Annonce
Annonce
Medier

Rapport om skandaleavis kan ryste Camerons regering

Konklusionen på undersøgelsen af News of the World offentliggøres i dag.

Gem til liste

Efter måneders høringer, gransken og debat er Lord Levesons rapport i dag klar til at blive præsenteret for offentligheden og - ikke mindst - medier og politikere.

Undersøgelseskommissionen blev nedsat efter en omsiggribende skandale, der brød ud, da det kom frem, at den myrdede skolepige Milly Dowler samt stribevis af kendisser havde fået deres mobiltelefoner aflyttet af den nu lukkede Murdoch-avis News of the World.

Kritik ventes
Kommissionens undersøgelse af »kultur, praksis og etik i pressen« ventes at indeholde kraftig kritik af medierne såvel som af politiet og dets håndtering af skandalen og relationer til medierne.

LÆS OGSÅRupert Murdoch afslører britiske politikeres leflen

Desuden har kommissionen i løbet af undersøgelsen bragt premierminister David Cameron i forlegenhed ved at udstille hans forhold til blandt andre Rupert Murdochs protegé og tidligere chefredaktør for News of the World, Rebecca Brooks.

LÆS OGSÅCameron sendte pinlige sms'er til skandaleramt chefredaktør

Cameron  har igennem høringerne fastholdt, at hans sms-korrespondancer med den tidligere chefredaktør for News of the World, Rebecca Brooks, var af upassende karakter.

Men måske vigtigst af alt, vil kommissionen liste en række anbefalinger til, hvordan man mener, at reguleringen af medierne skal reformeres og se ud i fremtiden.

Anbefalingerne vil dratte ned midt i en voldsom debat mellem Westminster og medierne om, hvad den bedst egnede model skal være - en form for lovfæstet regulering, hvor staten altså er indblandet, eller en 'selv-regulerings'-model, som kan undersøge sager og uddele bøder.

Sidstnævnte støttes af mange i branchen, da avis-ejere og redaktører jævnligt har argumenteret for, at alt, der bare ligner en lovfæstet regulering, vil føre til censur.

Mulig konflikt mellem Cameron og Clegg
Rapporten har ikke kun bragt røre blandt de britiske medier, men har også sneget sig ind i koalitionsregeringen, som står overfor en mulig konflikt.

Cameron forventes at gå ind for et nyt og uafhængigt pressenævn, som kan udstede bøder, mens han ifølge The Guardian ønsker at bevare muligheden for at indføre statslig indblanden, hvis den anden model viser sig ikke at være tilstrækkelig effektfuld.

LÆS OGSÅCameron: Murdoch skal få orden i sit rod

Kilder blandt de konservative ministre beskylder imidlertid Liberaldemokraterne for at spille et farligt spil ved angiveligt at støtte statsregulering allerede før offentliggørelsen af den 2.000 sider lange afgørelse om mediernes etik.

Liberaldemokraternes leder Nick Clegg mødtes i går med premierminister David Cameron for at diskutere regeringens tilgang til rapporten - de skal mødes igen i dag.

Briterne ønsker statslig regulering
To nye meningsmålinger viser, at befolkningen støtter en uafhængig regulering, som er bakket op af lovgivning. Den ene måling viser, at 51 procent mener, at regeringen skal introducere en lovfæstet regulering, mens kun 20 procent er uenige, og 30 procent siger, at de ikke ved, om de støtter idéen.

I den anden måling siger 66 procent af de adspurgte, at de ikke har stor tillid eller slet ingen tillid til, at de britiske medier siger sandheden. Næsten halvdelen, 47 procent siger, at de ønsker et reguleringsorgan for aviser, hvor reglerne bliver håndhævet af domstolene.

PolitikenPlus
 • Diaboluskoret ?Måske en Martsnat? er en årstidssuite med ny musik for kor og jazzkvartet.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Cosi Fan Tutte - Forsang Kom til Forsang og omtale på denne sommers friluftsopera på Opera Hedeland som er Mozarts komiske og dramatiske opera om troskab, 'Cosi fan tutte'.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Oh The Happy Journey Ars Nova dirigeret af Paul Hillier præsenterer musik til livets rejse - en begyndelse, en midte, en slutning.

  Pluspris 95 kr. Alm. pris 120 kr. Køb
 • Bente Klarlund Pedersen Hun har modtaget DR?s Rosenkjærprisen, men er også anerkendt vidt og bredt for sin forskning på Rigshospitalet.

  Pluspris 156 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Den Danske Strygekvartet Den Danske Strygekvartet giver os alle 1?erne. De første strygekvartetter af den sonningpris-aktuelle Adés samt tre af vores største danske komponister.

  Pluspris 300 kr. Alm. pris 375 kr. Køb