Annonce
Annonce
Annonce
Medier

DF vil stoppe »landsforræderi« i Melodi Grand Prix

Grandprix-entusiast mener, danske sangskrivere kun skal skrive til Danmark.

Gem til liste

Danske sangskrivere skal ikke hjælpe andre lande med sange til det internationale Melodi Grand Prix.

Det siger Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus i et interview med Jyllands-Posten, efter et team bestående af tre danske sangskrivere (og en enkelt svensker) for nylig har fået en sang gennem nåleøjet i det lettiske grandprix.

»Jeg kan forstå, at sangen blev afvist to gange i det danske grandprix, så jeg må gå ud fra, at sangen ikke er god nok. Derfor tror jeg heller ikke, at den har vinderchancer i Letland. Men umiddelbart ville jeg synes, det var landsforræderi, hvis man sender bidrag til andre lande, før man havde prøvet i Danmark. Hvis jeg må sige det på den måde«, siger Morten Marinus til Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅFlere lande i krise melder afbud til Melodi Grand Prix

Senere trækker han dog lidt i land:

»Arh, landsforræderi er også et hårdt ord. Det er jo ikke krigstilstande. Men jeg synes, at danske musikere har en moralsk forpligtelse til at tilbyde sangen til Danmark først«, siger Morten Marinus, der er mangeårig medlem af den danske grandprix-fanklub.

Sangskriver: DR har haft chancen
Morten Marinus mener, at man skal have boet i det pågældende land i en længere årrække for at deltage med en sang:

»Man behøver ikke nødvendigvis være statsborger, men man skal jo have forståelse for det lands musikkultur. Når alle kan skrive til alle, er det ikke en konkurrence mellem lande. Så bliver det bare en konkurrence om enslydende popmelodier, som kunne være fra det samme sted«, siger han til Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅSvenskere adskiller Danmark og Norge i Melodi Grand Prix

En af sangskriverne bag den nu lettiske sang, 'Fool in Love', Liza Petersen, ser dog ikke noget problem i, at sangskrivere sender sange til andre landes grandprix-konkurrencer. Selv ville hun faktisk helst have været med i det danske, men ...

»Måske er det landsforræderi, men sangen har faktisk været tilbudt DR to gange. Og nu er jeg bare glad for, at der er nogen, som gerne vil bruge vores sang«, fortæller hun til dr.dk.

DF har brokket sig før
Det er ikke første gang, en DF-politiker udtrykker sin utilfredshed med den folkelige sangkonkurrence.

Efter bandet A Friend in London havde vundet det danske grandprix i 2011 med sangen 'New Tomorrow', røg DF's musikalske trafikordfører Kim Christiansen til tasterne.

LÆS OGSÅDF'er kritiserer MGP-vindere for at synge på engelsk

»Jeg finder det helt uforståeligt, at Danmark endnu en gang skal repræsenteres af en engelsk sang ved et Europæisk Melodi Grand Prix. Melodi Grand Prix er blevet til en omgang upersonlig maskinpop, og det er ærgerligt«.

»Jeg kan huske, hvordan det var før i tiden, hvor et grandprix var et farverigt miks af vidt forskellige popsange på lige så forskellige sprog. Om vindersangen var på spansk eller norsk, så kunne vi alle sammen gå rundt og synge med på det udenlandske omkvæd dagen efter. Det gjorde på en eller anden måde Europa lidt mindre«, lød det i februar 2011 fra Kim Christiansen.

LÆS OGSÅDF-forsanger: Bamses Venner kan bare ringe

PolitikenPlus
 • De 3 Musketerer Kom til foredrag med Bo Tao Michaëlis inden 80'er-hit-rockmusicalen på Østre Gasværk Teater.

  Pluspris fra 325 kr. Alm. pris fra 425 kr. Køb
 • Oplev Den Blå Planet Slip ungerne løs i efterårsferien. Fantasien og de kreative kræfter bliver udfordret i en lang række aktiviteter, som Politiken Plus tilbyder ferierende børn og deres voksne.

  Pluspris fra 145 kr. Alm. pris fra 220 kr. Køb
 • Concerto Copenhagen Langt hovedparten af Bachs kantater blev til i Leipzig, i en snæver, lokal, luthersk livsverden, og dog rummer de et helt igennem fællesmenneskeligt følelsesregister.

  Pluspris 150 kr. Alm. pris 180 kr. Køb
 • Carlsberg Guidede ture om Carlsbergs historie og den fremtidige bydel på Valby Bakke med besøg i kældrene under Carlsberg.

  Pluspris 115 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Den Trojanske Hest Slip ungerne løs i efterårsferien. Fantasien og de kreative kræfter bliver udfordret i en lang række aktiviteter, som Politiken Plus tilbyder ferierende børn og deres voksne.

  Pluspris 60 kr. Alm. pris 75 kr. Køb