Modstand. 'Big Bird' - eller rettere sagt: udklædte Obama-tilhængere - var ude at demonstrere mod Romney under valgkampen.
Foto: Jim Cole/AP

Modstand. 'Big Bird' - eller rettere sagt: udklædte Obama-tilhængere - var ude at demonstrere mod Romney under valgkampen.

Medier

Obama-sejr redder populær kæmpefugl og amerikansk P1

Efter genvalget af Barack Obama får public service-stationerne i USA fortsat offentlig støtte.

Medier

USA har ikke noget kulturministerium som vi kender det fra Danmark.

Offentlig støtte til kultur, hvad enten det er til muséer eller koncertsteder sker gennem fonde og et par enkelte offentlige agenturer, hvis det skal ske på nationalt plan. Ellers er det op til staterne og de forskellige byers styrende organer at omfordele skatteindtægter til kultur. Og det betyder naturligvis, at det er meget individuelt fra stat til stat, hvad der er af kulturtilbud.

Alligevel nåede et enkelt offentligt, nationalt kulturtilbud at blive en del af valgkampen, og det var den offentlige støtte til public service-broadcasterne PBS på tv og NPR på radio. Især Public Broadcasting Service kom i vælten, da Mitt Romney under den første præsidentdebat annoncerede at han havde tænkt sig at fjerne støtten til PBS som en del af sine offentlige beskæringer.

LÆS OGSÅ

»Jeg kan godt lide PBS. Jeg elsker Big Bird«, sagde præsidentudfordreren, »...men jeg har tænkt mig at fjerne alle støtteordninger, vi kun kan holde kørende ved at låne penge fra Kina«.

Ville dræbe den store, gule fugl
Det fik med det samme de sociale medier til flyde over med billeder og kommentarer til Mitt Romneys forestående slagtning af Big Bird. Danmark har ikke det samme forhold til denne store, gule fugl, som amerikanerne har.

Big Bird er nemlig en af hovedkarakterner i ’Sesame Street’, der siden slutningen af tresserne har underholdt og undervist børn via deres legendariske børne-tv.

Kan overleve uden føderale midler
I Danmark fik vi ikke fornøjelsen af ’Sesame Street’, selvom både tyskerne og briterne tog serien til sig. I stedet måtte vi nøjes med den spin-off, som folkene bag ’Sesame Street’ lavede, og som i lige så høj grad var henvendt til voksne: ’The Muppet Show’.

Med genvalget af Obama kan såvel Big Bird som journalisterne på PBS og NPR ånde lettet op. Deres støtte bliver ikke frataget dem, selvom de nok havde overlevet alligevel.

Langt størstedelen af finansieringen af de to public service-broadcastere kommer nemlig fra private donorer, især helt almindelige mennesker, der støtter stationen gennem abonnementer eller via de indsamlings-events som stationerne laver.

Både PBS og NPR er paraplyorganisationer, der leverer indhold til et netværk af lokale radio- og TV-stationer, og disse er ikke underlagt det nationale, offentlige budget. Derfor var det også noget af en symbolsk tom trussel, Mitt Romney kom med. PBS’ talskvinde Jeanne Hopkins gjorde efter Romneys bemærkning opmærksom på, at den føderale støtte til PBS kun udgør en procent af det offentlige budget, så det var begrænset hvor stor en effekt, besparelsen ville have.

Udfordrer lyttere og seere

PBS og NPR har ligesom public service-broadcasterne i Europa et erklæret mål om at levere kulturtilbud og nyheder uden påvirkning af økonomiske interesser eller politiske organisationer.

Programindholdet på NPR kan typisk sammenlignes med P1, men visse af lokalstationerne spiller også musik. Og fordi disse ikke behøver bekymre sig om reklameindtægter, spiller de musik, der udfordrer lytterne.

LÆS OGSÅ

En af NPR-stationerne i Los Angeles, KCRW, er således en tastemaker, som musikstationer over hele verden holder øje med for at få inspiration til deres eget musikvalg. DR2 sender med jævne mellemrum dokumentarfilm produceret for PBS i deres ’Frontline’-serie, der har kørt i flere årtier.

Det er muligt at høre NPR-prgrammer i Danmark via www.npr.org og se udvalgte PBS-programmer på www.pbs.org

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce