Medier

Tusindvis af kvindelige journalister står frem: »Der blev satset penge på, hvem der først kom i seng med mig«

Flere tusinde svenske kvindelige journalister erklærer fælles kamp mod sexchikane og overgreb i medieverdenen.

Medier

4.084 kvindelige svenske journalister skriver i et fælles opråb, at de ikke længere vil være tavse om den sexchikane og de overgreb, der foregår på svenske medier.

»Vi er journalister. Vi holder øje med magthaverne. Vi giver en stemme til dem, der ikke selv har en. Vi fortæller andres historier. Vi stiller magthaverne til ansvar«, skriver de i et fælles opråb.

»Samtidig med at alt for mange af os skal håndtere vores egen magtesløshed og er tvunget til at undertrykke beretninger om små og store overgreb, dag efter dag, år efter år«.

Den tavshedskultur, som først de kvindelige skuespillere i Sverige og siden kvindelige operasangere og musikere har taget et opgør med, erklærer de 4.000 kvindelige journalister, at de nu også vil sige fra overfor.

»Den tavshedskultur som vore medsøstre i andre brancher har vidnet om hersker også hos os. Og når vi har sagt fra, har selv kvindelige chefer ofte ignoreret vores råb om hjælp«, skriver de.

I lighed med de tidligere opråb består de kvindelige journalisters også af en stribe anonyme beretninger om, hvordan overgrebene har fundet sted.

»Jeg vil kneppe dig gul og blå«

En kvinde beretter: »Der blev satset penge på, hvem der først kom i seng med mig«.

En anden beretter om, hvordan en mandlig kollega forsøgte at kysse hende til en julefest og siden om aftenen og i weekender overdængede hende med sms'er.

»Først kom en kærlighedserklæring, hvor han skrev, hvor fantastisk jeg var, men da jeg ikke svarede, kom der nogle timer senere en sms med ord som »din luder«, »du er ulækker«, »jeg vil kneppe dig gul og blå««.

Det fortsatte i månedsvis, fortæller hun, og nogle gange skrev manden til hende, at han kørte forbi hendes hus.

En tredje beretter om, at hun blev bedøvet og voldtaget af to mandlige journalister, da hun var en ung freelance-journalist, der forsøgte at få et ben ind i branchen.

»Jeg vovede desværre ikke at anmelde det«, fortæller hun.

Andre fortæller om chefer, der siger til dem, at de får lyst til at onanere, når de ser dem, lige som der er beretninger om chefer, der har taget kvinder mellem benene eller inviteret dem hjem med seksuelle hensigter.

En af kvinderne fortæller, at hun som 23-årig var i praktik på et stort medie. I sin første uge, sagde en kendt medieprofil til hende: »Gider du sutte pik eller hvad?«. Og nogle uger senere: »Gider du knalde eller hvad?«. Den mandlige profil tvang hende også ned på sine knæ på et tidspunkt.

De kvindelige journalister skriver i opråbet, at mange af dem er sårbare, fordi de er ansat på korttidskontrakter eller arbejder freelance.

»Det betyder, at den, som siger fra, risikerer at blive straffet ved at miste sin opgave eller ikke at få forlænget sit vikariat. Har man bare oplevet det en gang, indser man, at det er bedst at være tavs. Men vi vil ikke være tavse længere«, skriver de i opråbet, der slutter:

»Nu gør vi op med sexisme og overgreb en gang for alle«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce