Annonce
Annonce
Annonce
Medier

Rapport om skandaleavis kan ryste Camerons regering

Konklusionen på undersøgelsen af News of the World offentliggøres i dag.

Gem til liste

Efter måneders høringer, gransken og debat er Lord Levesons rapport i dag klar til at blive præsenteret for offentligheden og - ikke mindst - medier og politikere.

Undersøgelseskommissionen blev nedsat efter en omsiggribende skandale, der brød ud, da det kom frem, at den myrdede skolepige Milly Dowler samt stribevis af kendisser havde fået deres mobiltelefoner aflyttet af den nu lukkede Murdoch-avis News of the World.

Kritik ventes
Kommissionens undersøgelse af »kultur, praksis og etik i pressen« ventes at indeholde kraftig kritik af medierne såvel som af politiet og dets håndtering af skandalen og relationer til medierne.

LÆS OGSÅRupert Murdoch afslører britiske politikeres leflen

Desuden har kommissionen i løbet af undersøgelsen bragt premierminister David Cameron i forlegenhed ved at udstille hans forhold til blandt andre Rupert Murdochs protegé og tidligere chefredaktør for News of the World, Rebecca Brooks.

LÆS OGSÅCameron sendte pinlige sms'er til skandaleramt chefredaktør

Cameron  har igennem høringerne fastholdt, at hans sms-korrespondancer med den tidligere chefredaktør for News of the World, Rebecca Brooks, var af upassende karakter.

Men måske vigtigst af alt, vil kommissionen liste en række anbefalinger til, hvordan man mener, at reguleringen af medierne skal reformeres og se ud i fremtiden.

Anbefalingerne vil dratte ned midt i en voldsom debat mellem Westminster og medierne om, hvad den bedst egnede model skal være - en form for lovfæstet regulering, hvor staten altså er indblandet, eller en 'selv-regulerings'-model, som kan undersøge sager og uddele bøder.

Sidstnævnte støttes af mange i branchen, da avis-ejere og redaktører jævnligt har argumenteret for, at alt, der bare ligner en lovfæstet regulering, vil føre til censur.

Mulig konflikt mellem Cameron og Clegg
Rapporten har ikke kun bragt røre blandt de britiske medier, men har også sneget sig ind i koalitionsregeringen, som står overfor en mulig konflikt.

Cameron forventes at gå ind for et nyt og uafhængigt pressenævn, som kan udstede bøder, mens han ifølge The Guardian ønsker at bevare muligheden for at indføre statslig indblanden, hvis den anden model viser sig ikke at være tilstrækkelig effektfuld.

LÆS OGSÅCameron: Murdoch skal få orden i sit rod

Kilder blandt de konservative ministre beskylder imidlertid Liberaldemokraterne for at spille et farligt spil ved angiveligt at støtte statsregulering allerede før offentliggørelsen af den 2.000 sider lange afgørelse om mediernes etik.

Liberaldemokraternes leder Nick Clegg mødtes i går med premierminister David Cameron for at diskutere regeringens tilgang til rapporten - de skal mødes igen i dag.

Briterne ønsker statslig regulering
To nye meningsmålinger viser, at befolkningen støtter en uafhængig regulering, som er bakket op af lovgivning. Den ene måling viser, at 51 procent mener, at regeringen skal introducere en lovfæstet regulering, mens kun 20 procent er uenige, og 30 procent siger, at de ikke ved, om de støtter idéen.

I den anden måling siger 66 procent af de adspurgte, at de ikke har stor tillid eller slet ingen tillid til, at de britiske medier siger sandheden. Næsten halvdelen, 47 procent siger, at de ønsker et reguleringsorgan for aviser, hvor reglerne bliver håndhævet af domstolene.

PolitikenPlus
 • N. B. koncertkor og -orkester Også Christians Kirke slår i år dørene op for en opsætning af 'Messias'. Her er det dirigent og tidligere skuespiller, Niels Borksand, der svinger taktstokken.

  Pluspris 170 kr. Alm. pris 220 kr. Køb
 • Syngepigerne Oplev en forførende variete instrueret af den prisvindende teaterkoncertinstruktør Rolf Heim på Nørrebro Teater.

  Pluspris fra 150 kr. Alm. pris fra 295 kr. Køb
 • Juletræstog til Rosendal Besøg den hyggelige gård Rosendal i Nordsjælland og vend hjem med højt julehumør og selvfældet træ.

  Pluspris fra 168 kr. Alm. pris fra 168 kr. Køb
 • Forstå champagne og andre forførende bobler Oplev nogle af de vinområder der anses for at være de mest betydningsfulde i verden på nærmere hold.

  Pluspris 445 kr. Alm. pris 750 kr. Køb
 • Messias med Camerata Kammerkoret Camerata har med deres opsætning af 'Messias' i Holmens Kirke skabt en Københavnerfavorit, der plejer at få tilskuerne til at sidde tæt på kirkebænkene.

  Pluspris 190 kr. Alm. pris 220 kr. Køb