Annonce
Annonce
Annonce
Kunst

Minister: Nøgenfoto-udstilling kan legitimere dårlige forhold

Udviklingsminister reagerer for at sikre ordentlige vilkår for fattige kvinder.

Gem til liste

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) skrev i går på sin Facebook-profil, at hvis Jørgen Leth »tror, at hans forhold til en helt ung sort kvinde, fra begge sider handler om en 'kærlighedsakt' og ... 'lykke' så er han for naiv«.

Over for politiken.dk begrunder Christian Friis Bach nu sin udtalelse.

SKRIVHar udviklingsministeren ret i sin kritik af Jørgen Leths udstilling?

»Jeg kan og vil ikke tage stilling til Leths forhold, men når han pakker det ind i lykke og kærlighed, så vil jeg bare sige, at der er titusinder - hvis ikke millioner af forhold af lignende karakter, der er meget langt fra lykke, og som handler om udnyttelse, fattigdom og afhængighed«, siger Christian Friis Bach til politiken.dk.

Nøgenbilleder startede debatten
Baggrunden for Christian Friis Bachs udfald mod Jørgen Leth er udstillingen 'Mit navn er Jørgen Leth Art Moves #2', som fredag åbnede på 'Kunstforeningen Gl Strand i København'.

Her udstiller Jørgen Leth blandt andet en række nøgenbilleder af en ung, mørk kvinde fra Haiti. Billederne er taget af Jørgen Leth selv med en mobiltelefon.

Ifølge Jørgen Leths udtalelser til dr.dk, så er billederne taget under »kærlighedsakten« mellem ham selv og den unge kvinde.

LÆS MEREMinister kalder Jørgen Leths nøgenfoto-udstilling »naiv«

Ifølge Christian Friis Bach bygger udtalelsen på, at han personligt har besøgt en række kvindehjem i blandt andet Niger, Cambodia og Vietnam, hvor han »har set masser af ekstremt fattige kvinder, der har forhold til rige, magtfulde mænd, og det, de har oplevet, var langt fra lykke og kærlighed«.

Han fremhæver dog både over for politiken.dk og på sin Facebook-side, at han ikke vil blande sig i Jørgen Leths forhold, så længe det er inden for lovens rammer.

Politisk vægt bag kritikken
Det kan virke iøjefaldende, at en udviklingsminister går ud og kritiserer en kunstners udstilling. Men ifølge Christian Friis Bach er der en politisk baggrund for kritikken, der kom efter en række udtalelser, som Jørgen Leth gav i forbindelse med et interview med dr.dk.

Til dr.dk sagde Jørgen Leth blandt andet: »Jeg vil gerne vise, at der ikke er noget uanstændigt ved at en ældre, hvid mand har et forhold til en ung, sort kvinde«.

LÆS MERENy Leth-udstilling er audition til hans nye Danmarksfilm

»Jeg læste artiklen og så hans udtalelser, og der kan man bare sige, at den slags har jeg det rigtig svært med. Jeg har set for mange unge piger, der bliver misbrugt og ødelagt, og det skal vi gøre rigtig meget for at undgå. Politisk set er ligestilling, ligeværd og kvinders muligheder også en meget central del af vores udviklingspolitik«, siger han.

Kan legitimere dårlige forhold
Ifølge Christian Friis Bach kan Jørgen Leths udtalelse være med til at legitimere forhold mellem rige, hvide mænd og fattige, sorte kvinder:

»Jeg synes, der er noget her, der lyder som om, at man legitimerer disse forhold. For hver ene gang, der eventuelt skulle være et lykkeligt tilfælde, hvor en ældre, rig og magtfuld mand har et forhold til en ung og ufatteligt fattig kvinde, så er der titusinder af tilfælde, hvor det bestemt ikke handler om kærlighed, men derimod om ulykke og udnyttelse«.

Udstillingen 'Mit navn er Jørgen Leth Art Moves #2' åbnede fredag på Kunstforeningen Gl Strand i København, og fortsætter frem til 12. august.

FACEBOOKBliv ven med Politiken

PolitikenPlus
 • Lars Ravn Lars Ravn fulgte De Vildes gennembrud med Tranegårdens "Kniven på hovedet" i 1982 op med sin separatudstilling samme sted, "Måske står tiden stille".

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 165 kr. Køb
 • Nina Sten-Knudsen Der er løbet meget desperat romantik gennem penslerne, siden Nina Sten-Knudsen som ung og vild brød igennem på udstillingen "Kniven på hovedet" i 1982.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 165 kr. Køb
 • Kornaks Maja Lisa Engelhardt havde sin første separatudstilling - som hun kaldte "Klædebon" - i 1985. Forud var gået mange års arbejde mere eller mindre i det skjulte, hun havde intet hastværk.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 165 kr. Køb
 • Søndag 4 Juni 78 Med uforlignelige evner for og vilje til at forbinde følelser og fantasi med iagttagelser af naturen, dens skabninger og fænomener skabte billedhuggeren Mogens Bøggild sin åndfulde kunst.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 165 kr. Køb
 • Uffe Christoffersen Da Uffe Christoffersen for første gang udstillede på "Violet Sol" i 1974, var det med malerier af tigre, som han havde studeret i Zoologisk Have.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 165 kr. Køb