Annonce
Annonce
Medier

Tantholdt: Hvis journalistikken får os smidt ud, må det være sådan

Interview. TV 2 har som et af meget få medier fået lov af det syriske regime til at få permanent visa og kontor i Damaskus.

Annonce

Det bliver TV 2’s korrespondent Rasmus Tantholdt, der sammen med en producer og en fotograf kommer til i perioder at bemande det kontor i Damaskus, som TV 2 har fået tilladelse til at oprette af regimet i Syrien.

På en skrattende telefonforbindelse i en bil på vej til den syriske by Homs fortæller Tantholdt, at den største fordel ved det nye kontor er, at TV 2 nu kan være hurtigere til at rapportere:

»Hvis der sker store begivenheder, kan vi nu være der samme aften i modsætning til tidligere og i modsætning til alle andre vestlige medier, som først skal søge visum, og hvoraf nogle må vente i måneder«, siger Rasmus Tantholdt.

»Det giver selvfølgelig det problem, når det kun er de regeringskontrollerede områder, vi kan være i, at der er en risiko for, at vi laver en ubalanceret dækning. Det er vi ekstremt opmærksomme på«.

Journalistisk integritet

I forvejen er det stort set umuligt for journalister, der dækker den ene side af konflikten, at bevæge sig ind på en anden side. Selv har Rasmus Tantholdt i flere år været udelukket fra andre områder af Syrien end den Assad-kontrollerede:

Jeg deler ikke ud af min journalistiske integritet for et kontor

Rasmus Tantholdt, korrespondent

»Der vil være TV 2-journalister, der vil dække historien fra de oprørskontrollerede dele af landet, mens jeg dækker fra den regimekontrollerede del af Syrien«, siger han.

Hvad betyder regimets accept af jer for det daglige arbejde?

»Jeg er meget bevidst om ikke at gå på kompromis med min journalistiske integritet. Hvis det syriske regime vurderer, at jeg har lavet en kritisk historie, de ikke bryder sig om, og smider mig ud, må det være sådan. I øjeblikket har vi den helt banale fordel, at vi taler dansk. Det betyder, at det syriske regime ikke på nuværende tidspunkt har overskud til at trawle alle mine livetransmissioner eller vores indslag igennem. Jeg forsøger altid at være nøgtern i en konflikt, men det er klart, at analyserer man vores indslag direkte, siger vi ting, regimet formentlig ikke bryder sig om«, siger han og forklarer, at det har været en langstrakt proces at få ja til kontoret.

Omtalt i alverdens medier

»Vi har kontakter meget langt oppe i det syriske regime, som kan træffe den slags beslutninger, og som vi er blevet ved med at presse på hos«, siger Tantholdt og fortæller, at TV 2 adskillige gange har fået nej fra det 15 mand store råd Syrian Media Council, der træffer den endelige beslutning.

Hvad er prisen, I betaler for accepten?

»Jeg synes egentlig ikke, vi betaler noget. Jeg deler ikke ud af min journalistiske integritet for et kontor. TV 2-ledelsen og jeg har fra starten meddelt, at vi rapporterer så objektivt som muligt. Hvis det koster, at kontoret lukker, må det være sådan«, siger Rasmus Tantholdt.

»Vores fordel er så, at vores nye kontor nu har været omtalt overalt i verdens medier. Så det ville blive en lige så stor historie, hvis det det syriske regime lukker vores kontor«.

Redaktionen anbefaler

TV 2: Syrere tror ikke, at Tantholdt er en sød lille puddel

Del link

Læs i magasinet

 Foto: Tomas Munita/New York Times

Tidligere gidsel: I orden at der ikke blev betalt løsesum for mig

Journalister er blevet eftertragtede mål for terrorister. Journalisten David Rohde, der selv var Talebans gidsel i syv måneder, inden det lykkedes ham at flygte, opfordrer til en koordineret indsats mellem USA og Europa, når det gælder løsepenge.

Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce