Annonce
Annonce
Film & tv For abonnenter

'Operation Argo' er ren filmisk magi der hylder humor og intelligens

Ben Afflecks politiske thriller skildrer en fantastisk historie, der kun kunne være udtænkt i Hollywood, men som faktisk er den skinbarlige virkelighed.

Der findes historier, der får én til at tænke: Det er for utroligt til at være sandt.

Eller: Det kan kun foregå på film, ikke i virkeligheden.

Sådan en historie er de virkelige begivenheder omkring redningen af seks amerikanske ambassadeansatte i Teheran i 1980, som her bliver genfortalt på veloplagt vis i Ben Afflecks tredje spillefilm som instruktør, ’Operation Argo’.

Omstændighederne var dramatiske, for at sige det mildt. Iran var et land i åbent oprør.

Folket havde netop væltet den eneherskende og provestlige shah og etableret en islamisk republik under ledelse af ayatollah Khomeini.

Den falske science fiction-film
Der var blod i gaderne og vrede mod USA, der havde givet den stenrige shah politisk asyl, mens iranerne gerne så ham retsforfulgt og dømt i hjemlandet. Derfor stormede iranerne den amerikanske ambassade i Teheran og tog alle ansatte som gidsler for at få shahen udleveret.

Alle på nær seks, skulle det vise sig, for en lille gruppe ambassadefolk var sluppet fri i folkemængden og søgte tilflugt hos den canadiske ambassadør i byen.

LÆS OGSÅ'Operation Falsk Film' er allerede Oscar-favorit

Da nyheden om de seks frie amerikanere når USA, bliver CIA’s evakueringsekspert Tony Mendez (spillet af Affleck selv) bedt om at udtænke en plan for at evakuere amerikanerne.

Der er lutter dårlige ideer på bordet, men det bedste af de dårlige forslag går ud på, at Mendez skal give sig ud for at være canadisk filmmand på udkig efter locations til den falske science fiction-film ’Argo’ i Iran.

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce