Annonce
Annonce
Annonce
Kunst

Dansk kunstner får stor pris og en halv million

Billedkunstneren Danh Vo får 100.000 dollar og en soloudstilling på Guggenheim i New York.

Gem til liste

Den dansk-vietnamesiske billedkunstner Danh Vo modtager den internationale pris Hugo Boss Prize, som administreres af Guggenheim Fonden. Prisen uddeles uddeles hvert andet år og går traditionelt til en yngre samtidskunstner.

Den 37-årige kunstner kom til Danmark som fire-årig efter familien blev samlet op af et Mærsk-containerskib nær Ho Chi Minh City. En baggrund han tidligere har beskæftiget sig med blandt andet på en soloudstilling i X Rummet på Statens Museum for Kunst.

Kringlet vej mod toppen
Kunstneren, der i dag er bosat i Berlin, har dog ikke taget den lige vej mod kunstensverdenens top. Han søgte ind på Kunstakademiet tre gange, før han kom ind, deltog i reality-tv-programmet 'Villa Medusa', sov og holdt fester så ofte på Charlottenborg, at ledelsen truede med at smide ham ud.

Men Danh Vo viste sig at have talent og blev kaldt »den p.t. største danske kunster« af Informations kunstanmelder Michael Jeppesen efter en udstilling på Hamburger Bahnhof. Siden har kunstneren blandt andet udstillet på The Art Institute of Chicago og The Museum of Modern Art i New York.

Tilbud fra Guggenheim
Ved tildelingen af Hugo Boss-prisen udtalte juryen, at Danh Vos »sikre og nedtonede værker udtrykker en række akutte overvejelser, der relaterer sig til identitet, politik og historie og fremkalder disse temaer gennem skiftende, poetiske former, der transcenderer tid og geografi«.

Med prisen følger 100.000 dollar samt et tilbud om en soloudstilling hos Guggenheim New York.

Om Danh Vo tager imod ja til den ære, vides ikke. Han har tidligere takket nej til at udstille hos Guggenheim, fordi han mente, at hans værker endnu ikke var store nok til at blive eksponeret i museet – og at han derfor ville gøre mere for Guggenheim, end Guggenheim ville gøre for ham.

PolitikenPlus
 • Pedalboard med pisdiYAUwot Rose Eken er født i 1976 og uddannet ved Edinburgh College of Art (1997-2001) og Royal College of Art i London (2001-2003).

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 165 kr. Køb
 • Nyt grafisk særtryk Mathilde Fenger (f. 1977) er uddannet i 4-årig mesterlære hos maleren Herdin Radtke i Frankrig. Hun har primært beskæftiget sig med klassisk oliemaleri.

  Pluspris 190 kr. Alm. pris 230 kr. Køb
 • Svend Wiig Hansen Svend Wiig Hansens linoleumssnit ?En dag kan være tusind aar?. Hvorfor nu denne titel?

  Pluspris 500 kr. Alm. pris 600 kr. Køb
 • Litografi af Tom Krøjer Nummereret og signeret litografi

  Pluspris 1.000 kr. Alm. pris 1.200 kr. Køb
 • What?s on the other side 'What's on the other side' er titlen på René Holms særtryk, og det er et godt spørgsmål, for hvilke verdener findes der mon på den anden side af denne virkelighed?

  Pluspris 190 kr. Alm. pris 230 kr. Køb