Annonce
Annonce
Medier

Facebook censurerer arabisk kvindeoprør

Populær mellemøstlig kvindesagskampagne blokeres af Facebook - uden forklaring.

Annonce

Som om undertrykkelsen fra mændene og samfundet i Mellemøsten ikke var nok.

Nu er gruppen ’Uprising of Women in the Arab World’, der i sidste måned iværksatte en succesrig kampagne på Facebook, også blevet censureret af det populære sociale medie selv.

Kampagnen, der blev lanceret i begyndelsen af oktober, består ganske enkelt af billeder af kvinder (og mænd), der tager et billede af sig selv med et skilt om, hvorfor de støtter de arabiske kvinders oprør.

Billede uden slør
Kampagnen er – som Politiken skrev i sidste måned – blevet en stor succes med hundredvis af billeder og mere end 50.000 fans på Facebook.

Alt gik med andre ord forrygende.

Det virker, som om Facebook ikke støtter de ting, der er entrussel mod ligevægten - eller rettere uligevægten - i verden i dag

Yalda Younes, kvinderetsforkæmper, Libanon

Så godt, at kampagnen, der oprindelig kun skulle have kørt en uge, blev forlænget igen og igen, mens billederne væltede ind fra hele regionen. Titusinder af nye tilhængere meldt sig til Facebookgruppen.

Men så skete der noget. I slutningen af oktober postede en kvinde ved navn Dana Bakdounes et billede af sig selv uden slør, men med et skilt med ordene: »Jeg støtter Uprising of Women in the Arab World’ fordi jeg ikke har fået lov at mærke vinden i mit hår i 20 år«.

25. oktober fjernede Facebook billedet og suspenderede den af gruppens fem administratorer, der havde postet det fra sitet, i 24 timer.

Det vakte ikke overraskende megen vrede i gruppen, og de andre postede straks billedet igen. Kun for atter at få det taget ned af Facebook få timer senere.

Gentagne fejl
Derfra er konflikten blevet tilspidset.

Gruppens samlede adgang til Facebook blev blokeret fra 29. oktober til 5. november, selv om Facebook – uden forklaring – 30. oktober atter satte Dana Bakdounes billede på sitet.

Præcis hvad der er sket, er uklart, men ifølge NOWLebanon, et lokalt libanesisk nyhedssite, mistænker initiativtagerne til gruppen, at kritikere af sitet har indberettet billedet som stødende og derved narret Facebook til at fjerne det og blokere deres adgang.

LÆS OGSÅIran er på vej til at indføre halal-internet

»Første gang troede vi, at det var en fejl. Men så skete det igen og igen. Det virker, som om Facebook ikke støtter de ting, der er en trussel mod ligevægten – eller rettere uligevægten – i verden i dag. Hvorfor ville de ellers gøre dette?«, siger libaneseren Yalda Younes, der en af initiativtagerne til kampagnen.

Suspenderet i 30 dage
Facebook har ikke svaret konkret på deres henvendelser, men blot sendt et automatisk standardsvar om, at Facebook har ret til at fjerne alt indhold, der »truer, intimiderer, generer eller bringer uønsket opmærksomhed på eller ydmygelse af en person eller en gruppe«.

LÆS OGSÅIndien censurerer Facebook og Twitter

Younes er selv blevet suspenderet i 30 dage og hertil truet med at blive permanent ekskluderet af Facebook, efter at hun lagde indslag ind om saudiarabiske kvinders ret til at køre bil i sidste uge.

Gruppen arbejder nu på at flytte kampagnen over på en blog, så de ikke længere er afhængige af Facebooks luner.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce