Hun beskrives som en enmandshær, der siger fra og kæmper mod sexismen i Hollywood. Pludselig blev hendes Twitter-konto suspenderet. Foto: AP
Foto: Richard Shotwell/AP

Hun beskrives som en enmandshær, der siger fra og kæmper mod sexismen i Hollywood. Pludselig blev hendes Twitter-konto suspenderet. Foto: AP

Film og tv

Rose McGowan gik til kamp mod Harvey Weinstein - så blev hendes Twitter-konto lukket

Twitter kritiseres for at håndhæve sine etiske retningslinjer forskelligt i sagen om Hollywood-producer Harvey Weinsteins påståede overgreb mod en række kvinder.

Film og tv

En af skuespiller Rose McGowans støtter på Twitter sagde det egentlig meget klart.

»Har I nogensinde set en film, hvor én person går imod et magtfuldt og korrupt system helt alene?«, skriver filmjournalist Scott Weinberg og fortsætter.

»Den person er Rose McGowan, og det er ikke en film«.

Rose McGowan har nemlig været særdeles aktiv i sagen om Harvey Weinstein, der af mange, mange kilder beskyldes for i årtier at have udnyttet sin magtfulde position i Hollywood til at begå systematisk sexchikane, overgreb og voldtægt på kvinder.

Selv var hun en af de første til at stå frem med navn, i New York Times i sidste uge, hvor hun erklærede, at hun havde indgået et forlig med Weinstein på baggrund af anklager om sexchikane eller overgreb.

På grund af forliget har hun ikke kunnet uddybe sin egen oplevelse nærmere - men det har ikke lukket munden på hende. Tværtimod.

Igen og igen erklærer hun sin støtte til kvinder, der står frem, ligesom hun understreger igen og igen, at alle vidste, hvad der foregik. Alle. Og ingen gjorde noget.

Pludselig blev hun stille

For to dage siden blev hun meget direkte i sin vrede mod skuespiller Ben Affleck. Han havde taget afstand fra det, der (angiveligt) er foregået på Harvey Weinsteins hotelværelse, men samtidig svor han også, at det kom bag på ham.

Og det er løgn, skrev Rose McGowan på Twitter. For dengang, det gik ud over hende, var hun og Affleck kærester. Og de havde talt om episoden.

Herefter blev Rose McGowan pludseligt stille. I hvert fald på Twitter. På Instagram forklarede hun, at hendes Twitter-konto blev suspenderet, og så hidsede mange tusinde Twitter-brugere sig op.

Mange undrede sig over, at Twitter ser igennem fingre med eksempelvis racistiske eller misogyne tweets, men suspenderer en konto tilhørende en kvinde, der kæmper mod sexisme og overgreb.

Vreden over McGowans suspension blev forstærket af, at dem, hun er oppe imod, er særdeles magtfulde mennesker i Hollywood. Hun bliver anset som den lille aktivist mod det store system, hvilket får det til at virke endnu mere underligt, at netop hun suspenderes.

Da Twitter endelig kom på banen efter 12 timer med stadigt mere rasende gætterier, lød forklaringen, at Rose McGowan havde tweetet et telefonnummer, hvilket er i strid med mediets retningslinjer. Da dette tweet var slettet, blev hendes konto atter aktiveret.

Og dette er korrekt. Rose McGowan havde delt et screendump af en mail, som hun havde fået tilsendt anonymt. Det fremgik ikke, hvem der havde skrevet mailen, men den omhandlede Harvey Weinsteins bror, Bob Weinstein, som er medstifter af The Weinstein Commpany. Rose McGowan skrev blandt andet, da hun delte billedet: »De vidste det alle sammen«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I screendumpet stod der også et navn, adresse og telefonnummer. Og den slags må man ikke dele på Twitter.

Men, lyder kritikken. Hvad med dengang, tv-vært på Fox News Lou Dobbs tweetede adresse og telefonnummer på Jessica Leeds, en kvinde, der stod frem med en fortælling om, at Donald Trump havde gramset på hende? Han blev aldrig suspenderet.

Og i det hele taget, hvad med Donald Trump, præsident i USA? Han er i flere tilfælde blevet beskyldt for at overtræde reglementet med sine mobbe-lignende tweets, men endnu har Twitter ikke suspenderet præsidentens konto.

Her kommer et af de mange retweetede angreb mod Twitter, skrevet som svar på Twitters egen forklaring.

Senest har en gruppe kvinder besluttet sig for at boykotte Twitter for at vise solidaritet med Rose McGowan og protestere over den måde, hun er blevet behandlet på - det kan følges under hashtagget #WomenBoycottTwitter.

Twitter: Det beror på misforståelser

Sagen understreger det, som ifølge Vox er et »mønster« hos Twitter: at man er for dårlig til at håndtere chikane og misbrug af sitet.

»Mens ofre for misbrug og marginaliserede brugere, der er udsat for chikane, bliver regelmæssigt censureret på grund af en striks fortolkning af Twitters misbrugs- og sikkerhedsregler, som eksempelvis McGowan, bliver brugere, som opfattes som nogen, der igen og igen bryder reglerne på ideologisk vis kun i sjældent grad censureret«, lyder det fra Vox.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Los Angeles Times har forgæves forsøgt at få Twitter til at forholde sig til beskyldningerne om at være selektive i deres håndhævelse af retningslinjerne.

I et tweet skriver medstifter Jack Dorsey, at kontroverserne skyldes, at Twitter skal være bedre til at kommunikere beslutninger om retningslinjerne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce