Annonce
Annonce
Annonce
Film & tv

Dansk dokumentar er oscar-nomineret

Den kontroversielle 'The Act of Killing' er nomineret til en oscar.

Kilde: DOX:BIO
Gem til liste

Nomineret til oscar for bedste dokumentarfilm 2014

 • The Act of Killing
 • Cutie and the Boxer
 • Dirty Wars
 • The Square
 • 20 Feet from Stardom

Om filmen

Instrueret af: Joshua Oppenheimer og Anonymous

Producer: Signe Byrge Sørensen

Executive producer: Werner Herzog og Andre Singer

Filmfotografer: Lars Skree og Carlos Arango de Montis

Klippet af Janus Billeskov Jansen og Niels Pagh Andersen

Filmen er produceret af det danske selskab Final Cut for Real

Den danske dokumentar 'The Act of Killing', der handler om de ustraffede folkemordere i Indonesien, er nomineret til en oscar i kategorien 'bedste dokumentarfilm'.

»Vi er dybt taknemmelige. Denne nominering er en ære for os filmskabere, men for de overlevende og ofrene er det et afgørende første skridt i deres lands anerkendelse af en moralsk katastrofe - det forfærdelige folkemord og det fortsatte rædselsregime præget af korruption og skabt af mordere. Gid det også må blive et første skridt mod helbredelse«, udtaler instruktøren Joshua Oppenheimer.

LÆS INTERVIEWInstruktør: »Vi sidder alle med ved det enorme kannibalistiske tagselvbord«

Dokumentaren fortæller den virkelige historie om indonesiske ledere af dødspatruljer, der myrdede kommunistmistænkte, intellektuelle og kinesere i midten af 1960'erne.

Filmen har ikke blot vagt opmærksomhed på grund af det voldsomme emne. Filmskaberne skildrer morderne på radikal vis og udnytter deres trang til at være i rampelyset og får dem til at gennemspille deres forbrydelser klædt ud som gangstere og cowboyhelte.

LÆS ANMELDELSEGenial dokumentar genskaber absurd folkedrab

Kan indgyde mod
Filmens indonesiske medinstruktør, der blot krediteres som 'Anonymous' af hensyn til sin sikkerhed påpeger, at oscarnomineringen vil skabe overskrifter i de indonesiske medier. Og han udtaler i en pressemeddelelse:

»I skolerne lærer børnene stadig en officiel historie, der glorificerer folkedrabene og vores regering fejrer fortsat massemordere som nationale helte. De gør det for at holde os i en tilstand af frygt, så vi ikke tør gøre dem ansvarlige fore deres forbrydelser. Jeg håber, at denne nominering vil give os mod til at kræve sandhed, retfærdighed og forsoning«.

LÆS OGSÅ Oscar-dyst: Vinterberg skal kæmpe om den største hæder

Filmen har vakt stor opmærksomhed verden over - blandt andet på filmfestivalerne i Telluride og Toronto i september sidste år og fået flot kritik i blandt andet The Guardian, hvor den fik topkarakteren fem stjerner af anmelder Catherine Shoard. Hun skrev blandt andet: »Næsten hver en billedramme er forbløffende«.

Filmen har desuden skabt opstand i Indonesien, hvor den, trods forbud om offentlig visning, er blevet udsendt under heftig mediestorm.

LÆS OGSÅ Dansker viser 'The Act of Killing' i Indonesien

'The Act of Killing' har allerede vundet en lang række priser verden over. Blandt andet en European Film Award 2013 for bedste dokumentarfilm. Om det også bliver til en oscar afgøres søndag 2. marts i Los Angeles.

PolitikenPlus
 • Matador Den legandariske TV-serie er tilbage på DVD i helt ny indpakning

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 250 kr. Køb
 • Forbrydelsen sæson 1-3 Alle 3 sæsoner af DR's kæmpesucces er nu endelig samlet i 1 boks.

  Pluspris 270 kr. Alm. pris 300 kr. Køb
 • Vinder af Publikumsprisen ved CphPix 2014 Vinder af Publikumsprisen ved CphPix 2014

  Pluspris 120 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Vikings - sæson 2 Fat mod, og gør dig klar til endnu en medrivende rejse ind i vikingernes vilde verden.

  Pluspris 260 kr. Alm. pris 300 kr. Køb
 • Vikings - sæson 1 Vikings er historien om den heltemodige Ragnar Lothbroks vilde eskapader. Serien følger Ragnars forhold til vikingebrødrene og familien, imens han avancerer til vikingekonge.

  Pluspris 160 kr. Alm. pris 200 kr. Køb