Annonce
Annonce
Musik

Sommerfugle og Loreen skriver helt ny grandprixhistorie

Seerne kan i aften opleve, at velkendte dele af grandprixet er ændret.

Det Europæiske Melodi Grand Prix 2013

Deltagere i første semifinale (sendes direkte på DR1, tirsdag 14. maj, klokken 21.00)

1. Østrig

2. Estland

3. Slovenien

4. Kroatien

5. Danmark

6. Rusland

7. Ukraine

8. Holland

9. Montenegro

10. Litauen

11. Hviderusland

12. Moldova

13. Irland

14. Cypern

15. Belgien

16. Serbien

Sverige kan selv og vil selv, når det kommer til melodigrandprix.

Det beviste de sidste år, da deres deltager Loreen sikrede, at Det Europæiske Melodi Grand Prix i år bliver afholdt i Malmø.

Men værtskabet er ikke nok for de grandprixglade svenskere.

De har også med dette års grandprix ønsket at skrive en helt ny historie. For popfesten har de sidste år været for dyr og handlet for meget om at promovere værtslandet, lyder det.

»Vi går væk fra den her særlige branding af værtslandet, som har kendetegnet showene de sidste år. Det skal ikke være en: 'Vi er det mest fantastiske land i verden-fortælling. Vi vil i stedet for vende blikket mod Europa og de forskellige kulturer. Og sige at det er fantastisk at bo i Europa«, siger Martin Österdahl.

Han er chefproducent på dette års grandprix.

»Vi måtte gå en anden vej. Efter de spektakulære shows kunne vi ikke rigtig gøre det større. Der findes ikke flottere teknologi eller større arenaer, som dem vi har oplevet de sidste år«

Tilbage til start
Når aftenens første semifinale begynder klokken 21.00, begynder vi, hvor det hele sluttede sidste år.

Det sker, når Loreen endnu engang indtager grandprixscenen, hvor hun sammen med børn fra lokale skoler optræder med en helt ny version af vindersangen 'Euphoria'.

Men de svenske arrangører har ønsket at gå endnu længere tilbage i tiden, fortæller Martin Österdahl.

LÆS OGSÅSvenskerne fører skarpslebet sparekniv over melodigrandprix

»Vi er gået tilbage for at se, hvad intentionen var, da det begyndte for over 50 år siden. Idéen var at samle Europa i en fest med glæde og musik. At bygge bro mellem kløfter efter to verdenskrige. Den idé er meget stærk, og den er ligeså vigtig i dag som i 1950'erne. Præcis som der findes en olympisk tanke bag OL, så er der også en grandprix-vision, som vi vil fokusere på i år«, forklarer han.

»Vi kalder det for en DNA-kode, som er ens for alle aktiviteter i Malmø i forbindelse med grandprixet. Det har givet os sommerfuglen som symbol og mottoet 'We are One'«.

Hele området omkring grandprixarenaen samt al merchandise er prydet af farverige sommerfugle, der har farverne som i de 39 deltagerlandes flag. Og de er en del af aftenens logo såvel som scenografi.

I introsekvensen ser man eksempelvis tusindvis af sommerfugle flyve fra grandprixland til grandprixland - for til sidst at ende rejsen over Øresundsbroen mod Malmø Arena.

»Broen til hele Europa«, siger den aftenens værtinde Petra Mede i sin introduktion.

Farvel til landepostkort
Svenskernes nye grandprix-fortælling betyder blandt andet et farvel til de traditionelle 'postkort', som i årtier har præsenteret deltagerlandene, inden artisterne gik på scenen.

LÆS OGSÅSvensk grandprixboss: »Hvor er de danske fans?«

»Vi har besøgt alle 39 lande for i stedet for at lave portrætter af artisterne i deres hjemmevante miljøer. Vi ønsker, at seerne skal få et kendskab til de enkelte artister, for det giver den europæiske sammenhæng. Og en relation til artisten. 'If you want people to care, you have to give them something to care about'«, siger Martin Österdahl.

Danmark er favorit
Danmark optræder som nummer fem på scenen ved aftenens semifinale. Og Emmelie de Forest er med sangen 'Only Teardrops' udråbt til at være en af de absolutte favoritter til at vinde hele grandprixet.

Men først skal hun videre til finalen, som afvikles på lørdag.

Torsdag kæmper 17 nye lande om en finaleplads i den anden semifinale.

LÆS OGSÅDansk grandprix-favorit satser på simpelt sceneshow

11.000 mennesker er på plads ved aftenens show, og hjemme i stuerne sidder over 100 millioner tv-seere klar til at følge med.

DR 1 sender showet klokken 21.00.

Lyt til de 16 sange fra aftenens semifinale her(eksternt link)

Del link
Relaterede artikler
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce