Annonce
Annonce
Annonce
Medier

P1 møblerer om på sendefladen fra nytår

På høje tid, at lytterne skal forme nyt P1-program, siger ekspert.

Gem til liste

fakta

Ændringer på P1

Poul Friis' debatprogram på P1 Formiddag lukker fra nytår og erstattes af et nyt lytterbaseret debatprogram med skiftende værter.

Også Agenda, der sendes søndag eftermiddag, lukker til nytår.

Kulturkontoret lukker også i begyndelsen af 2013 på en ikke nærmere fastsat dato. Det erstattes af et andet kulturdebatprogram, som fortsat sendes fredag mellem kl. 10 og 11.

Lyttere, der 2. januar kl. 9 tænder for P1, skal ikke forvente at høre radioværten Poul Friis’ stemme. Programmet ’P1 Formiddag med Poul Friis’, der har fyldt formiddagsfladen i cirka ni år, lukker fra nytår og erstattes af et nyt debatprogram.

Der vil ikke være én fast vært, men flere skiftende værter, og programmet vil inddrage sociale medier meget mere. P1’s kanalchef, Anders Kinch-Jensen, forklarer, at lytterne er i centrum og med til at påvirke indholdet.

»Vi vil modernisere måden at debattere på. Det er her, en masse forskellige mennesker kan bidrage med deres viden inden for et bestemt emne. Og så vil vi formentlig ikke længere have gæster i studiet, så det bliver i stedet et direkte samspil mellem vært og lyttere«, siger kanalchefen, der siger, at man også har skelet til konkurrenten 24syv.

LÆS OGSÅEksperter advarer mod at dømme Radio24syv ude

»Vi kigger naturligvis også på dem, der ligger tættest på os som taleradio, og 24syv har jo rigtig mange programmer, hvor debatten er i centrum – hvor vi har væsentligt færre. Så selvfølgelig ser vi på, hvordan man kan lave dynamiske debatformater på en anden måde«.

Lytterne skal inddrages
Det kan være en udfordring at ændre i programfladen på P1, »som næsten har en sakrosankt status«, mener Jesper Grunwald, der er konsulent med speciale i design af radiokanaler og programmer. Men det er på høje tid, at P1 afspejler den virkelighed, som lytterne befinder sig i.

LÆS OGSÅDR svigter litteraturen

»Alle programmer har en Facebookside, og nogle enkelte værter tweeter, men gennemgående er de danske radiokanaler, ikke mindst P1, svage på de nye medier, hvor der er et stort udviklingspotentiale. P1’s rolle er at følge og gennemføre de forandringer, der skal til, for at man kan blive ved med at være synlig i den mere feinschmeckeragtige, krævende lyttergruppe, som kanalen historisk har«.

Det ligger i tidens ånd at inddrage lytterne mere, mener han.

»Der er fornuft i at øge ejerskabet og solidariteten fra P1-lytterne. Der er meget dialog og dialektik i samfundet, og den dynamik, det giver, er god at inddrage i radiovirksomheden«, siger han.

LÆS OGSÅMedieforsker: DR tager luften ud af flagskib

En advarsel
Grunwald sender dog også en advarsel af sted mod P1: Debatprogrammer kræver meget mere forberedelse, end man umiddelbart tror.

Især hvis man vil undgå, at det er de samme lyttere, der ringer ind. For det kan være helt ødelæggende for taleradio, siger han.

LÆS OGSÅDR lukker populære radioprogrammer

»Det vil være en kæmpeudfordring for P1 at sørge for, at der kommer en lytterbredde ind, så de, der henvender sig, ikke kun er de professionelle læserbrevsskribenter. Vi ser os jo selv som en nation af diskussionslystne mennesker, men Danmark har nu aldrig været så dynamisk, som man skulle tro«.

PolitikenPlus
 • N. B. koncertkor og -orkester Også Christians Kirke slår i år dørene op for en opsætning af 'Messias'. Her er det dirigent og tidligere skuespiller, Niels Borksand, der svinger taktstokken.

  Pluspris 170 kr. Alm. pris 220 kr. Køb
 • Syngepigerne Oplev en forførende variete instrueret af den prisvindende teaterkoncertinstruktør Rolf Heim på Nørrebro Teater.

  Pluspris fra 150 kr. Alm. pris fra 295 kr. Køb
 • Juletræstog til Rosendal Besøg den hyggelige gård Rosendal i Nordsjælland og vend hjem med højt julehumør og selvfældet træ.

  Pluspris fra 168 kr. Alm. pris fra 168 kr. Køb
 • Forstå champagne og andre forførende bobler Oplev nogle af de vinområder der anses for at være de mest betydningsfulde i verden på nærmere hold.

  Pluspris 445 kr. Alm. pris 750 kr. Køb
 • Messias med Camerata Kammerkoret Camerata har med deres opsætning af 'Messias' i Holmens Kirke skabt en Københavnerfavorit, der plejer at få tilskuerne til at sidde tæt på kirkebænkene.

  Pluspris 190 kr. Alm. pris 220 kr. Køb