Annonce
Annonce
Film & tv

'Operation Argo' er ren filmisk magi der hylder humor og intelligens

Ben Afflecks politiske thriller skildrer en fantastisk historie, der kun kunne være udtænkt i Hollywood, men som faktisk er den skinbarlige virkelighed.

Der findes historier, der får én til at tænke: Det er for utroligt til at være sandt.

Eller: Det kan kun foregå på film, ikke i virkeligheden.

Sådan en historie er de virkelige begivenheder omkring redningen af seks amerikanske ambassadeansatte i Teheran i 1980, som her bliver genfortalt på veloplagt vis i Ben Afflecks tredje spillefilm som instruktør, ’Operation Argo’.

Der er tydeligvis ikke tale om en dokumentar, gudskelov, men en spillefilm, hvor teknik, personinstruktion og fortælling går op i en højere enhed

Sophie Engberg Sonne

Omstændighederne var dramatiske, for at sige det mildt. Iran var et land i åbent oprør.

Folket havde netop væltet den eneherskende og provestlige shah og etableret en islamisk republik under ledelse af ayatollah Khomeini.

Den falske science fiction-film
Der var blod i gaderne og vrede mod USA, der havde givet den stenrige shah politisk asyl, mens iranerne gerne så ham retsforfulgt og dømt i hjemlandet. Derfor stormede iranerne den amerikanske ambassade i Teheran og tog alle ansatte som gidsler for at få shahen udleveret.

Alle på nær seks, skulle det vise sig, for en lille gruppe ambassadefolk var sluppet fri i folkemængden og søgte tilflugt hos den canadiske ambassadør i byen.

LÆS OGSÅ'Operation Falsk Film' er allerede Oscar-favorit

Da nyheden om de seks frie amerikanere når USA, bliver CIA’s evakueringsekspert Tony Mendez (spillet af Affleck selv) bedt om at udtænke en plan for at evakuere amerikanerne.

Der er lutter dårlige ideer på bordet, men det bedste af de dårlige forslag går ud på, at Mendez skal give sig ud for at være canadisk filmmand på udkig efter locations til den falske science fiction-film ’Argo’ i Iran.

Filmens komiske hjerte
De seks amerikanere, der på det tidspunkt havde gemt sig i den canadiske ambassadørs privatbolig i månedsvis, skulle så forestille at udgøre en del af filmholdet.

Men for at den historie skal kunne holde vand, skal det ligne en film, og her kommer filmens komiske hjerte på bane: Alan Arkin som aldrende hollywoodproducer og John Goodman, der er bedre end nogensinde i rollen som John Chambers, makeupartisten som flere gange samarbejdede med CIA.

LÆS OGSÅAnmeldere: Ben Affleck har aldrig været bedre

De to får skabt en virkelighed omkring den fiktive film, så Hollywood selv tror på historien – det er ikke så svært endda, for som Chambers siger til Mendez: »Så du vil komme til Hollywood og lade, som om du er en stor kanon, uden at kunne noget? Du kommer til at passe lige ind«.

Detaljerigdommen øger filmens suspense
De historiske fakta, som Affleck henter fra Mendez’ bog ’The Master of Disguise’ og Joshua Bearmans artikel ’The Great Escape’ fra 2007, året hvor den hidtil hemmeligholdte aktion blev offentliggjort, er nærværende beskrevet, uden at det nogensinde tynger filmen.

Tværtimod øger detaljerigdommen filmens suspense, mens nettet strammes om de seks amerikanere.

LÆS OGSÅ2013 kan blive et politisk år for Oscar

Irans republikanske garde har nemlig sat en gruppe børnearbejdere til at samle alle de makulerede personalefotos fra ambassaden, så det kun er et spørgsmål om tid, før de opdager, at der mangler en håndfuld personer.

Samtidig er den canadiske ambassadørs stuepige begyndt at mistænke gæsterne, og det er rasende spændende at følge historiens udvikling, især hvis man ikke kender udfaldet på forhånd.

En afsindig god historie
’Operation Argo’ har med andre ord en afsindig god historie.

Skønt med en film, der som ?Argo? hylder humor og intelligens frem for bare at fare frem med våben

Sophie Engberg Sonne

Men den er også usædvanlig godt fortalt af Ben Affleck, der mesterligt orkestrerer den komplekse historie, så intet glemmes eller overlades til tilfældigheder.

Alle persontegninger er præcise, dialogen vittig (især scenerne med Arkin og Goodman er vidunderligt morsomme), og tidsbilledet, hvor Affleck tydeligvis har moret sig med bakkenbarter, kraftige briller, jordfarver og store skjorteflipper, er fremragende.

Hylder humor og intelligens
Der er tydeligvis ikke tale om en dokumentar, gudskelov, men en spillefilm, hvor teknik, personinstruktion og fortælling går op i en højere enhed.

Se den, hvis du kunne li’

Politiken synes
Tre døgn for Condor (1975) Sydney Pollacks politiske thriller med Robert Redford er både i stil og tone en tydelig inspirationskilde for Ben Affleck i ?Operation Argo?.

The Town (2010) Ben Affleck trådte for alvor i karakter som instruktør med denne actionfilm, der fastholdt de sociale dilemmaer frem for at løse problemerne på hollywoodmaner.

Syriana (2005) Stephen Gaghans komplekse thriller om politik og magtforhold mellem USA og Mellemøsten havde samme detaljerigdom og overskud, som Ben Affleck demonstrerer i ?Argo?.

Selv om filmen er tro mod begivenhedernes gang, er tonen takket være krydsklipningen mellem Hollywood og Iran let og underholdende, samtidig med at pulsen hamrer af sted i takt med det dramatiske crescendo.

Det er bare en film, men det er samtidig blodig virkelighed, og dén blanding gør ’Argo’ så djævelsk spændende.

LÆS OGSÅAfflecks actionfilm viser rundt i bankrøvernes yndlingsby

I en afsluttende note er det også skønt med en film, der som ’Argo’ hylder humor og intelligens frem for bare at fare frem med våben; her er det CIA og Hollywood, der vinder over det iranske præstestyre – ikke fordi de er stærkere, men simpelthen fordi de er smartere.

Hurra for det.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken