Nu kan der sættes to streger under: Absalon grundlagde ikke København

Propagandaskriveren Saxo snød os: De døde fortæller, at København var en by før Absalons tid. Nye kulstof 14-dateringer af skeletter afslører, at København var en rigtig by, allerede i århundredet før biskoppen slog sig ned. Ifølge et forskningsteam havde byen flere kirker og en kongsgård. Og noget peger på, at kong Svend Estridsen was here.

FOR ABONNENTER

I Københavns Museums arkiv findes et gammelt notat fra december 1954. Dér har det ligget uden at få tillagt nogen større betydning, fuldkommen løsrevet fra den store danmarkshistorie, et enkelt bizart fund nedfældet på et ark: I forbindelse med vejarbejde på Rådhuspladsen ved fortovskanten foran bygningen, der i dag huser Alm. Brand, og hvor busserne holder, havde man i et halvanden meter dybt hul fundet »skeletdele«.

Hvem disse knogler tilhørte, hvor gamle de var, og hvorfor de lå begravet netop dér, vidste man ikke. Man overlod skeletdelene til kriminalpolitiet, og en hr. Linvald fra Københavns Bymuseum noterede ganske kort, at »intet fremkom af betydning«.

Der skulle gå mere end et halvt århundrede, før notatet igen blev fundet frem, og skeletdelene skulle blive en af brikkerne i et større puslespil, der nu er ved at samle sig til en ny fortælling om Danmarks hovedstad. For de seneste år har de gamle knogler fået selskab af et stort antal skeletfund, som viser sig at give et overraskende vidnesbyrd om livet i det tidligste København.

Allerede i 2008 fandt arkæologer fra Københavns Museum 1.048 grave tæt på det sted, hvor Strøget munder ud i Rådhuspladsen. Og da Metroselskabet i 2011 var i gang med arbejdet på Rådhuspladsen, og mandskabet skulle flytte en ledning under H.C. Andersens Boulevard, kom 11 skeletter fra en anden kirkegård til syne.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce