Top. Sådan ser det ud, billedet, der netop er blevet udråbt som det bedste i verden i løbet af det seneste år.
Foto: Mads Nissen, Denmark, Scanpix/Panos Pictures

Top. Sådan ser det ud, billedet, der netop er blevet udråbt som det bedste i verden i løbet af det seneste år.

Politiken-fotograf har taget verdens bedste billede

Årets World Press Photo of the Year-pris går til Mads Nissen fra Politiken.

Medier

Billedet forestiller Jon på 21 år og Alex på 25. Alex ligger på ryggen på sengen, mens Jon sidder op, presset tæt mod ham.

Billedet er dystert, man kan næsten høre de tunge gardiner bølge i baggrunden, og er det frygt, man kan se i øjnene på den unge Jon? Billedet er taget af Politikens fotograf Mads Nissen i Sankt Petersborg sidste år. Dengang arbejdede han for Berlingske.

Det er ikke bare et godt billede, det er det bedste pressefotografi, der er blevet taget i verden i det seneste år. Mads Nissen har modtaget årets hovedpris, der slet og ret hedder World Press Photo of the Year. Altså det billede på tværs af de 97.912 billeder indsendt af 5.692 fotografer, der i sidste ende stikker ud som noget helt særligt, billedet på året der gik, billedet fra 2014 der fra dette øjeblik helt naturligt skriver sig ind i pressehistorien.

Ifølge formanden for juryen, Michele McNally, som er fotochef på New York Times, har Mads Nissens billede potentiale til at blive historisk.

»Det her billede er æstetisk stærkt og har menneskelighed«, siger hun i en pressemeddelelse.

»Det er en historisk tid for billedet... vinderbilledet skal være æstetisk, have gennemslagskraft og have potentialet til at blive et ikon«, lyder det uddybende..

Billedet handler om kærlighed. Og had

Selv siger Mads Nissen, at billedet handler om kærlighed. Og han er glad for, at det er netop et billede som dette, der vinder.

»Kærlighed og had. Det handler om et begær, der ikke kan holdes tilbage lige meget hvad, heller ikke selv om du har fået at vide, at det er forkert, for det er ikke en sygdom at være homoseksuel, men noget du bliver født som«, siger han fra Holland, hvor priserne i verdens tungtvejende fotojournalistkonkurrence netop er blevet uddelt.

»Jeg er glad for, at de har valgt et billede som er meget stille, det er ikke blodigt. Det har været et år med masser af højdramatik i Ukraine og med ebola. Her er der mere tale om et samfundsproblem end om 'bang bang'«, siger han.

FOTOARKIV

Mads Nissen er oprindeligt uddannet på Politiken, hvor han var fra 2004 til 2006. Siden boede han og arbejdede i Shanghai og blev i 2009 ansat på Berlingske, hvor han var frem til september sidste år - det var for Berlingske, at Mads Nissen lavede historien om de russiske homoseksuelles undertrykkelse og kamp for den fri ret til kærlighed. Siden har han været ansat på Politiken. Og her på avisen er ansvarshavende chefredaktør Bo Lidegaard glad for den hæder, der netop er blevet uddelt.

»Jeg er meget glad og stolt på avisens vegne. Mads er en rigtig historiefortæller, et menneske som altid har kontakt til dem han arbejder med, både kollegaerne og dem han fotograferer, og den forståelse mærker man også i hans billeder«, siger han.

Billedet forestiller Jon på 21 år og Alex på 25. Alex ligger på ryggen på sengen, mens Jon sidder op, presset tæt mod ham. Kilde: Politiken TV / Mads Nissen / Producer: Peter Vintergaard / Christina Christensen

Vant til at vinde priser

Det er første gang, at Mads Nissen vinder Wold Press Photo of the Year, men absolut ikke første gang, at den 35-årige fotograf vinder noget. Han har to gange taget årets pressefoto i Danmark, har to gange været årets pressefotograf i Danmark og har i alt vundet 15 priser ved Årets Pressefoto i Danmark gennem årene. Ud over det har han høstet priser ved en lang række internationale konkurrencer.

Det er heller ikke første gang, at verdens bedste pressefotografi bliver taget af en dansker. Det er fjerde gang. Det allerførste World Press Photo of the Year blev uddelt til fotografen Mogens von Haven for et fotografi af en motorcykelulykke på motorbanen i Volk Mølle. I 1999 fik Berlingske-fotografen Claus Bjørn Larsen prisen for et billede fra krigen i Kosova og i 2001 fik endnu en Berlingske-fotograf Erik Refner prisen for et billede fra en flygtningelejr i Afghanistan.

Hele billedserien om bøssehad i Rusland er taget for Berlingske og kan ses på deres hjemmeside.

World Press Photo er som sådan ikke en kategori, man indsender et billede til. Dommerne ser på tværs af alt det indsendte og vælger så det vigtigste. Ud over hovedprisen modtager Mads Nissen også en førstepris i kategorien 'Contemporary Issues'.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

For abonnenter

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce