Grafik: Jens Mørch
Medier

Fordom om ekkokamre aflives: Store medier forhindrer meningsbobler

Nye tal fra SDU viser sammenhænge mellem aktive brugere på danske mediers facebooksider. Medieekspert mener dog, at undersøgelsen rummer mørketal.

Medier
FOR ABONNENTER

Af de aktive brugere på det islamkritiske medie 24nyts facebookside er 62,7 procent også aktive hos TV 2 Nyhederne. 56,7 procent af de aktive brugere på Folkets Avis er også aktive hos DR, og sådan bliver tallene ved. Aktive brugere af nichemedier er generelt set også aktive hos de store medier.

Fordommen er ellers, at Facebook skaber nichefællesskaber på begge sider af de politiske fløje. Det, der også er blevet kaldt ’ekkokamre’. Nye tal fra en undersøgelse, SDU har foretaget for Politiken, viser dog, at de aktive brugere ikke er bange for at gå på tværs af medierne.

»Data viser nogle nichefællesskaber, man selvfølgelig skal holde øje med, men med udgangspunkt i de informationer, vi ser her, finder brugere, der er aktive hos nichemedierne, også informationer hos de bredere nyhedskanaler«, forklarer journalistisk lektor med speciale i sociale medier Filip Wallberg, der har stået bag undersøgelsen.

»Vi har længe talt om informationsbobler, og problemet med at undersøge dem gennem de sociale medier er, at virksomheder som Facebook er så uigennemsigtige. Det eneste, man har kunnet gå ud fra, var ens egne oplevelser på Facebook. Men det individualiserede medie gør, at en brugers oplevelse bliver alt for enkeltstående«, siger Wallberg.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce