Fotograf Rineke Dijkstra følger gerne sine modeller gennem flere projekter og år. For eksempel Marianna i den røde kjole og hendes ballerinadrømme.
Foto: Rineke Dijkstra

Fotograf Rineke Dijkstra følger gerne sine modeller gennem flere projekter og år. For eksempel Marianna i den røde kjole og hendes ballerinadrømme.

Kunstanmeldelser

5 hjerter: Ny fotoudstilling på Louisiana grænser til det geniale

Den hollandske fotograf Rineke Dijkstra er i en klasse for sig, når hun med sit kamera fanger menneskets detaljer og tøjets stoflighed, viser udstilling på Louisiana. I næste måned hædres hun med fotografiets nobelpris, den prestigefulde Hasselblad Award.

Kunstanmeldelser
FOR ABONNENTER

Rineke Dijkstras fotografier er så skarpe og detaljerede, at man kan tælle de portrætterede menneskers øjenvipper, fornemme, hvordan deres tøj ville føles under fingrene, og mærke al den energi og ofte også usikkerhed, der gemmer sig lige under huden på dem.

Rent teknisk skyldes dette, at hollandske Dijkstra (f. 1959) benytter sig af et storformatskamera, som simpelthen får flere detaljer med, end man er vant til. Til gengæld tager det tid at fotografere på denne måde. Kameraet skal monteres på et stativ, og Dijkstra gør sig særdeles umage med at udvælge såvel lokalitet som motiv.

Det gør hendes yngste modeller noget utålmodige, for de er vant til, at billeder bliver taget i et splitsekund, og at man straks derefter kan se resultatet. Men sådan fungerer det ikke, når man fotograferer på film, og Dijkstra gør derfor meget ud af at vise børnene andre af sine værker og forklare, hvorfor hun gør, som hun gør.

Og det, dijkstra gør, gør hun så godt, at det grænser til det geniale. Det internationale gennembrud kom i 1990’erne med serien ’Strandportrætter’, og stranden er da også på mange måder en genial lokalitet for Dijkstra, der gerne benytter sig af en forholdsvis neutral baggrund, så motiverne, menneskene, rigtig får lov at træde frem.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce