Annonce
Annonce
Annonce
Medier

I svenske øjne er Danmark lig med sex, drugs og rock'n'roll

Svenske medier har et vrangbillede af Danmark, og danske medier ignorerer stort set Sverige.

Gem til liste

Når svenske medier skriver om Danmark, handler historierne om sex, drugs, el, sport og rock’n’roll.

Danske medier skriver derimod stort set ikke om Sverige.

Det viser en netop offentliggjort undersøgelse, som forskere fra Danmark og Sverige har foretaget ud fra ti svenske og seks danske mediers dækning af Øresundsregionen i en tilfældigt udvalgt uge sidste år – uge 46.

Undersøgelsen slår fast, at mediernes interesse for at skrive om det, der foregår i Øresundsregionen, er ganske lille, om end lidt større i svenske medier, der til gengæld har »et romantiseret billede af Danmark som frihedens land«, som en af forskerne, Jesper Falkheimer, siger.

LÆS OGSÅGumpetunge danskerne orker ikke sydsvensk kultur

»Der var en mediehype, da Øresundsbroen blev indviet, og så forsvandt den igen. Øresundsregionen ligger i en medieskygge«, siger Falkheimer, der er rektor på Campus Helsingborg – Lunds Universitet, og sammen med leder af journalistuddannelsen på RUC Mark Ørsten er projektleder for Media Research Øresund, der har lavet undersøgelsen.

»Da man igangsatte hele debatten om Øresundsregionen, havde man en forestilling om, at medierne ville spille en meget aktiv rolle på tværs af sundet og bidrage til at engagere borgerne i udviklingen. Men som undersøgelsen viser, er det på ingen måde blevet bedre«, siger Mark Ørsten.

Meget mere indadskuende
I de seks danske medier, der er med i undersøgelsen, blev der bragt i alt 48 historier, der havde en berøring med Sverige. De fleste af historierne handlede om transport, kultur eller guidestof – og mange af kulturhistorierne drejede sig om forfatteren Jan Guillou, som var i Danmark i den uge.

I de ti svenske medier blev der bragt en del flere artikler, 329 i alt, om Øresundsregionen og Danmark. Her dominerede emner som sport, kultur, elmarkedet, narkotika og sexpendlere.

LÆS OGSÅDanmark har bundrekord i afholdenhed

»Der er jo ikke meget politik over det, og jeg tror, det afspejler, at danske politikere ikke interesserer sig for Øresundsregionen. Medierne burde være bedre til at løsrive sig fra politikernes fokusering og i stedet finde deres egen fokusering«, siger Mark Ørsten, der ligesom sin svenske kollega mener, at medierne er blevet meget mere indadskuende. Især de danske medier.

»Den generelle tendens er, at man vender indad, når der kommer et pres udefra – og både finanskrisen og globaliseringen udgør et stort pres«, siger Mark Ørsten.

Et stockholmsk fænomen
At de danske medier og den danske debat er blevet mere nationalt orienteret, er noget, man også har bemærket på avisen Sydsvenskan, og en forklaring kan, ifølge avisens chefredaktør, Daniel Sandström, være, at Danmark som et lille land i klemme mellem store naboer må værne om sin egen identitet. Og det bliver ikke bedre med globaliseringen, mener han.

»Jeg læser Politiken regelmæssigt, men selv for en intellektuel avis er perspektivet ganske nationalistisk. Danmark ville have godt af at sætte spørgsmålstegn ved sit noget nationalistiske syn. Før eller senere bliver det vigtigt for Danmarks overlevelse at have et noget større udblik«, siger han.

LÆS OGSÅJuleguide til Malmø: Gourmetmad, grandprixslagere og hygge på torvet

Sandström pointerer, at Sydsvenskan ud over at bruge danske gæsteskribenter også har et ugentligt opslag om København.

Så det unuancerede mediebillede af Danmark som et land, der flyder i sex, drugs and rock’n’roll, hører nok mere hjemme i de stockholmsk baserede aviser, »hvor man nok ikke ved, hvad Det Radikale Venstre eller Enhedslisten er«, som han siger.

Men bortset fra i det sydlige Sverige er svenskernes viden om Danmark nok ganske lav, mener han.

»Før i tiden var det måske lettere for Sverige og Danmark at interessere sig for hinanden. Vi så meget dansk tv, og danskere så svensk tv. Nu har vi fået kabel-tv, og resultatet er, at vores børn er dårligere til dansk, end jeg er«.

PolitikenPlus
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Mefisto Mefisto er en dramatisk fortælling om magt og menneskelig stræben efter både succes og værdighed.

  Pluspris fra 120 kr. Alm. pris fra 220 kr. Køb
 • Lulu Lulu er en grådig femme fatale, der begæres af alle mænd ? men dem, der møder hende, går til grunde: En læge forelsker sig i Lulu, overrasker hende sammen med en kunstner og dør af et hjerteslag.

  Pluspris fra 460 kr. Alm. pris fra 575 kr. Køb
 • Rasmus Lyberth Den grønlandske sanger, sangskriver og skuespiller har siden 1970'erne været et af landets mest populære ansigter.

  Pluspris fra 160 kr. Alm. pris fra 200 kr. Køb
 • Marie Carmen Koppel julekoncert Danmarks gospel- og souldiva Marie Carmen Koppel har tilbragt to år som gospelsanger i en kirke i Brooklyn.

  Pluspris fra 195 kr. Alm. pris fra 235 kr. Køb