Annonce
Annonce
Film & tv

Dansk dokumentar er oscar-nomineret

Den kontroversielle 'The Act of Killing' er nomineret til en oscar.

Kilde: DOX:BIO
Gem til liste

Oscar 2015

Natten til mandag uddeles The Academy Awards - Oscar-statuetterne.

Nomineret til oscar for bedste dokumentarfilm 2014

 • The Act of Killing
 • Cutie and the Boxer
 • Dirty Wars
 • The Square
 • 20 Feet from Stardom

Om filmen

Instrueret af: Joshua Oppenheimer og Anonymous

Producer: Signe Byrge Sørensen

Executive producer: Werner Herzog og Andre Singer

Filmfotografer: Lars Skree og Carlos Arango de Montis

Klippet af Janus Billeskov Jansen og Niels Pagh Andersen

Filmen er produceret af det danske selskab Final Cut for Real

Den danske dokumentar 'The Act of Killing', der handler om de ustraffede folkemordere i Indonesien, er nomineret til en oscar i kategorien 'bedste dokumentarfilm'.

»Vi er dybt taknemmelige. Denne nominering er en ære for os filmskabere, men for de overlevende og ofrene er det et afgørende første skridt i deres lands anerkendelse af en moralsk katastrofe - det forfærdelige folkemord og det fortsatte rædselsregime præget af korruption og skabt af mordere. Gid det også må blive et første skridt mod helbredelse«, udtaler instruktøren Joshua Oppenheimer.

LÆS INTERVIEWInstruktør: »Vi sidder alle med ved det enorme kannibalistiske tagselvbord«

Dokumentaren fortæller den virkelige historie om indonesiske ledere af dødspatruljer, der myrdede kommunistmistænkte, intellektuelle og kinesere i midten af 1960'erne.

Filmen har ikke blot vagt opmærksomhed på grund af det voldsomme emne. Filmskaberne skildrer morderne på radikal vis og udnytter deres trang til at være i rampelyset og får dem til at gennemspille deres forbrydelser klædt ud som gangstere og cowboyhelte.

LÆS ANMELDELSEGenial dokumentar genskaber absurd folkedrab

Kan indgyde mod
Filmens indonesiske medinstruktør, der blot krediteres som 'Anonymous' af hensyn til sin sikkerhed påpeger, at oscarnomineringen vil skabe overskrifter i de indonesiske medier. Og han udtaler i en pressemeddelelse:

»I skolerne lærer børnene stadig en officiel historie, der glorificerer folkedrabene og vores regering fejrer fortsat massemordere som nationale helte. De gør det for at holde os i en tilstand af frygt, så vi ikke tør gøre dem ansvarlige fore deres forbrydelser. Jeg håber, at denne nominering vil give os mod til at kræve sandhed, retfærdighed og forsoning«.

LÆS OGSÅ Oscar-dyst: Vinterberg skal kæmpe om den største hæder

Filmen har vakt stor opmærksomhed verden over - blandt andet på filmfestivalerne i Telluride og Toronto i september sidste år og fået flot kritik i blandt andet The Guardian, hvor den fik topkarakteren fem stjerner af anmelder Catherine Shoard. Hun skrev blandt andet: »Næsten hver en billedramme er forbløffende«.

Filmen har desuden skabt opstand i Indonesien, hvor den, trods forbud om offentlig visning, er blevet udsendt under heftig mediestorm.

LÆS OGSÅ Dansker viser 'The Act of Killing' i Indonesien

'The Act of Killing' har allerede vundet en lang række priser verden over. Blandt andet en European Film Award 2013 for bedste dokumentarfilm. Om det også bliver til en oscar afgøres søndag 2. marts i Los Angeles.

PolitikenPlus
 • Nick Cave 20.000 Dage Dokumentar om, og med, Nick Cave. Fantastisk film, også selvom du ikke er fan.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • To dage, Én nat Nomineret til en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Blind Vinder af talentprisen ved Copenhagen Pix 2014. Vinder af 4 Amanda priser (det norske svar på Bodil/Robert priserne)

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Diplomati Diplomati udspiller sig natten til d. 25. august, 1944, og handler om den tyske guvernør over Paris, Dietrich von Cholitz, der har fået ordre til at jævne Paris med jorden.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Bullhead Oscarnomineret filmperle!

  Pluspris 50 kr. Alm. pris 100 kr. Køb