Annonce
Annonce
Kunst

Samtidskunstneres fortolkning af Willumsen skaber fantastisk synergieffekt

J.F. Willumsens værker møder samtidskunst, skabt særligt til lejligheden.

Gem til liste

fakta

Politiken synes

Det kunne være gået gruelig galt, da Galleri Bo Bjerggaard bad ni af sine faste kunstnere forholde sig til værker af Jens Ferdinand Willumsen (1863-1958), som galleriet har opkøbt gennem de sidste mange år.

Gamle Willumsen kan så sandelig også selv

Men al forudfattet frygt fordamper på stedet, så snart man ser det allerførste værk på udstillingen, nemlig Ivan Andersens ’Seven Steps to Heaven’, der er en variation over et værk uden titel af Willumsen fra 1914.

Ved første øjekast ser de to værker nærmest helt ens ud, med takkede graner i forgrunden og en snedækket bjergtinde bagerst i billedet. Formatet er også det samme, men det er teknikken bestemt ikke, for hvor Willumsen tegnede sit motiv med oliekridt på papir, har Ivan Andersen skåret sine billedelementer ud i farvelagt krydsfinér.

Og derved får Andersen ikke bare opdateret udtrykket gevaldigt, men også understreget det på én gang rå og storslåede i naturen.

Den knaldrøde kvindekrop
Ivan Andersen er ikke alene om at prøve noget nyt, for på udstillingen kan man også se det formentlig første fotografi fra Per Bak Jensens hånd, der er rystet!

Det giver dog gevaldig god mening, for mesterfotografens fremstilling af en sløret skovbund gennemskåret af en lille bæk giver associationer til dameben som dem, der sidder på Willumsens version af ’Den grønne pige’ (1920).

Også tyske Daniel Richter har ladet sig inspirere af den knaldgrønne kvindekrop, som han behændigt kombinerer med et bjergmassiv, hentet i en tegning af Willumsen fra 1949.

blotlagt.  Jonathan Meeses version anno 2012 af Willumsens dreng, der nu ligger knap så behageligt. Lang titel: 'De PYPPY DE POPPIE DE PUPSIEDEFUZZY ....'.

Drengebørn i centrum
Noget mindre bogstavelig er forbindelsen mellem to af Willumsens malerier med drengebørn i centrum og så de værker, danske John Kørner og tyske Jonathan Meese bidrager med.

I Kørners to store malerier er drengene i den grad kommet ind til byen, der med sine rette vinkler på alle måder ligger meget langt fra den strand, Willumsens modeller boltrer sig på. Og selv om Kørner kun benytter sig af ganske få farver og linjer, formår han at fremmale et halvåbent vindue så præcist, at man sikkert kan slå hovedet på det.

Meese har overført Willumsens forlæg til en skulptur, hvor en drengekrop på det mest brutale blotlægges. Kniven sidder stadig i såret, og ud vælter både legetøj og noget, der mest af alt ligner blod og indvolde.

Samspillet værkerne imellem
Men gamle Willumsen kan så sandelig også selv, sådan som man kan se i hans helt fantastiske maleri fra ’Nice. Juni 1940 – Malt under den allergrusomste Krig’, som der står skrevet nede i hjørnet under et drømmesyn af et palads, der eksploderer i hvinende pink og giftig gul.

Her holder hollandske Marcel van Eedens ellers farvemættede modspil ikke helt, men hverken denne eller andre småsvipsere kan for alvor slå skår i glæden over, hvor godt det er lykkedes at skabe en synergieffekt mellem Willumsen og samtidskunsten.

Samspillet værkerne imellem betyder nemlig, at man på den ene side ser de ældre værker med nye øjne, ligesom de nulevende kunstnere på udstillingen beviser, at de kan forvalte inspirationen uden på nogen måde at give køb på sig selv.

PolitikenPlus
 • What?s on the other side 'What's on the other side' er titlen på René Holms særtryk, og det er et godt spørgsmål, for hvilke verdener findes der mon på den anden side af denne virkelighed?

  Pluspris 190 kr. Alm. pris 230 kr. Køb
 • Frithioff Johansen Det nye grafiske blad af Frithioff Johansen er et original tryk i fire farver. Det er trykt på håndrevet bomuldspapir og signeret af kunstneren i et nummereret oplag fra 1 til 80.

  Pluspris 700 kr. Alm. pris 1.000 kr. Køb
 • Julie Nord særtryk Med forunderlig koncentration tegner Julie Nord drømme, som alle eventyrlystne gerne vil blive i. For i sådanne drømme kan alt tilsyneladende ske.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 165 kr. Køb
 • Svævende tegn - lille Svævende tegn ? en mobile ? stor. Sig bevægelse i kunsten. Og man må også sige mobile.

  Pluspris 1.975 kr. Alm. pris 2.970 kr. Køb
 • Grafisk særtryk I mere end 15.000 år, lige siden hulemalerierne, har mennesker med frygt, fascination, kærlighed eller beundring skildret dyrene i deres omverden.

  Pluspris 190 kr. Alm. pris 230 kr. Køb