Annonce
Annonce
Kunst

Mestertegner omfavner Storm P. og Mumitroldene

Udstillingen med tegneren Strid passer perfekt i det lille Storm P.-museums nye linje.

Gem til liste

fakta

Politiken synes

At se tegneren og børnebogsforfatteren Strid som arvtager efter Storm P., humoristen, tegneren og forfatteren, er indlysende rigtigt – når man altså bliver gjort opmærksom på det: Farvefryden, eventyrlysten, livsappetitten, den troskyldige frihedstrang og det meningsfulde nonsens i både streg og tekst har de til fælles.

Og når nu Storm P. Museet vil åbne sig for en ny tid – årgange af børn og yngre voksne, der aldrig har læst Storm P.s tegneserier om ’Peter & Ping’ eller ’De tre små mænd og nummermanden’, endsige lommefilosofien fra ’Dagens Flue’ i avisen – så er det ærlig talt et genialsk greb at fylde alle sider af netop Strids talent ind i den lidt eventyrlige, lille gule bygning på hjørnet af Frederiksberg Runddel. '

LÆS OGSÅStrid kommer på museum

Stolte forbilleder
Lyse og venlige fremstår lokalerne efter ombygning og nyåbning i maj, indbydende som selve Den Kæmpestore Pære, som Strid har tegnet og fortalt om – og som museet nu har bygget, så børnepublikummet kan flytte ind i den for en stund og selv rejse til Den Mystiske Ø.

Ligesom katten Mitcho og elefanten Sebastian, der i bogen mødte en excentrisk professor (af stærk lighed med Tintins rejseledsager i ’Den mystiske stjerne’) og en herre med flyverhjelm og anarkistskæg (som kunne være tegnet af Jan Lööf).

Jakob Martin Strid gør ingen røverkule af sine inspirationskilder, og en af de store fordele ved sådan en retrospektiv udstilling – Strids første tegneserie, ’Tales from the future’, blev trykt for 17 år siden! – er jo overblikket over en tydelig udvikling.

LÆS OGSÅ Strid vinder kronprinsparrets kulturpris

Strid er nemlig ikke længere Strid i den stribeform, som Politikens læsere nød i 2001 og igen 2002-03. Den selvlærte mand – der allerførst var hustegner for de autonome og stribetegner i ugeavisen Socialisten, og som nu er familiefar og oversat til stribevis af sprog – er for længst en teknisk langt dygtigere tegner end Storm.

Ib Spang Olsen glædede sig over, at han og Halfdan Rasmussen havde inspireret til så overbevisende original udfoldelse som Strids nonsensrimende billedbøger ’Mustafas Kiosk’ og ’Min Mormors Gebis’.

Claus Deleurans rumraket, Rasmus Klumps gode skib ’Mary’ og Richard Scarrys gemytlige dyretransportmidler må deles om æren som forbilleder for ’Den fantastiske bus’, en billedbog, der endnu ikke er udkommet med sine ’gennemskårede’, teknisk akkurate tegninger af køretøjet og et mylder af dyrepassagerer, som var det Noahs Ark.
Rumudflugt.  'Star Wars' møder Claus Deleuran i Jakob Martin Strids endnu ikke udgivne projekt 'Slaget om verden'. Illustrationer: Strid
Kina er erobret
Strid kan også godt være bekendt at vedstå – og gør det gerne – at Tove Janssons finske Mumitrolde, serietegneren Moebius’ stramme franske fantasystreg og Japans lysende koloristiske animationsmagiker Miyazaki (’Min nabo Totoro’ m.fl.) alle har stået tæt ved tegnebordet under udviklingen af endnu et uudgivet projekt, som udstillingen præsenterer udførligt: ’Slaget om verden’ – hvor Lille Strid (ham fra striberne og de fabulerende ordløse billedbøger ’Decimal 0.4’ og ’Strid’) og hans kække kat kommer på Star Wars-udflugt i rumkapsel!

Den originale kunstner kendes jo ikke mindst på evnen til at planke fra de bedste – og så gøre lånene til sine helt egne frembringelser.

Strid-stribernes arrige mandslinge (og chefredaktører m.fl.) er væk, men des bedre plads er der til yndlingsmotiverne: katte og hunde, køretøjer og luftfartøjer. Alle tegnet med en ny, spids og stram detaljeringsgrad og akkuratesse og en suveræn computerfarvelægning, der giver trang til at røre ved rumfartøjets blanke overflade, figurernes lodne pelsværk. Mest

LÆS OGSÅOverrasket Strid: Jeg synes ikke altid, det er så fint at sidde og tegne

Den nye minutiøse streg kombineret med samme smittende farvefryd som før vil åbne nye perspektiver for tegneren på verdensmarkedet for billedfortællinger, hvor selv Kina ellers allerede er erobret.

Desværre har det lille museumsbudget (eller de bidragende forlags ditto) ikke rakt til et trykt katalog, der også ude i den store verden kunne have været en nyttig introduktion til fænomenet Strid.

Men fra Storm P.s enemærker (gå endelig også op til den gamles samling på første sal og dyrk parallellerne!) skal Strid-udstillingen i 2013 videre til Kunsten i Aalborg – så måske kan det med kataloget nås endnu?

PolitikenPlus
 • What?s on the other side 'What's on the other side' er titlen på René Holms særtryk, og det er et godt spørgsmål, for hvilke verdener findes der mon på den anden side af denne virkelighed?

  Pluspris 190 kr. Alm. pris 230 kr. Køb
 • Frithioff Johansen Det nye grafiske blad af Frithioff Johansen er et original tryk i fire farver. Det er trykt på håndrevet bomuldspapir og signeret af kunstneren i et nummereret oplag fra 1 til 80.

  Pluspris 700 kr. Alm. pris 1.000 kr. Køb
 • Julie Nord særtryk Med forunderlig koncentration tegner Julie Nord drømme, som alle eventyrlystne gerne vil blive i. For i sådanne drømme kan alt tilsyneladende ske.

  Pluspris 140 kr. Alm. pris 165 kr. Køb
 • Svævende tegn - lille Svævende tegn ? en mobile ? stor. Sig bevægelse i kunsten. Og man må også sige mobile.

  Pluspris 1.975 kr. Alm. pris 2.970 kr. Køb
 • Grafisk særtryk I mere end 15.000 år, lige siden hulemalerierne, har mennesker med frygt, fascination, kærlighed eller beundring skildret dyrene i deres omverden.

  Pluspris 190 kr. Alm. pris 230 kr. Køb