Annonce
Annonce
Annonce
Kunst

Dansk kunstner får stor pris og en halv million

Billedkunstneren Danh Vo får 100.000 dollar og en soloudstilling på Guggenheim i New York.

Gem til liste

Den dansk-vietnamesiske billedkunstner Danh Vo modtager den internationale pris Hugo Boss Prize, som administreres af Guggenheim Fonden. Prisen uddeles uddeles hvert andet år og går traditionelt til en yngre samtidskunstner.

Den 37-årige kunstner kom til Danmark som fire-årig efter familien blev samlet op af et Mærsk-containerskib nær Ho Chi Minh City. En baggrund han tidligere har beskæftiget sig med blandt andet på en soloudstilling i X Rummet på Statens Museum for Kunst.

Kringlet vej mod toppen
Kunstneren, der i dag er bosat i Berlin, har dog ikke taget den lige vej mod kunstensverdenens top. Han søgte ind på Kunstakademiet tre gange, før han kom ind, deltog i reality-tv-programmet 'Villa Medusa', sov og holdt fester så ofte på Charlottenborg, at ledelsen truede med at smide ham ud.

Men Danh Vo viste sig at have talent og blev kaldt »den p.t. største danske kunster« af Informations kunstanmelder Michael Jeppesen efter en udstilling på Hamburger Bahnhof. Siden har kunstneren blandt andet udstillet på The Art Institute of Chicago og The Museum of Modern Art i New York.

Tilbud fra Guggenheim
Ved tildelingen af Hugo Boss-prisen udtalte juryen, at Danh Vos »sikre og nedtonede værker udtrykker en række akutte overvejelser, der relaterer sig til identitet, politik og historie og fremkalder disse temaer gennem skiftende, poetiske former, der transcenderer tid og geografi«.

Med prisen følger 100.000 dollar samt et tilbud om en soloudstilling hos Guggenheim New York.

Om Danh Vo tager imod ja til den ære, vides ikke. Han har tidligere takket nej til at udstille hos Guggenheim, fordi han mente, at hans værker endnu ikke var store nok til at blive eksponeret i museet – og at han derfor ville gøre mere for Guggenheim, end Guggenheim ville gøre for ham.

PolitikenPlus
 • Julie Nord særtryk Med forunderlig koncentration tegner Julie Nord drømme, som ingen eventyrlystne har lyst til at vågne af.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 165 kr. Køb
 • Litografi af Michael Kvium Naiv opstilling. Litografi, trykt i 650 nummererede og signerede eksemplarer.

  Pluspris 4.700 kr. Alm. pris 5.000 kr. Køb
 • 8 signerede plakater Alle Tal R's 8 plakater. Køb otte, betal for syv.

  Pluspris 2.625 kr. Alm. pris 3.325 kr. Køb
 • The Laughing Boy Skulpturen 'Laughing Boy' kan ikke hedde meget andet, end den gør. For ikke bare storgriner den nye figur i stentøj, som kunstneren Leif Sylvester har lavet.

  Pluspris 999 kr. Alm. pris 1.249 kr. Køb
 • Fausto Coppi Angelo Fausto Coppi var en italiensk cykelrytter, med kælenavnet Il Campionissimo ('mestrenes mester').

  Pluspris 120 kr. Alm. pris 145 kr. Køb