komiker og skuespiller Seth Rogen, skuespiller Michael Keaton, skuespiller Emmy Rossum med flere. Flere er kommet til siden.

Nogle har taget afstand og samtidig understreget, at de intet vidste. Eksempelvis Ben Affleck, Meryl Streep, George Clooney, Matt Damon, Jennifer Lawrence og Judy Dench. Siden er også Ryan Gosling og Benedict Cumberbatch kommet til.

Efter lidt betænkningstid har også fremtrædende politikere meldt sig på banen. Tidligere udenrigsminister og præsidentkandidat for Demokraterne Hillary Clinton har taget afstand fra Weinstein, og det samme gælder den tidligere præsident Barack Obama og hustruen Michelle. Alle var de venner med Harvey Weinstein, ligesom der i tidens løb er flydt flere millioner dollars fra Weinstein til Demokraterne. I øjeblikket er der heftig debat i amerikanske medier om, hvorvidt pengene bør betales tilbage.

To kvinder forsvarer Harvey Weinstein. Designeren Donna Karan har erklæret, at kvinder måske skulle overveje, hvordan de klæder sig. Og skuespillerinden Lindsey Lohan har lagt en video på sin Instagram, hvor hun siger, at hun havde ondt af Weinstein. »Jeg synes, det er forkert, det der foregår«, siger hun, ligesom hun opfordrer hans hustru til at støtte ham. Videoen er siden blevet slettet fra sin oprindelige placering.

Også Oliver Stone har støttende ord til Weinstein, som han beskriver som en »rival«, som han knap nok kender. »Jeg tror på, at man venter, indtil den her sag er kommet for retten«, siger han til Rolling Stone.

»En mand bør ikke blive dømt af et selvtægts-system. Det er ikke nemt, det han går igennem, heller«.

Og så er der dem, vi endnu ikke har hørt fra. En, der ofte fremhæves, er Michael Moore, som i øjeblikket arbejder på en film om Donald Trump, der skulle produceres af Harvey Weinstein. En anden er Quentin Tarantino, instruktør på Pulp Fiction, som Harvey Weinstein også producerede.

  • Konsekvenserne

Kort efter afsløringen i New York Times blev Harvey Weinstein fyret fra sit eget firma, The Weinstein Company, ligesom fire bestyrelsesmedlemmer ved samme lejlighed trak sig frivilligt.

Weinstein har selv erklæret, at han skal have terapi.

Da historien i The New Yorker blev offentliggjort med historier om deciderede voldtægter, meldte hans kone gennem ti år, Georgina Chapman, ud til People, at parret skulle skilles.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mit hjerte er knust på vegne af alle de kvinder, der lidt så meget under disse utilgivelige handlinger. Jeg har valgt at forlade min mand«, siger hun.

Det juridiske efterspil er endnu uklart. Politiet i London og New York har dog oplyst, at de undersøger, om der ligger gamle sager mod Weinstein, som bør genoptages.

Det hele store spørgsmål er, hvad Oscar-akademiet vælger at gøre. Det kommer der formentlig en afklaring på i løbet af weekenden.

Ledelsen i akademiet skal ifølge BBC mødes lørdag og diskutere, hvordan man skal reagere på beskyldningerne mod Harvey Weinstein. Bafta, den britiske pendant til Oscar, har allerede suspenderet ham. Filmfestivalen i Cannes udtrykker sympati med ofrene og tager afstand fra Weinsteins angiveligt stærkt grænseoverskridende adfærd, skriver BBC ligeledes.

Disse otte er blot et udpluk af de kendte, der har taget afstand fra Weinstein: Øverst fra venstre George Clooney, Jennifer Lawrence, Jessica Chastain og Lena Dunham. Og rækken under: Michael Keaton, Meryl Streep, Emmy Rossum og Hillary Clinton.
Foto: /AP

Disse otte er blot et udpluk af de kendte, der har taget afstand fra Weinstein: Øverst fra venstre George Clooney, Jennifer Lawrence, Jessica Chastain og Lena Dunham. Og rækken under: Michael Keaton, Meryl Streep, Emmy Rossum og Hillary Clinton.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce