Medier. I en satirisk video klippes der mellem optagelser og udtagelser med Dronning Margrethe og arkivbilleder med Hitler.
Foto: KHAN TARIQ MIKKEL

Medier. I en satirisk video klippes der mellem optagelser og udtagelser med Dronning Margrethe og arkivbilleder med Hitler.

Medier

TV 2 censurerer klip med dronning Margrethe som nazist

En satirisk, fiktiv video, hvor dronningen har storhedsvanvid, må ikke vises i sin helhed.

Medier

Satireprogrammet 'Nørgaards Netfix' har gjort det igen og lavet en grov manipuleret video.

I en trailer, der indgår i anden sæson af programmet, som bliver sendt på TV 2 Zulu, har man klippet optagelser af dronning Margrethe sammen med arkivbilleder af Hitler. Man har også manipuleret videomateriale med dronning Margrethe og prins Henrik, hvor de poserer omgivet af hagekors.

Det er alt sammen for sjov, men efter at traileren blev vist onsdag foran et publikum på Copenhagen Jazzhouse, hvor man er i gang med at optage stand-up-delen af 'Nørgaards Netfix', har TV 2 Zulu sat foden ned.

Ifølge folkene bag 'Nørgaards Netfix' vil TV 2 Zulu ikke vise videoen som del af programmet medmindre store dele af traileren bliver bortcensureret. Det vækker forundring hos komikeren Martin Nørgaard, som er vært på 'Nørgaards Netfix'.

»Jeg synes, det er et underligt sted at have berøringsangst. Hvis man har set hele videoen, så kan man på ingen måde være i tvivl om, at der her er tale om en fjollet internetvideo, som på ingen måde har noget budskab. Klippet blev skabt med henblik på at skabe lidt larm omkring sæsonpræmieren på tv-programmet. Og det må man sige er lykkedes, om end på en lidt anden måde end ventet«, siger Martin Nørgaard til Politiken.

Balkon med hagekors

I 'Nørgaards Netfix' satiriserer man over, hvordan vi opfører os på nettet. Folkene bag programmet laver som del af det manipulerede videoer, som bliver brugt i programmet.

Blandt andet har 'Nørgaards Netfix' lavet satire over DR's drama '1864', og man har lavet en grænseoverskridende trailer med navnet 'Fifty Shades of Løkke', hvor Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt har et voldsomt S/M-forhold.

Den nye trailer med dronning Margrethe, som fortsat ligger på Facebook og på YouTube, åbner med disse ord:

»I en ikke så fjern fremtid. En nation af tabere rejser sig. Anført af en kvinde«.

Herefter klipper man (manipuleret) mellem optagelser og udtalelser fra dronning Margrethe og arkivbilleder med Hitler. Det følges op af en manipuleret sekvens, hvor Dronning Margrethe fremviser et stykke stof broderet som et hagekors tilsat et (manipuleret) lydklip, hvor dronningen siger: »Landet skal være yndigt. Men det må ikke lugte«.

I den 1 minut og 32 sekunder lange video ser man også regentparret på balkonen ved Amalienborg omgivet af vajende naziflag, og senere i traileren går dronning Margrethe i krig og flyver i en jetjager ledsaget af teksten »Denne sommer indtager dronning Margrethe, hvad der retsmæssigt er hendes«.

Vært: Humor er en smagssag

Martin Nørgaard slog for alvor igennem som komiker i 2013. Sidste år modtog han en talentpris ved Zulu Comedy Galla, og i efteråret havde han premiere på 'Nørgaards Netfix' på TV 2 Zulu.

At folk selv tolker på videoen og mener, at vi kalder dronningen nazist er jo ikke noget, vi kan styre

En anden stand-up-komiker Morten Wichmann er også hovedforfatter på programmet, der blandt andet går i kødet på videoer på YouTube. I denne forbindelse har man så opfundet den fiktive fortælling om et fiktivt fremtidsscenarie, hvor dronning Margrethe har fået storhedsvanvid og har fascistoide tendenser.

Martin Nørgaard, har I fået nogen begrundelse for, at TV 2 Zulu ikke vil vise videoen?

»Den officielle begrundelse er, at klippet ikke 'er sjovt'. Hvilket jeg ikke køber. Humor er en smagssag, og den chef, der forbød os at vise klippet, var selv til stede på Jazzhouse, da vi optog programmet, og kan derfor ikke være gået glip af de over 200 mennesker, der grinede, klappede og hujede, da videoen var færdig«.

SE VIDEOENwww.youtube.com

Overrasker det dig, at der er censur her?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ja, specielt med henblik på den offentlige debat i de seneste uger. Og specielt fordi der ikke er noget som helst stødende over klippet - medmindre man ønsker at blive stødt. At folk selv tolker på videoen og mener, at vi kalder dronningen nazist, er jo ikke noget, vi kan styre. Men det burde være tydeligt for enhver, at her er tale om absurd fiktion skabt udelukkende for underholdningsværdiens skyld. Om det er sjovt eller ej, kan man altid diskutere. Jeg synes, det er sjovt. Og derfor har jeg heller ikke noget problem med at vise det i mit program«, siger Martin Nørgaard.

Det burde være tydeligt for enhver, at her er tale om absurd fiktion skabt udelukkende for underholdningsværdiens skyld

Har du nogensinde oplevet at blive censureret før?

»Nej, det har jeg ikke. Men jeg føler heller ikke, at det er 'mig', der er blevet censureret. Det tv-program jeg arbejder på sammen med en masse andre mennesker, er blevet censureret. Og det finder jeg personligt virkelig morsomt, timingen taget i betragtning. I Danmark er vi alle sammen Charlie, og vores ytringsfrihed skal der værnes om, og den skal altid bruges til at provokere og skabe debat. Så længe det kun går ud over muslimerne selvfølgelig. Det er klart«, siger komikeren.

TV 2 afviser

Hos TV 2 mener man dog ikke, at der er tale om, at der bliver udøvet censur i forhold til 'Nørgaards Netfix' og traileren med Dronning Margrethe.

Sune Roland, som er kanalchef for TV 2 Networks og dermed ansvarlig for TV 2's nichekanaler, herunder TV 2 Zulu, siger, at han synes, at sammenstillingen med nazismen i videoen var umotiveret.

»Det er helt normalt, at vi har optagelser til gennemsyn, og jeg har så vurderet, at der her er tale om effektjageri. Der var mange superfede ting i den trailer, men nazisme kan være en traumatiserende ting for mange, og det er en heftig ting at sammenligne noget med. Vi skal ikke nødvendigvis larme bare for at larme«, siger Sune Roland.

Det handler ikke om, at I ikke tør vise videoen?

»Nej. Det handler om, at vi er ansvarlige for vores brand, og at alt det, vi udsender, definerer vore brand. Traileren til eksempelvis 'Fifty Shades of Løkke', som gik lige til kanten, var vældigt motiveret, fordi politik handler om magt. Vi kan i princippet lave sjov med hvad som helst, men hvis man sammenstiller ting, skal det give mening«.

Det vil altså sige, at hvis der havde været en motivation for at sammenstille dronningen med nazisme, så ville I vise det?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis motivationen havde været en anden, så vil jeg ikke afvise, at vi kunne have haft det«

Martin Nørgaard siger, at han ikke kan forstå, at denne trailer nu bliver censureret. Har du et svar til ham?

»Der skal være en balance i alt det, vi vælger at sende ud, og det skal være så sjovt og velfungerende som muligt. Jeg mener ikke, der er tale om censur her. Det er et spørgsmål om smag«, siger Sune Roland.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce