Peter Aalbæk fra Zentropa blev i Anne Mette Lundtoftes bog 'Zentropia' fra 2013 beskrevet som en lunefuld og hensynsløs chef, der flere gange udviste grænseoverskridende adfærd over for ansatte.

Peter Aalbæk fra Zentropa blev i Anne Mette Lundtoftes bog 'Zentropia' fra 2013 beskrevet som en lunefuld og hensynsløs chef, der flere gange udviste grænseoverskridende adfærd over for ansatte.

Film og tv

Peter Aalbæk om sexchikane mod skuespillere i Danmark : »Den eneste, der bliver beskyldt for noget, er jo mig«

Netop nu ruller skandalen om den amerikanske producer Harvey Weinstein, som i årtier har brugt sin magt til at forgribe sig på kvinder i filmbranchen – en branche, der har vendt det blinde øje til. Men findes den slags også i Danmark? Vi har spurgt tre personer fra filmbranchen.

Film og tv

Peter Aalbæk, filmproducer og medstifter af Zentropa

»Nej, den eneste, der bliver beskyldt for noget, er jo mig. Filmbranchen er ikke Diakonissestiftelsen – der er en ekstrem og en direkte og en bramfri zone. Det indebærer, at der bliver snakket direkte om sex og attraktioner«.

»Jeg synes ikke, der er et problem. Mig bekendt er der ikke nogen sager i Danmark med nogen, der har følt sig så krænket, at de har anmeldt det. Hvis der er nogen, der mener noget, er jeg sikkert den værste. Jeg er i en branche, hvor det altid har været sådan«.

»Der kan da godt falde en sjofel kommentar. Så ved jeg ikke, om mine fastansatte synes, det er grænseoverskridende, men de er stærke nok til at gøre modstand, hvis de vil«.

»Harvey Weinstein kan beslutte, om du er færdig i Hollywood. Selv om jeg tillægger mine kollegaer og mig selv enormt stor betydning, har ingen af os en lignende position. Hvis nogen føler sig krænket i Danmark, kan du gøre det, uden at der er en hel branche, der er lukket for dig. Der er ikke nogen, der har den magt i Danmark. Så indflydelsesrig er jeg ikke. Jeg har en vis magt i Zentropa, men jeg kan ikke erklære en skuespiller uønsket i den danske filmbranche«.

Katja Holm, formand for Dansk Skuespillerforbund.

»Jeg har intet kendskab til overgreb som de her tilfælde, der rulles frem med Harvey Weinstein. Overhovedet ikke. Men der foregår jo verbale krænkelser, som vi er opmærksomme på«.

»Jeg antager, at der er en udfordring med det, og jeg synes, det er en vigtig opgave at blive ved med at tale om det. Jeg håber, hvis det foregår, at mine medlemmer vil tage fat i mig«.

»Men i Danmark er det ikke normen. Der bliver sagt fra. I USA har normen åbenbart været, at det må man godt. Hvordan kan en hel branche lukke sig om en enkelt mand? Det nægter jeg at tro sker i vores branche. Jeg tror, at vi i vores samfund med mange stærke faglige organisationer er mere opmærksomme på det«.

»Jeg ved, at der er folk, der føler sig verbalt krænkede i vores branche. Det hænger også sammen med, at vi er en udsat branche. Der er ikke mange krænkelser, men de er der. Lige nu er jeg med i en forestilling, hvor vi står mere eller mindre nøgne, fordi vi skal klæde om. Så skal der ikke siges ret meget som »God røv, god weekend«, før det er krænkende. Det er et skrøbeligt område, og vi skal være ekstremt opmærksomme på vores udtalelser. Grænsen er lavere i vores branche«.

Dorte Rømer, skuespiller, der tidligere har stået frem med, at hun har stået i en grænseoverskridende situation i sin karriere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nej, det er det overordnet set ikke i Danmark, heldigvis. Men fordi jeg har været åben omkring det her, er der nogle, der har betroet sig til mig, så jeg har også fået nogle ting at vide«.

»Men hvis det så sker, er det så meget desto værre. For ingen tror på én. Så kommer den her skyld og skam – har jeg selv inviteret til det? Jeg er jo bare en lille skuespiller, og det her er en mægtig stor mand. Han kan skade mig i branchen og komme med en masse årsager til sine kollegaer om, at jeg ikke skal bruges. Og det sker også i Danmark. I mit tilfælde er det svært at bevise, at noget er taget fra mig. Men det er klart, at jeg er blevet en varm kartoffel. For dem, der siger noget højt, bliver stemplet som ballademager og samarbejdsvanskelig. Jeg har stået alene med det«.

»Det er ikke et stort problem i Danmark, men en undersøgelse (som Ekstra Bladet lavede i 2008, red.) har vist, at næsten hver tiende kvindelige skuespiller har oplevet det. Jeg selv har ikke oplevet det i teatret, for der har været meget mere ensemblekultur. Jeg tror, at det sker mere i filmbranchen, for der er korte ansættelser, og den er sindssygt hierarkisk«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce