Annonce
Annonce
Annonce
Medier

DAB-overraskelse: De ældre lyttere er længst fremme på beatet

Det var ikke, hvad medieforskerne havde gættet på: De ældre flytter mest til digital radio.

Gem til liste

Fakta: Kort om DAB-radio

DAB står for Digital Audio Broadcastingog er den standard, man udsender digital radio med i Danmark.

DAB giver mindre støj og fylder mindre i æteren, så der er plads til flere kanaler.

En DAB-radio kan også modtage 'gammeldags' FM-radio.

Andelen af lyttere, der er gået over til digital radio, er lige så stor blandt lyttere fra 20 til 39 år som blandt lyttere fra 60 år og opefter.

Kilde: DR Medieforskning

Det kan godt være, at fordommen siger, at de 60-70-80-årige nøler, når det kommer til at anskaffe sig elektroniske nyskabelser, men når det gælder DAB-radio eller digital lytning på nettet, er netop de ældste lyttere fra radioens P2 helt fremme på beatet.

Hvor omkring 14 procent af samtlige DR-lyttere har fundet ud af at lytte DAB og anden digital radio, gælder det for 41 procent af P2’s lyttere. Det skal sammenholdes med, at mere end otte ud af ti P2-lyttere er lyttere over 60 år.

Fremme på beatet
For et år siden mistede P2 sin selvstændige sendefrekvens på FM-båndet. Siden har P2 delt frekvens med P1, og det har P2 mistet lyttere på.

De P2-lyttere, der har holdt fast, må nemlig enten høre klassisk musik om aftenen, når P1 lukker ned, eller også er de henvist til computer, mobil eller DAB-radio.

»Og her er det en overraskende og sjov pointe, at en aldersgruppe, man ikke lige ville forvente det af, har været så hurtig til at omstille sig. De har simpelthen været nødt til det, og det har åbenbart fået flere til at rykke«, siger musiker og cand.mag. i mediefag Anders Stigsgaard-Larsen, der har skrevet speciale om ’Klassisk musik på DR-radio’.

En aldersgruppe, man ikke lige ville forvente det af, har været så hurtig til at omstille sig

Anders Stigsgaard- Larsen, cand.mag

LÆS OGSÅKristne lyttere var ikke klar til DAB

Medieforsker Dennis Christensen fra DR bekræfter, at de ældste lyttere er fremme på beatet.

»De to grupper, der har været hurtigst til at finde over på digital radio, er de unge, 20-39-årige first movers, man ville forvente det af – og så gruppen på over 60 år. Tvang er tilsyneladende et effektivt redskab«, siger han.

FM lukker
Med Folketingets seneste medieforlig vil FM-båndet blive lukket i 2019, hvis halvdelen af lytterne forinden har forladt det. Også på den baggrund kan DR glæde sig over, at den aldersgruppe, der forventeligt ville blive sværest at flytte til nye platforme, tilsyneladende kan, hvis de vil.

Nye biler har ikke DAB som standard-udstyr, og flere lyttere klager over, at deres foretrukne lyttested – venstre forsæde – er røget på grund af manglende digitalt radioudstyr.

Radiochef i DR Tor Arnbjørn er dog optimist med hensyn til digitaliseringen, også trods bil-lytning.

»Vi skal blive bedre til at fortælle folk, at det ikke er så svært. Til bilerne findes for eksempel en billig løsning, hvor man køber en adapter, stikker den ind i cigarettænderen og kan høre DAB-kanalerne«, siger Tor Arnbjørn.

LÆS OGSÅKlassiske lyttere har ikke fundet P2 igen

»Omstillingen til digital radio går langsommere end med tv. Her var der en fast slutdato, og op mod den dato anskaffede folk sig udstyret. Med radio sker det mere, når folk har behov for det. Men med de høje tal for P2 kan vi jo se, at når indholdet er stærkt nok, så følger folk med«.

Den store udfordring for radiochefen at se er oplysning.

»Vi skal blive bedre til at informere. Folk ved ikke, at DAB-radioer er kommet ned i priser, der er relativt overkommelige, og at de er blevet nemme at betjene«.

PolitikenPlus
 • Ilt Fuck genbrug, fuck el-biler, fuck energibesparende fucking el-pærer! Medmindre uddannede, omsorgsfulde mennesker som os holder op med at lave børn, så er verden totalt fucking fucked.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 130 kr. Køb
 • Brahms & Sjostakovitj Den franske violinvirtuos Renaud Capucon er solist i Brahms' romantiske Violinkoncert. Sjostakovitjs 1. Symfoni er et af historiens mest overlegne debutværker, skrevet af et nyskabende og flabet geni.

  Pluspris fra 128 kr. Alm. pris fra 180 kr. Køb
 • Favntag En storbykomedie om håb, tab og frihed.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Asteroiden Oplev den internationale teaterfestival Asteroiden i den hyggelige natur på spidsen af Refshaleøen.

  Pluspris 225 kr. Alm. pris 300 kr. Køb
 • Anne-Cathrine Riebnitzsky Erotiske noveller, global kamp for demokrati og tolkning på russisk. Den forfatteruddannede Anne-Cathrine Riebnitzsky har været genremæssigt vidt omkring inden hun i 2013 fik De Gyldne Laurbær.

  Pluspris 156 kr. Alm. pris 195 kr. Køb