Annonce
Annonce
Annonce
Medier

Dansk grandprix-chef: Det er svært at finde formlen for 'fair'

Underholdningschef har forståelse for, at arrangørerne dropper lodtrækningen.

Gem til liste

Det skal være slut med en showstoppende parade af stille numre i det internationale Melodi Grand Prix, der næste år afvikles i Malmø.

Showets svenske producere og den europæiske tv-union, EBU, har nemlig besluttet, at rækkefølgen i sangkonkurrencen ikke længere skal afgøres ved lodtrækning.

I stedet vil producerne bestemme rækkefølgen for »at skabe et mere spændende tv-show og lade hver deltager skille sig mere ud frem for at blive omgivet af bidrag, som ligner i stil eller tempo«, som det hedder i en udtalelse fra EBU-chef Jon Ola Sand.

LÆS MERESvenskere adskiller Danmark og Norge i Melodi Grand Prix

Hos DR kan underholdningschef Jan Lagermand Lundme godt se fornuften i, at producerne får lov at sammensætte det bedste show, så man f.eks. undgår en ballade om sang nummer 1.

»Umiddelbart virker en lodtrækning mest fair, men det kan sagtens risikere at gå ud over showets kvalitet. Jeg har stor forståelse for, at man gerne vil lave et godt flow, da det giver det bedste tv-program. På den anden side kan man også argumentere for, at det går ud over showets kvalitet, hvis publikum har en opfattelse af, at producerne ikke laver en fair rækkefølge. Det er virkelig en svær balancegang«, siger Jan Lagermand Lundme til politiken.dk.

Typisk giver en startposition sent i konkurrencen de bedste vinderchancer. De sidste fem år er grandprixet vundet af deltagere med startnummer 24, 20, 22, 19 og 17.

LÆS OGSÅGrandprix-fans: Nye regler er vanvittige

Danmark skal nok klare sig uden Norge
Hvis Danmark vinder og dermed skal være vært i 2014 - vil DR så kopiere den svenske model?

»Når Danmark vinder, vil vi se grundigt på de reaktioner, der helt sikkert kommer efter showet i Malmø. Det gode ved tv er, at seerne reagerer lynhurtigt, hvis de føler, konkurrencen har været unfair. Og så tager vi den derfra«.

»Men jeg kan sige, at i det danske grandprix kunne vi aldrig finde på at lade rækkefølgen afgøre ved lodtrækning. Vi ville f.eks. aldrig starte med en ballade. Et typisk flow er et par højtemponumre til at starte festen, herefter en ballade, og så et varieret udtryk indtil sidste nummer, der også typisk er højtempo«.

LÆS OGSÅSvenskere vil holde kæmpefest på Rådhuspladsen

De svenske arrangører og EBU har også besluttet, at Danmark og Norge skal dyste i hver deres semifinale for at sikre en »fair fordeling og tilstrækkelig tilgængelighed af billetter til nabolandene«. En beslutning, flere danske grandprix-fans kritiserer, fordi vi traditionelt nyder godt af pointene fra broderfolket.

Men DR's grandprix-chef er overbevist om, at Danmark nok skal avancere til finalen uden norsk hjælp.

»Vi får også typisk point fra Finland og Island, og vi får formentlig en stor fordel i, at der vil være mange danskere blandt publikum«.

PolitikenPlus
 • Favntag En storbykomedie om håb, tab og frihed.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Asteroiden Oplev den internationale teaterfestival Asteroiden i den hyggelige natur på spidsen af Refshaleøen.

  Pluspris 225 kr. Alm. pris 300 kr. Køb
 • Anne-Cathrine Riebnitzsky Erotiske noveller, global kamp for demokrati og tolkning på russisk. Den forfatteruddannede Anne-Cathrine Riebnitzsky har været genremæssigt vidt omkring inden hun i 2013 fik De Gyldne Laurbær.

  Pluspris 156 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Ilt ?Fuck genbrug, fuck el-biler, fuck energibesparende fucking el-pærer! Medmindre uddannede, omsorgsfulde mennesker som os holder op med at lave børn, så er verden totalt fucking fucked?.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 130 kr. Køb
 • Brahms & Sjostakovitj Den franske violinvirtuos Renaud Capucon er solist i Brahms' romantiske Violinkoncert. Sjostakovitjs 1. Symfoni er et af historiens mest overlegne debutværker, skrevet af et nyskabende og flabet geni.

  Pluspris fra 128 kr. Alm. pris fra 180 kr. Køb