Foto: Foto fra filmen
Cph:Dox

Vild dame søger

Cph:Dox
FOR ABONNENTER

Filmverdenen taler konstant om manglen på kvinder. Men hvis den løbende debat skal være andet end en arbejdsmarkedskamp, så må det være, fordi vi reelt tænker, at der er en udvidelse af perspektiv.

Instruktørens køn er lidet interessant, hvis fortællingen alligevel er den samme gamle traver fortalt på de samme historieskabeloner. ’Craigslist Allstars’ og den kvindelige instruktør Samira Elagoz vil noget nyt. Og for det i sig selv er den værd at se.

Den finske performancekunstner har slået en kontaktannonce op på Craigslist. En slags blanding af Den Blå Avis og Scor.dk. Elagoz søger folk, der vil mødes og filme hinanden og så se, hvad der sker. Det er kun mænd, der svarer. Fra Amsterdam til Tokyo mødes hun med den ene weirdo efter den anden. Stilistisk ligner det youtubeklip, hjemmevideo og performancekunst (ja, hvem kan egentlig kende forskel?), og der er næppe mange, der vil kalde ’Craigslist Allstars’ for en dokumentar i klassisk forstand, men CPH:DOX har altid været god til at banke buler i genrerne.

Til at begynde med bliver man pirret, så keder man sig bravt, da mændene i videoen ikke helt afslører noget dybt. De vil gerne kneppe eller rive den af eller græde ud. Men langsomt fremstår et samlet indtryk af en ung modig kvinde, der leger med blikkene. Og med sin egen nysgerrighed. Det giver filmen nerve og blod, men man resignerer lidt, da Elagoz i længden ikke reelt udvider kampzonen. Hun kører en evig leg: Se mig, begær mig, men jeg styrer det her (din weirdo, som jeg godt kan rumme), men når hun selv smider tøjet, så er det for at have sex med de unge og smukke. Ja, hun er vild, og hun tager styring, men er det en styring, der er interessant? Det feminine blik byder forhåbentlig på andet end blot reaktion på eller en styring af det maskuline blik. Men som empowerment til unge kvinder kan ’Craigslist Allstars’ noget.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce