Annonce
Annonce
Kunst For abonnenter

Stor dansk kunstner hyldes i kæmpe retrospektiv udstilling

Kunsten i Aalborg fejrer 100-året for Robert Jacobsens fødsel med mere end 200 værker fra hans virke.

Hvad betyder det at skabe en skulptur?

Spørgsmålet løber som en rød tråd igennem hele skulpturens kunsthistorie, og den selvlærte billedhugger Robert Jacobsen gav os i kraft af sine værker en række svar.

»For mig betyder det at skabe skulpturer at skabe rum. Rum, som man ikke kan måle med et apparat, men kun ud fra sine egne værdibegreber«.

LÆS OGSÅSkulpturen 'Store Robert' giver Aarhus Kommune kolde tæer

Sådan lød ordene fra manden, der fik tilnavnet ’Store Robert’ og stadig i dag – 100 år efter sin fødselsdag – fremstår som en af de mest betydningsfulde kunstnere herhjemme.

100-året fejres hos Kunsten i Aalborg med en stor retrospektiv udstilling med over 200 værker fra Store Roberts samlede oeuvre. Her er alt fra 1930’ernes fabulerende væsener i træ og granit og frem til nogle af de sidste værker i jern.

Dukkerne.  De menneskelignende skabninger (her fra 1960) spiller en særlig rolle i Robert Jacobsens oeuvre. 'Skrammel' - kasserede hverdagsmaterialer, jernrør, fjedre, sakse, skeer - satte han sammen til primitive maskelignende skikkelser i slægt med afrikansk kunst. Selv sagde han om dukkerne, at han ville give al den fantasi, der var blevet smidt på lossepladsen, nyt liv. Foto: Kunsten

Allerede ved indgangen til museet varsles det storslåede med en gigantisk, tonstung jernskulptur fra Jacobsens hånd. Indenfor er skalaen nok mindre, men bestemt ikke mindre interessant.

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce