Forsøg. Morgenaviserne havde deadline langt før, valget i USA var afgjort, men prøver med hver deres bud at virke friske.
Foto: DITTE VALENTE

Forsøg. Morgenaviserne havde deadline langt før, valget i USA var afgjort, men prøver med hver deres bud at virke friske.

Medier

USA-valg blotter avisernes akilleshæl

Printaviserne kæmper om at se bedst ud efter efter en nyhedsrig nat på nettet.

Medier

USA's gæld, en liste over den nye præsidents største udfordringer og morgendagens magtskifte i Kina.

Det er de tre bud på forsider fra landets store morgenavisers morgenen efter, at Barack Obama atter kunne holde sejrstale som nyvalgt præsident.

Imens brager netaviserne derudad med live-dækning, dugfriske kommentarer og analyser.

Når de store begivenheder buldrer i USA, blottes printavisernes akilleshæl: de kan umuligt være up-to-date, når de rammer postkasser og kiosker dagen derpå.

SE TEMA Valg i USA 2012

Både Jyllands-Posten, Berlingske og Politiken har på hver deres vis forsøgt at afbøde for det oplagte problem med aktualiteten.

Perspektiv uanset vinder
Jyllands-Postens forside bærer overskriften 'USAs vigtigste tal er 16.200.000.000.000', en kort tekst om landets trængte økonomi og en henvisning til avisens netdækning.

Inde i avisen skal man helt om på side 19 (de internationale sider) for at læse mere, der relaterer sig til nattens store begivenhed. Her fortsætter den perspektiverende artikel om økonomi, inden man på en følgende side kan få baggrund om det amerikanske valgsystem.

Berlingskes overskrift lyder 'Morgen i Amerika' og oplister fem udfordringer, der møder den nyvalgte præsident. Derudover behandles valget på lederplads, i en artikel om kampagnernes Twitter-brug og et fokus på Hillary Clintons fremtid.

LÆS REPORTAGE

Undgår at se tåbelige ud
Men hvilke overvejelser gør redaktionerne sig over den tilsyneladende umulige opgave: at se friske ud på en dag, hvor alle søger mod de elektroniske medier for at få det nyeste?

»Vi har gjort det, vi gør hver fjerde år: Tænker over, hvordan vi undgår at se alt for tåbelige ud sådan en morgen«, siger Kristian Pedersen, souschef på Berlingske udlandsredaktion.

»Det er en øvelse. Vi har en ide om, hvilken retning resultatet får, men det er ikke noget, vi tør spille på«.

Udover at slå ned på de problemer, den kommende præsident skal løse, bruger Berlingske plads på at henvise til sin netdækning.

LÆS ARTIKEL

Kristian Pedersen mener samlet set, at det er den rigtige vej at gå, men roser også Politiken for at turde gøre noget radikalt anderledes: nemlig at lave en temaavis om Kina for at understrege, at det - måske - er verdens egentlig supermagt.

»Det er et meget prisværdigt forsøg. Jeg synes måske, det er synd at fyre så meget godt stof af på en avis, som hurtigt bliver glemt. Det er ærgerligt at fyre så meget godt stof af på en dag, hvor printavisen har det svært«

Så hvilken af de tre aviser har gjort det bedst?

»Både Jyllands-Posten og vi har gjort det fornuftige. Og så tommelfinger op for Politikens forsøg på at sætte Kina på forsiden«, lyder vurderingen fra Berlingske.

Valgnatten minut for minut

Flabet retorik

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politiken bringer et forsidestort foto af Xi Jinping og spørger læseren 'Troede du, at avisen i dag ville handle om det amerikanske præsidentvalg? Det gør den ikke«.

Og informerer herefter om, at hele avisen - både 1. og 2. sektion - handler om Kina, der har magtskifte onsdag.

»Vi har fravalgt staffagejournalistikken, der skal signalere, at vi er til stede. Læserne til morgen er jo klogere i dag, end vi var, da vi skrev avisen«, siger udlandsredaktør Michael Jarlner.

»Vi har i stedet valgt at være ærlige og sætte en ramme, der tilføjer en ny forståelse af valget. Dagens Kina-avis skal ses i sammenhæng med gårsdagens USA-avis (som udelukkende handlede om valget USA, red.), og den signalerer, at vi skal ryste vores verdensbillede. Kald det bare en chok-kur. Vi vil gerne have læserne til at spærre øjnene op og se på rammerne for præsidentvalget. På den måde kan vi bidrage med en vigtig forståelse«, mener Politikens udlandsredaktør.

Han er godt tilfreds med udfaldet, men også spændt på læsernes reaktion:

»Mon de er klar til den her avis på den dag, hvor alle taler om, hvem der blev USA's præsident? Nogle vil nok synes, det er fantastisk, mens andre vil synes, at det ikke er velvalgt«.

Nederst på Politikens kinarøde forside er der en henvisning til Politiken.dk. Hvor man altså fortsat kan få det nyeste om valget og dets betydning.

FOKUS: Valg i USA

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce