Annonce
Annonce
Annonce
Medier

Guldbrandsen-dokumentar afslører multinationalt selskabs rovdrift i Afrika

Dokumentationen af selskabs skatteunddragelse i Afrika må vække international opsigt.

Gem til liste

fakta

Politiken synes

Hver gang det fantasienorme multinationale selskab Glencore investerer i Zambias styrtende indbringende kobberminer, kunne og burde det afrikanske land mærke en økonomisk vækst og en social fremgang, der kunne løfte borgerne ud af listen over de 20 fattigste nationer i verden.

Men det sker ikke.

Som danske Christoffer Guldbrandsen tydeligt, sobert og grundigt fremlægger i sin researchomfattende timelange dokumentar ’Tyveriet af Afrika’, hiver aktionærer og andre mænd bag multinationale virksomheders drift af kobberbæltet i Zambia simpelthen pengene ud af det afrikanske kontinent.

Svindel i absurd størrelse
Fidusen er at lade være med at betale skat. Som Guldbrandsen dokumenterer i sin konsekvent fornemt internationalt perspektiverede film, er der tale om skattesvindel og -unddragelse i en nærmest ubegribelig og i hvert fald absurd størrelsesorden.

Det er ikke den journalistuddannede Christoffer Guldbrandsen fremmed at foretage omhyggelige, veldokumenterede undersøgelser af tungtvejende og konfliktspegede temaer, der har konsekvens for mange og interesserer endnu flere.

LÆS OGSÅKendt dokumentarist går i kødet på skatteskandale

Siden gennembrudsfilmen ’Fogh bag facaden’ fra 2003 har han i film som ’Lykketoft – finale’ (2005), ’Præsidenten’ (2011) og især ’Den hemmelige krig’ (2006) udforsket, analyseret, afsløret og illustreret magtmisbrug og magtanvendelse inden for vanskeligt tilgængelige områder.

De grimme sider af verdensøkonomien

Det gør han atter i ’Tyveriet af Afrika’, hvor han som en journalistisk detektiv tager til for eksempel Florida og Schweiz, så publikum ved selvsyn kan opleve nogle af de langtrækkende tråde, Glencores manglende skattebetaling i Zambia har.

Fra den amerikanske toppolitiker og ekspræsident Bill Clinton til beboere i et skatteunddragernes bekvemme landsbyly i Schweiz vises indflydelsesrige menneskers rolle i spillet om Afrika i filmen.

LÆS OGSÅ»Guldbrandsen skader den fri presse«

Ikke hele vejen igennem er billedsiden lige elegant, men det er heller ikke det kunstneriske, som er blevet Christoffer Guldbrandsens varemærke.

Det er den informationstætte, nøje argumenterede journalistiske afsløring af forhold, ret mange af de involverede afgjort slet ikke ønsker at se afdækket i en film.

LÆS OGSÅ'Dagbog fra midten' er tåkrummende underholdning

I tilfældet ’Tyveriet af Afrika’ tager Guldbrandsen så fat på intet mindre end de grimme sider af verdensøkonomien i lige så konstruktiv som tydelig form. Mon ikke Glencores advokater skal på overarbejde for at dæmpe dønningerne af den opmærksomhed, filmen må give?

PolitikenPlus
 • Franske Vindage På Franske Vindage 27. & 28. februar er du selv vineksperten, når du smager dig frem til dine egne femstjernede favoritter blandt mere end 200 franske vine.

  Pluspris fra 170 kr. Alm. pris fra 200 kr. Køb
 • Cosi Fan Tutte - Forsang Kom til Forsang og omtale på denne sommers friluftsopera på Opera Hedeland som er Mozarts komiske og dramatiske opera om troskab, 'Cosi fan tutte'.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Mark Padmore/Julius Drake Den britiske tenor Mark Padmore besøger Mogens Dahl Koncertsal med et lied-program, som viser hvad menneskestemmen kan.

  Pluspris 300 kr. Alm. pris 375 kr. Køb
 • Hans Engell I dag er han en af de eksperter, der med stor indsigt kan blotlægge sande intentioner og strategier bag det politiske billede, vi præsenteres for i medierne.

  Pluspris 156 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • NI HAO NUUK En ekspedition i anledning af Grønlands fremtid.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 145 kr. Køb