Tv-anmeldelser

Lørdagens afsnit af 'Historien om Danmark' havde karakter af bodsgang oven på serien '1864'

Historiesynet fremstod dybt gammeldags i 8. afsnit af ’Historien om Danmark’, der bliver sendt i aften.

Tv-anmeldelser
FOR ABONNENTER

Københavns bombardement satte lørdag aften med bulder og brag scenen for 8. afsnit af ’Historien om Danmark’. Fortællingen om 1800-tallet blev solid begivenhedshistorie – med kongerækken som rød tråd – og statsmænd, feltherrer og oprørere som de vigtige og alvorsfulde mænd, der skabte vores land. Det var gammeldaws historieformidling, som da morfar var dreng.

Afsnittet faldt i to hoveddele; den ene var optakten til grundloven i 1849, den anden handlede om industrialisering, andelsbevægelse og arbejderbevægelse. Det sidste var afgjort det bedste, for fortællingen om grundlovens tilblivelse havde karakter af bodsgang oven på serien ’1864’, som, da den blev vist, blev kritiseret kraftigt for sin fremstilling af D.G. Monrad som skurk.

Man sad derfor med fornemmelsen af, at den (alt for) detaljerede gennemgang af Monrads og Orla Lehmanns kamp for en fri forfatning først og fremmest havde til hensigt at give dem oprejsning, for som historikeren Jes Fabricius Møller sagde, »har nederlaget i 1864 senere overskygget deres centrale betydning for grundloven«. Javel.

Men man skal ikke lave tv om noget, der bedre kan skrives i en bog, og den lange så-skete-der-dét-og-så-skete-der-dét føjede ikke noget væsentligt nyt til historien. Først da Lars Mikkelsen andægtigt studerede selve grundlovsdokumentet på Rigsarkivet iført hvide bomuldshandsker, indfandt fornemmelsen af historiens vingesus sig. For seriens styrke har fra første færd været flittig brug af originale kilder, der kan etablere et bånd mellem nutid og fortid – her mellem nutidens seer og grundlovens mænd.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce