Skulpturen står foran SMK i Sølvgade. Og når udstillingen slutter, skal skulpturen placeres et andet sted i København.
Foto: Heine Pedersen

Skulpturen står foran SMK i Sølvgade. Og når udstillingen slutter, skal skulpturen placeres et andet sted i København.

Kunst

Bronzeskulptur af 'En rigtig dansk familie' er interessant som begivenhed i tiden, ikke som billedhuggerkunst

Bronzeskulpturen er del af udstillingen 'Family Stories', der kører på Statens Museum for Kunst frem til 7. januar. Det interessante ved skulpturen er ikke formen, men dens tilblivelse som demokratisk projekt.

Kunst
FOR ABONNENTER

Skulpturen foran SMK af ’En rigtig dansk familie’ står på en sokkel – af granit. Men bør den det? Nok er soklen ikke særlig høj, men høj nok til at løfte de tre figurer over alle os andre. Men hensigten var netop, at denne udvalgte kernefamilie lige så godt kunne være enhver anden rigtig familie. Meningen er dog også, at vi ikke skal overse skulpturen, og til synligheden bidrager også forældrenes farvede gummisko. Mere om dem senere.

Skulpturen er Gillian Wearings projekt, og den engelske kunstner har tidligere gennemført lignende demokratiske projekter, i Trento i 2008 og i Birmingham i 2014, og med forskellige familier. Motivet til den danske familie hedder Lyngholm/Thorsen, som denne familie så ud tidligere på året. Siden er der kommet et fjerde medlem til. Virkeligheden ændrer sig hele tiden, i modsætning til den kunstneriske fremstilling, der søger at fastholde den.

Her er virkeligheden sat på spidsen, og figurernes proportioner kan ikke være mere korrekte. For de er udført på baggrund af præcise opmålinger og affotograferinger, som en tidligere medarbejder ved Madame Tussauds har stået for, og som derefter er sendt til Kina for at blive støbt. Næsten intet er tolket, forvandlet, stiliseret eller forandret. Intet røber, at et kunstnerisk temperament har været på spil.

Et så demokratisk monument over en hidtil ukendt dansk familie har københavnerne ikke set før. Indholdsmæssigt adskiller det sig fra alle de mindesmærker, der i parker og på pladser er rejst for konger, digtere, erhvervsfolk etc. Materialet er det samme: bronze, og bronzen er en garanti for klasse og holdbarhed, men den fortæller aldrig noget om personernes hudfarve. Kun gummiskoene har fået lov at fortælle om deres farve. Et morsomt og iøjnefaldende stilbrud, som ikke helt forklarer sig selv.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce