Annonce
Annonce
Kunst

Udviklingsministeren: Vi vil støtte kunstnere, som formidler danske værdier

Ny kulturstrategi til 110 millioner skal skabe positive forandringer for udviklingslandene.

Gem til liste

Hvorfor skal en ny dansk kulturstrategi være en del af den globale værdikamp?

»Vi har nogle stærke værdier i Danmark, både når det gælder demokrati, menneskerettigheder, ytringsfrihed og muligheden for at organisere sig. Dem vil vi ikke lægge skjul på, at vi gerne vil udbrede, og det kan man gøre gennem kultur og kulturelt samarbejde. Det er ikke værdiimperialisme, men ligeværdige samarbejder, hvor vi kan stå fast på vores værdier og være med til gennem kulturen at udbrede dem«, siger den radikale udviklingsminister, Christian Friis Bach.

»Der er mange områder, hvor kulturen kan bruges i den store værdikamp for demokrati og menneskerettigheder, men det er også lavpraktiske ting som vold mod kvinder. Jeg har set kunstnergrupper, der med støtte fra Danmark er taget rundt i landsbyer, hvor det ellers er svært at nå ud, med stærke budskaber mod vold og voldtægt og gennem kunst og skuespil har formidlet den type budskaber meget stærkt og direkte – og dermed har udbredt ligestilling og rettigheder«.

LÆS MERENy udviklingsstøtte skal gå til kunstnerne

Hvordan kan man indgå i et ligeværdigt udvekslingsforhold, når man siger:»Vi står fast på de her værdier, og det er os, der har pengene?«

»Det er ikke os, der formidler de her værdier. Det er ikke kun Danmark, der kæmper for eksempelvis kvinders rettigheder. Det er der tusinder af kunstnere, der gør, og det er dem, vi går sammen med. Der er også konservative eller religiøse grupper og økonomiske interesser, som går mod de værdier«.

Så man vil gerne samarbejde med folk, der mener det samme som en selv?

Vi vil prøve at gøre det på en måde, så vi ikke kommer til at putte dem i bås. En del af strategien går også ud på at beskytte kunstneres ytringsfrihed og sikkerhed

»Vi vil støtte de kunstnere, som kan formidle budskaber og værdier, som vi i Danmark også står for, ja. Det kan gælde alt fra retten til vand, kvinders rettigheder, ytringsfrihed, demokrati. Det er ikke noget, vi pådutter nogen. Pengene kommer ikke med et budskab, men vi tror, at kultur kan skabe forandringer i verden.

Selv om pengene ikke kommer med et budskab, gives de jo til et budskab. Hvordan vil I undgå, at det her bliver opfattet som kulturimperialisme?

»Hvis det af konservative kræfter eller religiøse fundamentalister bliver opfattet som et forsøg på at udbrede nogle af vores værdier, så gør det ikke noget. Det står vi ved. Vi bakker op om kræfter indefra og nedefra i de enkelte samfund, som gerne vil skabe forandring. Det er ikke anderledes, end at vi gerne vil støtte menneskerettighedsgrupper eller kvindegrupper, som også prøver at skabe forandring. Ja, der er dem, der vil se det som et udtryk for værdiimperialisme, men det er det også, i og med at vi har stærke værdier. Men de er ikke kun vores, de er forankrede i menneskerettighederne«.

LÆS KRONIKVi vil forandre verden med kultur

Men når man støtter kunstnere, som man deler værdier med, gør man dem så ikke sårbare over for beskyldninger om, at de er vestlige lakajer?

»Jo, helt rigtigt, og derfor tvinger vi jo heller ikke nogen til at samarbejde. Kunstnere og musikere skal selv tage beslutningen om, hvem de vil samarbejde med. Vi vil prøve at gøre det på en måde, så vi ikke kommer til at putte dem i bås. En del af strategien går også ud på at beskytte kunstneres ytringsfrihed og sikkerhed«.

PolitikenPlus
 • What?s on the other side 'What's on the other side' er titlen på René Holms særtryk, og det er et godt spørgsmål, for hvilke verdener findes der mon på den anden side af denne virkelighed?

  Pluspris 190 kr. Alm. pris 230 kr. Køb
 • Frithioff Johansen Det nye grafiske blad af Frithioff Johansen er et original tryk i fire farver. Det er trykt på håndrevet bomuldspapir og signeret af kunstneren i et nummereret oplag fra 1 til 80.

  Pluspris 700 kr. Alm. pris 1.000 kr. Køb
 • Julie Nord særtryk Med forunderlig koncentration tegner Julie Nord drømme, som alle eventyrlystne gerne vil blive i. For i sådanne drømme kan alt tilsyneladende ske.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 165 kr. Køb
 • Svævende tegn - lille Svævende tegn ? en mobile ? stor. Sig bevægelse i kunsten. Og man må også sige mobile.

  Pluspris 1.975 kr. Alm. pris 2.970 kr. Køb
 • Grafisk særtryk I mere end 15.000 år, lige siden hulemalerierne, har mennesker med frygt, fascination, kærlighed eller beundring skildret dyrene i deres omverden.

  Pluspris 190 kr. Alm. pris 230 kr. Køb