I det sidste afsnit af ’Historien om Danmark’ veksles der ligesom i de forrige mellem dramatiserede scener og sekvenser, hvor eksperter eller fortælleren får ordet.
Foto: Morten Krüger

I det sidste afsnit af ’Historien om Danmark’ veksles der ligesom i de forrige mellem dramatiserede scener og sekvenser, hvor eksperter eller fortælleren får ordet.

Tv-anmeldelser

Kold krig, køleskab og dybfryser: Sidste afsnit af ’Historien om Danmark’ fik smukt bundet storpolitik og hverdag sammen

DR-serien om Danmark har budt på meget godt, men også haft svagheder, især her i anden sæson.

Tv-anmeldelser
FOR ABONNENTER

Lørdag aften sendte DR 10. og sidste afsnit af ’Historien om Danmark’. Velfærdsstaten og dens chefideologer var omdrejningspunktet, fortalt gennem politikeren Jens Otto Krag, skoleinspektøren Inger Merete Nordentoft og en anonym arbejderfamilie, hvis rejse fra halvtredsernes tyendetilværelse på landet til halvfjerdsernes parcelhusliv med bil og borgerlige værdier blev selve symbolet på efterkrigstidens store forandringer af Danmark.

Dermed var scenen sat for en finale, der forklarede, hvorfor vores samfund ser ud, som det gør i dag – med lighed, velfærd og frigjorte kvinder. Men det var ikke kun fortællingen om velfærdsstaten, der prægede ’Historien om Danmark’ i lørdags.

Civilsamfundets og individets betydning kom bl.a. til udtryk i fremstillingen af folkestrejkerne under krigen, hvor danskerne stod sammen i protest mod samarbejdsregeringen – og endte med at vinde en moralsk vigtig sejr. Den kolde krigs allestedsnærværende atomtrussel tilførte også afsnittet en uhyggelig relevans. Samtidig lykkedes det at perspektivere de politiske og økonomiske forandringers betydning i forhold til danskernes hverdag.

Dagliglivets historie – og ikke mindst de muligheder, som køleskab, dybfryser og vaskemaskine betød for kvinderne – blev fortalt gennem husholdningsikonet Kirsten Hüttemeier, der demonstrerede, hvordan vejen til kvinders frigørelse fra hjemmet gik gennem amerikansk importerede køleskabe.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce