Fotograf Rineke Dijkstra følger gerne sine modeller gennem flere projekter og år. For eksempel Marianna i den røde kjole og hendes ballerinadrømme.
Foto: Rineke Dijkstra

Fotograf Rineke Dijkstra følger gerne sine modeller gennem flere projekter og år. For eksempel Marianna i den røde kjole og hendes ballerinadrømme.

Kunstanmeldelser

5 hjerter: Ny fotoudstilling på Louisiana grænser til det geniale

Den hollandske fotograf Rineke Dijkstra er i en klasse for sig, når hun med sit kamera fanger menneskets detaljer og tøjets stoflighed, viser udstilling på Louisiana. I næste måned hædres hun med fotografiets nobelpris, den prestigefulde Hasselblad Award.

Kunstanmeldelser
FOR ABONNENTER

Rineke Dijkstras fotografier er så skarpe og detaljerede, at man kan tælle de portrætterede menneskers øjenvipper, fornemme, hvordan deres tøj ville føles under fingrene, og mærke al den energi og ofte også usikkerhed, der gemmer sig lige under huden på dem.

Rent teknisk skyldes dette, at hollandske Dijkstra (f. 1959) benytter sig af et storformatskamera, som simpelthen får flere detaljer med, end man er vant til. Til gengæld tager det tid at fotografere på denne måde. Kameraet skal monteres på et stativ, og Dijkstra gør sig særdeles umage med at udvælge såvel lokalitet som motiv.

Det gør hendes yngste modeller noget utålmodige, for de er vant til, at billeder bliver taget i et splitsekund, og at man straks derefter kan se resultatet. Men sådan fungerer det ikke, når man fotograferer på film, og Dijkstra gør derfor meget ud af at vise børnene andre af sine værker og forklare, hvorfor hun gør, som hun gør.

Og det, dijkstra gør, gør hun så godt, at det grænser til det geniale. Det internationale gennembrud kom i 1990’erne med serien ’Strandportrætter’, og stranden er da også på mange måder en genial lokalitet for Dijkstra, der gerne benytter sig af en forholdsvis neutral baggrund, så motiverne, menneskene, rigtig får lov at træde frem.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

 • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

  »Jeg elsker jo ikke livet sådan helt ind i helvede«

  
  Tove Irma Margit Ditlevsen (født 14. december 1917 i København, død 7. marts 1976 smst.) var en dansk forfatter, der debuterede i 1939 med digtsamlingen "Pigesind".
  Hør om Tove Ditlevsen:

  Vi har været i arkiverne og fundet gamle interviews. Med den unge digterinde, der havde alt foran sig. Og med den ældre forfatter, der glædede sig til, at livet – efter depressioner og misbrug og fire ægteskaber – snart var slut. Her kan du høre Gudrun Marie Schmidt læse sin artikel om forfatterikonet højt.

Annonce