Kilde: Politiken / Scanbox / Kim Skotte / Producer: Henrik Haupt

Filmanmeldelser

'The Square' er et højtbegavet satirisk samfundsportræt og et stykke nordisk filmkunst

Ruben Östlunds 'The Square' vandt Guldpalmen med en film, der inkarnerer det nordiske, mens den vittigt lægger afstand til både gravalvor og nordic noir.

Filmanmeldelser
FOR ABONNENTER

Udgangspunktet for Ruben Östlunds ’The Square’ er bogstaveligt talt firkantet. Et neonlysende kvadrat bliver hakket ned i de gamle brosten foran det stockholmske X-Royal Museum for moderne kunst klos op af det kongelige slot.

En grøn statue af en gammel hvid mand til hest bliver hjælpeløst dinglende hejst ned fra sin piedestal for at vige pladsen for et demonstrativt demokratisk kunstværk. Inden for ’The Square’ er alle lige. Her skal man udvise tillid og behandle andre, som man selv vil behandles.

Meningerne om kunstværket er i filmen delte. Er det ren banalitet eller en genialt enkel visualisering af den demokratiske samfundskontrakt?

Filmen ’The Square’ er satire, men ikke af den gratis spottende slags. Bl.a. derfor bliver Östlunds film et ægte satirisk kunstværk i sig selv. Samtidig fremstår ’The Square’ i al sin designlækre modernitet som et kondensat af nordisk films verdensbillede. I nordiske film er samfundet den sande hovedperson. Personernes drama er relationelt, og relationerne handler om deres roller i samfundet.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce