Bagsiden. Den lille plakat øverst til højre på den sorte flade er blevet vendt om.
Foto: Esbjerg Kunstmuseum

Bagsiden. Den lille plakat øverst til højre på den sorte flade er blevet vendt om.

Kunst

Museum vender billede om efter kritik fra DF-politiker

Esbjerg Kunstmuseum afviser at have lagt sig fladt ned på maven.

Kunst

Det hvide rektangel øverst til højre i ovenstående billede er en plakat. En politisk valgplakat, for at være præcis, men fra og med i går er det – som det fremgår af fotoet – bagsiden af plakaten, som gæsterne på Esbjerg Kunstmuseum får at se.

Plakaten, som i sin fortid ude på virkelighedens lygtepæle plæderede for DF-politikeren Michael Larsen, har ellers hængt med motivet fremme siden oktober: Da åbnede kunstmuseet udstillingen ’Bastard’ med kunstneren Claus Carstensens samling af malerier, fotografier, kitsch og ting, han har støvet op rundt omkring.

Det skete som led i en ny udstillingsserie om kunstneres private samlinger.

En politiker i røret

Men efter tre måneder uden problemer fik museumsdirektøren i juleferien et opkald. Nogen havde fortalt Michael Larsen, at hans plakat var på museum, inklusive de overskæg og nazistiske svastikasymboler, som DF-modstandere havde overmalet den med i sidste valgkamp. Nu var han i røret for at høre, om museet ville være venligt ikke at vise den plakat.

Har museet lagt sig fladt på maven? Museumsinspektør Christiane Finsen svarer med et modspørgsmål:

»Er det dét, vi gør?«.

Plakaten er jo ikke fjernet, lyder det fra museet, og det er nu op til hver enkelt at afgøre, hvad, og måske især hvem, der udstilles, når en plakat vender den anden vej. Og hvad man kan mene om kunstens frie udfoldelse i den sammenhæng.

Og så skylder vi lige at hjælpe folk uden trænet kunstblik: Det er ikke den store svagt lyserøde flade, der vender forkert. Den store flade er et lærred med ægte kunst, malet af kunstneren Peter Bonde. Med vaginaldeo.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

For abonnenter

Annonce

Mest læste

 • Annonce

Annonce

Forsiden

  Smil for helvede ...

  Engang grinede man af aarhushistorier - som den om, at der ligger p-piller i gaderne, fordi aarhusianerne ikke vil have børn i trafikken.

  Men i dag er det Smilets By, der har grund til at grine. Aarhus har byggeri på vej for 50 milliarder kroner, i international presse fremstår byen som mere trendy end København, og i dag åbner Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017.

  Verdens mindste storby er blevet en vinder.

  Kongressen i Washington dagen før Donald Trumps indsættelse som præsident
  Jakob Nielsen og­ Kristian Madsen­ skriver fra Washington, D.C.­


  Der er en anspændt stemning i Washington mindre end et døgn før indsættelsen.

  Trumps tilhængere indtog torsdag byen og flokkedes om Kongressen, hvor de fleste skulle hente deres billetter til indsættelsen. Flere købte merchandise og tog selfies foran den bygning, hvor den næste præsident sættes ind.

  Om aftenen deltog mange tusinde i den traditionelle koncert ved Lincoln Memorial efterfulgt af fyrværkeri. Imens brændte Trump-modstandere et andet sted en Make America Great Again-kasket af.

  USA er dybt splittet over landets nye præsident.

  Der ventes demonstrationer under fredagens indsættelse, som også ser ud til at blive ramt af regn. Ceremonien begynder klokken 17.30 dansk tid og bliver streamet live her på Politiken.dk

Annonce