Annonce
Annonce
Medier

Dansk grandprix-chef: Det er svært at finde formlen for 'fair'

Underholdningschef har forståelse for, at arrangørerne dropper lodtrækningen.

Gem til liste

Det skal være slut med en showstoppende parade af stille numre i det internationale Melodi Grand Prix, der næste år afvikles i Malmø.

Showets svenske producere og den europæiske tv-union, EBU, har nemlig besluttet, at rækkefølgen i sangkonkurrencen ikke længere skal afgøres ved lodtrækning.

I stedet vil producerne bestemme rækkefølgen for »at skabe et mere spændende tv-show og lade hver deltager skille sig mere ud frem for at blive omgivet af bidrag, som ligner i stil eller tempo«, som det hedder i en udtalelse fra EBU-chef Jon Ola Sand.

LÆS MERESvenskere adskiller Danmark og Norge i Melodi Grand Prix

Hos DR kan underholdningschef Jan Lagermand Lundme godt se fornuften i, at producerne får lov at sammensætte det bedste show, så man f.eks. undgår en ballade om sang nummer 1.

»Umiddelbart virker en lodtrækning mest fair, men det kan sagtens risikere at gå ud over showets kvalitet. Jeg har stor forståelse for, at man gerne vil lave et godt flow, da det giver det bedste tv-program. På den anden side kan man også argumentere for, at det går ud over showets kvalitet, hvis publikum har en opfattelse af, at producerne ikke laver en fair rækkefølge. Det er virkelig en svær balancegang«, siger Jan Lagermand Lundme til politiken.dk.

Typisk giver en startposition sent i konkurrencen de bedste vinderchancer. De sidste fem år er grandprixet vundet af deltagere med startnummer 24, 20, 22, 19 og 17.

LÆS OGSÅGrandprix-fans: Nye regler er vanvittige

Danmark skal nok klare sig uden Norge
Hvis Danmark vinder og dermed skal være vært i 2014 - vil DR så kopiere den svenske model?

»Når Danmark vinder, vil vi se grundigt på de reaktioner, der helt sikkert kommer efter showet i Malmø. Det gode ved tv er, at seerne reagerer lynhurtigt, hvis de føler, konkurrencen har været unfair. Og så tager vi den derfra«.

»Men jeg kan sige, at i det danske grandprix kunne vi aldrig finde på at lade rækkefølgen afgøre ved lodtrækning. Vi ville f.eks. aldrig starte med en ballade. Et typisk flow er et par højtemponumre til at starte festen, herefter en ballade, og så et varieret udtryk indtil sidste nummer, der også typisk er højtempo«.

LÆS OGSÅSvenskere vil holde kæmpefest på Rådhuspladsen

De svenske arrangører og EBU har også besluttet, at Danmark og Norge skal dyste i hver deres semifinale for at sikre en »fair fordeling og tilstrækkelig tilgængelighed af billetter til nabolandene«. En beslutning, flere danske grandprix-fans kritiserer, fordi vi traditionelt nyder godt af pointene fra broderfolket.

Men DR's grandprix-chef er overbevist om, at Danmark nok skal avancere til finalen uden norsk hjælp.

»Vi får også typisk point fra Finland og Island, og vi får formentlig en stor fordel i, at der vil være mange danskere blandt publikum«.

PolitikenPlus
 • Diaboluskoret ?Måske en Martsnat? er en årstidssuite med ny musik for kor og jazzkvartet.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Cosi Fan Tutte - Forsang Kom til Forsang og omtale på denne sommers friluftsopera på Opera Hedeland som er Mozarts komiske og dramatiske opera om troskab, 'Cosi fan tutte'.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Oh The Happy Journey Ars Nova dirigeret af Paul Hillier præsenterer musik til livets rejse - en begyndelse, en midte, en slutning.

  Pluspris 95 kr. Alm. pris 120 kr. Køb
 • Bente Klarlund Pedersen Hun har modtaget DR?s Rosenkjærprisen, men er også anerkendt vidt og bredt for sin forskning på Rigshospitalet.

  Pluspris 156 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Den Danske Strygekvartet Den Danske Strygekvartet giver os alle 1?erne. De første strygekvartetter af den sonningpris-aktuelle Adés samt tre af vores største danske komponister.

  Pluspris 300 kr. Alm. pris 375 kr. Køb