Annonce
Annonce
Annonce
Medier

Guldbrandsen-dokumentar afslører multinationalt selskabs rovdrift i Afrika

Dokumentationen af selskabs skatteunddragelse i Afrika må vække international opsigt.

Gem til liste

Hver gang det fantasienorme multinationale selskab Glencore investerer i Zambias styrtende indbringende kobberminer, kunne og burde det afrikanske land mærke en økonomisk vækst og en social fremgang, der kunne løfte borgerne ud af listen over de 20 fattigste nationer i verden.

Men det sker ikke.

Som danske Christoffer Guldbrandsen tydeligt, sobert og grundigt fremlægger i sin researchomfattende timelange dokumentar ’Tyveriet af Afrika’, hiver aktionærer og andre mænd bag multinationale virksomheders drift af kobberbæltet i Zambia simpelthen pengene ud af det afrikanske kontinent.

Svindel i absurd størrelse
Fidusen er at lade være med at betale skat. Som Guldbrandsen dokumenterer i sin konsekvent fornemt internationalt perspektiverede film, er der tale om skattesvindel og -unddragelse i en nærmest ubegribelig og i hvert fald absurd størrelsesorden.

Det er ikke den journalistuddannede Christoffer Guldbrandsen fremmed at foretage omhyggelige, veldokumenterede undersøgelser af tungtvejende og konfliktspegede temaer, der har konsekvens for mange og interesserer endnu flere.

LÆS OGSÅKendt dokumentarist går i kødet på skatteskandale

Siden gennembrudsfilmen ’Fogh bag facaden’ fra 2003 har han i film som ’Lykketoft – finale’ (2005), ’Præsidenten’ (2011) og især ’Den hemmelige krig’ (2006) udforsket, analyseret, afsløret og illustreret magtmisbrug og magtanvendelse inden for vanskeligt tilgængelige områder.

De grimme sider af verdensøkonomien

Det gør han atter i ’Tyveriet af Afrika’, hvor han som en journalistisk detektiv tager til for eksempel Florida og Schweiz, så publikum ved selvsyn kan opleve nogle af de langtrækkende tråde, Glencores manglende skattebetaling i Zambia har.

Fra den amerikanske toppolitiker og ekspræsident Bill Clinton til beboere i et skatteunddragernes bekvemme landsbyly i Schweiz vises indflydelsesrige menneskers rolle i spillet om Afrika i filmen.

LÆS OGSÅ»Guldbrandsen skader den fri presse«

Ikke hele vejen igennem er billedsiden lige elegant, men det er heller ikke det kunstneriske, som er blevet Christoffer Guldbrandsens varemærke.

Det er den informationstætte, nøje argumenterede journalistiske afsløring af forhold, ret mange af de involverede afgjort slet ikke ønsker at se afdækket i en film.

LÆS OGSÅ'Dagbog fra midten' er tåkrummende underholdning

I tilfældet ’Tyveriet af Afrika’ tager Guldbrandsen så fat på intet mindre end de grimme sider af verdensøkonomien i lige så konstruktiv som tydelig form. Mon ikke Glencores advokater skal på overarbejde for at dæmpe dønningerne af den opmærksomhed, filmen må give?

TV Se traileren til ny Guldbrandsen-dokumentar

PolitikenPlus
 • Bora Bora Få rabat med Plus på Bora Bora i Aarhus.

  Pluspris 110 kr. Alm. pris 140 kr. Køb
 • Koncerten ?Koncerten? er en fysisk ekspressiv og grotesk historie om et orkester, der gør oprør mod hierarkiet.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 125 kr. Køb
 • Concerto Copenhagen Det er med stor glæde, at vi denne gang kan præsentere et komplet sæsonprogram for efterår 2013 og forår 2014.

  Pluspris 150 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Teatret Svalegangen Få rabat med dit Pluskort på Teatret Svalegangen i Aarhus.

  Pluspris 145 kr. Alm. pris 190 kr. Køb