En gedehyrde holder øje med sin flok, mens gederne græsser i plastik og affald, og sorte skyer trækker sammen i horisonten.
Foto: Foto fra filmen

En gedehyrde holder øje med sin flok, mens gederne græsser i plastik og affald, og sorte skyer trækker sammen i horisonten.

Cph:Dox

Fem hjerter: 'Untitled' falder aldrig til ro

Michael Glawogger var med sit globale blik en af dokumentarfilmens mest visionære instruktører. ’Untitled’ afslutter den alt for tidligt afdøde instruktørs sidste værk.

Cph:Dox
FOR ABONNENTER

I sin dagbog drømte Michael Glawogger om at finde et sted så afsides, at man ikke kan findes igen. Men eksisterer sådan et sted længere? Et sted på kloden, hvor man ikke som den fremmede før eller siden bliver afkrævet sine identitetspapirer og sendt tilbage, hvor man kom fra.

Måske var Harper i Liberia stedet, funderede Glawogger. En slidt lille by på Vestafrikas sydligste spids på randen af et land hærget af borgerkrig og epidemi. Svaret på Glawoggers spørgsmål var måske det eneste mulige. Den østrigske filmskaber fik malaria i Liberia og døde 22. april 2014, 54 år gammel, på et hospital i hovedstaden Monrovia.

Filmprojektet, der havde ført Glawogger til Liberia, var en åben undersøgelse. »Det smukkeste, jeg kan forestille mig, er en film, der aldrig falder til ro«, skrev Glawogger i sin dagbog, og i et år ville han rejse rundt og lade tilfældet råde kameraet. Men har man et blik som Glawoggers, bliver tilfældet aldrig ’bare’ tilfældigt. Øjet er et varmesøgende instrument, der udser sig ting, der afspejler instruktørens temperament, livsfilosofi og sensibilitet.

Det fremgår med al ønskelig tydelighed af ’Untitled’, som er blevet antititlen på den film, Glawoggers klipper Monika Willi har færdiggjort ud fra de mange timers optagelser fra især og Nord- og Vestafrika. Undervejs førte Glawogger dagbog og skrev en blog i Süddeutsche Zeitung, og citater herfra udgør filmens speak.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Sådan er kommunalvalget gået

    Søjlerne viser landsresultatet (resultatet af 2013-valget står i gråt)

Annonce