Tennisstjernerne Björn Borg og John McEnroe mødes igen, men på nye præmisser i psykologisk tennisportræt. Kilde: Politiken / Kim Skotte / Producer: Henrik Haupt

Filmanmeldelser

Ny sportsfilm portrætterer Björn Borg: 'Borg' er et fremragende psykologisk drama, der vender vrangen ud på klicheerne

’Borg’ er langt mere interessant end flertallet af portrætfilm om store sportsstjerner. Behageligt fri for sportsklicheer og svulstig nationalisme er den blevet et skarpt sportspsykologisk drama.

Filmanmeldelser
FOR ABONNENTER

Sporten er klicheernes holdeplads, og sådan var det selvfølgelig også, da Björn Borg og John McEnroe tørnede sammen i Wimbledon-finalen i 1980. Det var den endnu unge mester på jagt efter sin 5. finalesejr på stribe imod opkomlingen fra USA. Men det var bedre endnu for sportspressen, der svælgede i modsætningen mellem Isbjörnen og Møgungen.

Drømmefinalen mellem det urokkelige svenske tohåndsmaskineri med fast base på baglinjen og det uopdragne og uregerlige amerikanske naturtalent, der fløj frem til nettet. Forhammeren mod fleuretten.

Hvad der imidlertid gør ’Borg’ til en hamrende interessant sportsfilm, er dens mod til at vende vrangen ud på klicheerne og fiske efter en psykologisk sandhed, der giver dybere mening.

I stedet for at dyrke den oplagte modsætning mellem de to søger filmen en spejling, der kan forklare de to sportsmænd. Om denne spejling giver mening i virkeligheden, ved vel dybest set kun Björn Borg og John McEnroe, men som drama gør det ’Borg’ til et langt mere interessant sportsdrama end det overvældende flertal, der med eller uden lune dyrker myten og den ’umulige’ triumf.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce