Optisk. 'Struttura dinamica' (Dynamisk struktur) hedder værket fra 1961-66 af italieneren Alberto Biasi. Billedet er udlånt af VAF-Stiftung i Frankfurt am Main. Pr-foto

Optisk. 'Struttura dinamica' (Dynamisk struktur) hedder værket fra 1961-66 af italieneren Alberto Biasi. Billedet er udlånt af VAF-Stiftung i Frankfurt am Main. Pr-foto

Kunstanmeldelser

Louisiana giver dig en på øjet med kinetisk kunst

På Louisianas nye udstilling udsættes din synssans for et mindre bombardement af godt hundrede værker fra den optiske og kinetiske kunst.

Kunstanmeldelser
FOR ABONNENTER

Ved indgangen til Louisianas nye blockbuster, ’Eye Attack’, falder man over et skilt med en ikke uvæsentlig oplysning om udstillingen: ’Kan medføre svimmelhed, kvalme og desorientering’. Sådanne advarsler får man sjældent på et kunstmuseum. Og hvorfor gør man i grunden ikke det? Desorientering og svimmelhed har været utilsigtede bivirkninger ved meget moderne kunst siden impressionismens gennembrud.

Men kvalme? Kan en udstilling med opart og kinetisk kunst give nogen kvalme? Næppe, når den er blevet tilrettelagt så appetitligt og effektfuldt, som det er gjort her. Igen kan Louisianas besøgende bare vente sig.

I kølvandet på den store prikkerunde med japaneren Yayoi Kusama kommer så denne knockout-udstilling, som ligesom forgængeren gør noget ved dine sanser, men af lidt andre grunde. Når man på Louisiana i denne periode får en på øjet, er det ikke en ’morfar’ eller middagslur, der menes.

Det er synet, der igen står for tur; synet, som gennem farver og geometri skal udfordres, forføres, stimuleres og påvirkes. Det sker med cirkler, spiraler, streger, firkanter, cylindre for slet ikke at tale om konvekse og konkave former, der ser ud, som om de danner buler eller bølger. Det lykkedes dengang at påvirke nogle menneskers sanser, så de et øjeblik mistede fodfæstet. Selv i dag prøver kunstnere, om de kan netop det. Spørg blot Olafur Eliasson eller Jeppe Hein.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce