Ved begyndelsen af fjerde sæson af ’Rita’ er hun, Mille Dinesen, endt bag disken på en burgerbar.
Foto: Per Arnesen/TV 2

Ved begyndelsen af fjerde sæson af ’Rita’ er hun, Mille Dinesen, endt bag disken på en burgerbar.

Tv-anmeldelser

Rita er tilbage: Hun pulsede allerede Marlboro som 15-årig. Ny sæson åbner historien om Ritas egen skolegang

Sæson fire af historien om den egensindige skolelærerinde Rita Madsen griber tilbage i tiden. Og det skaber ny dynamik i serien. For hvad er det lige med Rita og skoleveninden Lea?

Tv-anmeldelser
FOR ABONNENTER

Det er blevet tydeligere og tydeligere i seriens løb, at hovedpersonen, den rapkæftede, bitchy, evindeligt konfliktsøgende, cigaretrygende, seksuelt udfarende skolelærerinde Rita Madsen, besidder en selvdestruktiv åre, der på et eller andet tidspunkt ville kunne sende hende til tælling. Det skete kun antydningsvis i afslutningen af tredje sæson, hvor hun som konstitueret skoleleder tog en for holdet, iscenesatte den nationale test og efterfølgende blev fyret på gråt papir. For godt nok mistede hun job, bolig og kæreste, men det skete på en heroisk baggrund.

Ikke desto mindre er Rita ilde farende, da vi træffer hende igen. Hun arbejder på en burgerbar af tvivlsom karakter. Hun er kollega med en døgenigt af et pothoved, og når hun har fri, ligger hun på sin datter Mollys sofa og ryger filtercigaretter, mens hun drikker sig ned i billig rødvin.

I samme moment slår serien imidlertid en anden akkord an: fortidens. Indledningsvis ser vi den 30 år yngre Rita pulsende på en Marlboro med et livstræt ansigtsudtryk – som 15-årig nærmest personificeringen af Joan Jetts ’Bad Reputation’: Teenage Weltschmertz et sted mellem punk og grunge i det alt for velmenende smørhul Danmark. Hun er oppe imod både forstående voksne og stivnakkede gammeldags dumme svin, og følelsen af udsathed og super sårbar stolthed oser ud af den langlemmede oprørerske.

Ved den opvakte datter Mollys mellemkomst kommer Rita væk fra frituren og tilbage til – surprise, surprise – sin barndoms Bavnegårdsskolen, hvor skoleinspektøren nu hedder en ’skoleleder’, spillet af en glat Ole Lemmeke.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce