George Clooney splejser et gammelt manus fra Coen-brødrene sammen med en historie om racisme, der skal henvende sig til Trump-æraen. Resultatet er sammensplejset. Kilde: Politiken / Kim Skotte / Henrik Haupt

Film og tv

Farcen går over gevind i George Clooneys nye film om skumle liderlige hemmeligheder bag en hvid middelklassefamilies pressefolder

Coen-brødrenes gamle ide går desværre op i sømmene i Clooneys instruktion.

Film og tv
FOR ABONNENTER

Det er ikke så sært, at 1950’erne kan bruges som karikatur af vores samtid. Lige fra den ny kolde krig og racismen til forbrugsbedøvelsen og de adfærdstyranniserende og modekonforme kønsroller er vi godt på vej til at gentage fortidens tragedier i stort og småt, nu som farce. George Clooney har selv angivet Trumps fremmedfjendske valgkampagne som det, der udløste hans beslutning om at virkeliggøre brødrene Coens gamle filmidé om skumle liderlige hemmeligheder bag en hvid middelklassefamilies pressefolder – og sy den sammen med en anden virkelig historie om samme middelklasses grimme racisme i byen Levittown i 1957.

Resultatet går desværre op i sømmene.

’Suburbicon’ er – som navnet mere end antyder – hvad vi dengang kaldte en soveby. Sådan omtrent nabo til Andeby eller filmbyer som ’Niceville’ (2011) og ’Pleasantville’ (1998). Parceltypehuse med lutter hvide kernefamilier, indtil den sorte familie Meyers flytter ind – og inden aften er belejret af naboer med sydstatsflag, brølekor og hærværk. Meyers’ baghave støder op til den hvide familie Lodges baghave, og drengene fra de to familier bliver legekammerater. Men hos Lodges har de deres helt egne rædsler.

Et indbrud fører til, at 10-11-årige Nickys invaliderede mor dør og efterlader sin mand, Gardner Lodge, og sin tvillingsøster, Maggie. Eller rettere sagt: efterlader ham til sin tvillingsøster, for de to har noget kørende. I henholdsvis terylenehabit og køkkenternet kjole ligner de begge tandpasta- eller vaskepulverreklamer anno dazumal, men både Nicky og vi andre fatter mistanke allerede et kvarters tid inde i filmen. Indbrudstyvene dukker nemlig op igen og kræver håndfast Gardner til regnskab, og snart vil livsforsikringsselskabet også vide noget mere:

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce