Illustration: Rasmus Vendrup

Illustration: Rasmus Vendrup

Klummer

FOMO-analyse: Verden er - trods nationalisme og feminisme - ikke ved at gå under

Flygtningekrise, kernevåben og nationalisme. Forudsigelser af Europas kollaps og planetens endeligt er hverdagskost. Klumme-skriveren tager jahatten på og spår det modsatte i tidens kaffegrums.

Klummer
FOR ABONNENTER

Neonazister, nationalister og racister marcherer igen i Europa. Flygtningelejre bliver brændt ned. Front National vinder frem i Frankrig, ego-England har stemt sig ud af forladt EU, og UK Independence Party er repræsenteret i Underhuset. Nye Borgerlige samler underskrifter for at stille op, og højreorienterede selvtægtsbevægelser vil patruljere ved grænserne og overvåge flygtninges færden. Den indre svinehund bliver fodret dagligt af frygtretorik og multikulti-angst, og Donald Trump kan blive præsident i USA. Jo, han kan.

Højrefløjen er i virkeligheden ved at blive atomiseret. Alene i det parlamentariske system spreder de sig nu ud over Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Danskernes Parti, Nye Borgerlige og Dansk Samling alt efter politisk mærkesag. Siden 1990’erne har vi snakket om, og ikke mindst frygtet, højrepopulismens indtog, men ligesom med 1970’ernes markante venstrefløj har højrefløjen på ingen måde den magt, som frygten for dem ellers lover. Hver gang nogen anklager de andre for blødsødenhed, stiftes et nyt parti, og de starter forfra. Ligesom med uenighederne mellem trotskisterne, leninisterne, DKP, VS, Socialistisk Arbejderparti, De Grønne og så videre bliver de højreorienterede ved med at atomisere sig selv og æde hinandens indflydelse, mens stemmerne dratter ned mellem taburetterne. Dermed overtager de den rolle, som Enhedslisten har praktiseret i årevis: permanent uden for egentlig indflydelse.

Danskerne er også alt for glade for enighed og konsensus til rigtig rabiate typer. Man kan ikke være hidsig og indigneret 90 procent af tiden for så at indgå kompromiser henover midten. Derfor ender alle med stille og roligt at stemme Venstre. Men det kunne da være herligt, om der ud af dette store højreorienterede segment kunne opstå et kreativt miljø, der omsatte grundangsten til gode krimier og spændende thrillerfilm i stedet for blot at udmøntes i dårlige radioprogrammer på den originale taleradio eller racistisk-click bait i Berlingskes debatunivers. Tænk engang, vi kunne få vores egen Michel Houellebecq eller Theo van Gogh.

Dommedagsscenariet, den videnskabelige konsensus og 95 procent af verdens videnskabsfolk siger, at temperaturen stiger på kloden, og at klimaforandringerne er menneskeskabte. Nogle steder bliver der tørke, andre steder oversvømmelse, vi overforbruger naturressourcerne, og det hele er generelt håbløst og uoverskueligt.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce