Ode til et æsel – hi-haaa

Cph:Dox
FOR ABONNENTER

Lyt til sproget, lyder opfordringen, og ganske rigtigt synes jeg snart, at jeg kan ane nye nuancer og rytmer i æslets skryden. Hi-haaa! Det er vel ikke den mest graciøse lyd i verden og måske en af grundene til, at æslet som regel får påhæftet mindre klædelige prædikater. Stædig som et æsel, hedder det, og noget er der om snakken, når det tætbyggede dyr sætter hovene i og nægter at lade sig rokke ud af flækken. Hvilket måske er meget forståeligt, når man i tusindvis af år er blevet brugt som trofast lastdyr, men stadig bliver skidt behandlet.

’Do Donkeys Act?’ er indspillet over fem år på æselrefugier i fire lande. Her kan forsømte og mishandlede æsler komme til hægterne, men det er en historie, man kun får indirekte i denne æselportrætfilm, der springer forklaringerne over til fordel for en poetisk speak. Et langdigt af en ode til æslet skrevet til filmens billeder og fremført af Willem Dafoes mørke fløjlstemme.

Lyt til æslet, se på det. Og det gør man så. Ganske nøje endda i løbet af disse 72 minutter i selskab med æseldyret, hvor det handler om dyret og kun dyret, som så til gengæld får en menneskelig stemme takket være Dafoe. Altså kun meget indirekte noget om æslets kulturhistorie eller biologi. Til gengæld ser vi dem æde, skryde, blive født, varme sig ved hinanden. Undervejs sidder jeg, og venter på, at der sker noget med mig. Det er jo på en måde det krav, man stiller til disse dokumentarfilm.

Sker der noget med mig? Jeg ønsker, at disse æsler førte mig et andet sted hen, hvor jeg fik øje på noget nyt i forholdet mellem dyr og mennesker. I stedet får jeg øje for æsler og en underlig halvkvædet kontekst om dyremishandling i antropocæn. Jeg kan godt lide æsler, men det kunne jeg sådan set godt i forvejen. Nu ved jeg en del mere om, hvordan de opfører sig. Men jeg er ikke forrykket og føler egentlig ikke, at jeg var dumstædig eller satte hælene i undervejs.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce