Annonce
Annonce
Kunst

Stor dansk kunstner hyldes i kæmpe retrospektiv udstilling

Kunsten i Aalborg fejrer 100-året for Robert Jacobsens fødsel med mere end 200 værker fra hans virke.

fakta

Politiken synes

Hvad betyder det at skabe en skulptur?

Spørgsmålet løber som en rød tråd igennem hele skulpturens kunsthistorie, og den selvlærte billedhugger Robert Jacobsen gav os i kraft af sine værker en række svar.

»For mig betyder det at skabe skulpturer at skabe rum. Rum, som man ikke kan måle med et apparat, men kun ud fra sine egne værdibegreber«.

LÆS OGSÅSkulpturen 'Store Robert' giver Aarhus Kommune kolde tæer

Sådan lød ordene fra manden, der fik tilnavnet ’Store Robert’ og stadig i dag – 100 år efter sin fødselsdag – fremstår som en af de mest betydningsfulde kunstnere herhjemme.

100-året fejres hos Kunsten i Aalborg med en stor retrospektiv udstilling med over 200 værker fra Store Roberts samlede oeuvre. Her er alt fra 1930’ernes fabulerende væsener i træ og granit og frem til nogle af de sidste værker i jern.

Dukkerne.  De menneskelignende skabninger (her fra 1960) spiller en særlig rolle i Robert Jacobsens oeuvre. 'Skrammel' - kasserede hverdagsmaterialer, jernrør, fjedre, sakse, skeer - satte han sammen til primitive maskelignende skikkelser i slægt med afrikansk kunst. Selv sagde han om dukkerne, at han ville give al den fantasi, der var blevet smidt på lossepladsen, nyt liv. Foto: Kunsten

Allerede ved indgangen til museet varsles det storslåede med en gigantisk, tonstung jernskulptur fra Jacobsens hånd. Indenfor er skalaen nok mindre, men bestemt ikke mindre interessant.

Udstillingen er en helt igennem velkomponeret manifestation af Robert Jacobsens livsværk, der byder på et fint udvalg af både velkendte udtryk og også værker – især fra hans senere periode og i hans grafiske arbejder – der overrasker og uddyber vores forståelse af hans kunstneriske talent.

Humor og menneskelighed
Da Jacobsen debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1942, var det ikke indlysende, at han senere skulle blive personificeringen af den stramme, nonfigurative konkrete stil, vi frem for alt kender ham for i dag.

De tidlige værker i træ og granit, der indleder udstillingens tidsrejse, har tværtimod et fantasifuldt organisk udtryk, der sender hilsen til Henry Heerups og Asger Jorns fortællende arbejder fra perioden.

LÆS OGSÅSF skrotter 'Store Robert' til fordel for vindmøller i Aarhus

Humoren og en særlig menneskelighed i værkerne tog Jacobsen dog med sig gennem hele livet – særlig tydeligt i hans markante ’dukker’ – og man oplever tydeligt igennem udstillingen, hvordan yderpolerne med det stramme geometriske over for det fantasifulde og fortællende konstant sættes i spil.

Europæisk genopbygning
Jernet blev et afgørende element i arbejdet fremover. Jacobsens stigende interesse i at udforske skulpturens rumlige muligheder betød, at granitten ikke længere var optimal – den gik simpelthen i stykker.

Det klassiske skulpturmateriale, klumpen, blev derfor afløst af jernet, der levede op til Jacobsens ønsker om at skabe ’mellemrum’ i sine værker.

Det skete i Paris. Året var 1947, og Robert Jacobsen tog den lange tur gennem det sønderbombede Tyskland i selskab med kunstnerkollegaen Richard Mortensen.

Blå Bog

Robert Jacobsen

Robert Julius Tommy Jacobsen (1912-1993) var selvlært billedhugger.

Han modtog mange udmærkelser, bl.a. den internationale skulpturpris ved Venedig Biennalen i 1966.

Professor ved kunstakademiet i München 1962-82 og ved Kunstakademiet i København 1976-83 og blev desuden æresprofessor ved akademierne i München og Firenze.

Hans værker er rigt repræsenteret i danske og europæiske samlinger, ligesom hans værker kan ses på flere offentlige pladser rundt i Danmark.

Robert Jacobsens kunst skabte stor debat i samtiden, og han var en af de centrale kunstnere i den store kunstfondsdebat i 1960’erne.

Udstillingen ’Rum og form – Robert Jacobsen 100 år’ er skabt i samarbejde med Sammlung Würth i Tyskland.

Sammlung Würth ejer verdens største Robert Jacobsen-samling med 15.000 værker.

Oplevelsen efterlod et dybt indtryk, og de besluttede at kæmpe for en genopbygning af det ødelagte Europa gennem kunsten.

Tiden krævede et nyt formsprog, og i det navnkundige miljø omkring det parisiske Galerie Denise René udviklede kunstnere som Jean Dewasne, Victor Vasarely, Richard Mortensen og Jacobsen selv et enkelt, rent formsprog, der skulle tale direkte og umiddelbart til beskueren.

Tilnavnet ’Store Robert’ kom også fra Paris, og her begyndte han at lave værker, der som stregtegninger i jern krydser, gennemskærer og leger med rummet i en fornem musikalsk rytme.

Vellykket iscenesættelse
Fra de matte sortmalede, over de senere mere rå rustprægede overflader og til de farverige skulpturer fra hans seneste år viser udstillingen os den helt særlige evne, Jacobsen havde, til at gøre værkerne vedkommende i rummet sammen med os.

Når vi bevæger os rundt om dem, ændrer de sig og pirrer vores nysgerrighed med deres paradokser af en tilsyneladende klar geometrisk overskuelighed, der samtidig har mange skjulte vinkler at udforske.

LÆS OGSÅDansk stjernekunstner får fornem pris

Senere generationers rumlige eksperimenter med demokratiske skulpturer, installationer og bevægelige elementer har stor tak at sende til Robert Jacobsen, og i dag fremstår hans værker stadig som aktuelle.

Iscenesættelsen på museet spiller en vigtig rolle – især et formidlingsrum med et utal af udklip og billeder er virkelig vellykket – men det er stadig et vidnesbyrd om særlig fin kunstnerisk kvalitet, at man kan se over 200 værker fra samme kunstner uden at føle unødig gentagelse af kunstneriske pointer.

Robert er stor – stadig!

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken